Imagine |
09.04.2007. 09:12 |
Citiraj:
Autor Tuna
(Post 695097)
imao sam ja jedne zvučnike na kojima je bilo naopačke spojeno i otkinila se membrana.
|
Sigurno si bio strašno pažljiv prema njima .... :p
Citiraj:
Autor Tuna
(Post 695097)
ako ste kad rastavili zvučnik vidili ste da je na membrani pričvrščena zavojnica. kod mene je magnet otkinio tu zavojnicu a i membranu.
problem je kada spojiš naopačke što se onda membrana uvlači a što je membrana bliže magnetu to ju više privlači i na kraju ju uvuče i ode kvragu.
a kad je pravilno spojeno magnet gura zavojnicu a što je zavojnica dalje to ju slabije gura i ne može ju nikako pokidati. .
|
Koliko iz ovog vidim glavni razlog tj. polazište tvojeg razmišljanja je što misliš da ako je zvučnik spojen pravilno ,membrana zvučnika se miče naprjed no SAMO od/do 'sredine' na kojoj je i inače kad nema signala ...a spojeno obrnuto od te sredine pa prema nazad.
Ne znam odakle da uopče počmem / kako da ti to otpetljam ali membrana pri normalnom radu ide nazad koliko i naprijed. (Određene karakteristike tog rada svakog zvučnika se izražavaju u Thiele/Small parametrima) Kolikom snagom je magnet sposoban micat zavojnicu (tj cijeli taj sistem) ze izražava u forcefaktoru/ Bl a krivulja opadanja te snage (kako zavojnica sve više ide dalje /izlazi iz magnetnog polja) je ista na obje strane. Zavisno o tom forcefactoru i cijelom sistemu zavojnica,..bla bla, postoji granica linearnog micanja te membrane Xmax koja se izražava u mm kao što postoji i fizička granica hoda te membrane Xmech kad nastupa oštečenje poput lupanja nosača zavojnice u 'dno magneta' ili lom same membrane zbog ograničenja samog ovjesa ili izlaska zavojnice iz magnetnog polja ...pa kao što se može zaključit zvučnik je moguče uništit u protufazi isto koliko i s spajanjem u fazi s krivim potezima....
Citiraj:
Autor Tuna
(Post 695097)
zato ne valja dugo da radi naopačke spojeno.
|
postoji neka formula s kojom se izračunava to vrjeme rada koje je u granicama sigurnog ? :p
Citiraj:
Autor Tuna
(Post 695097)
da nema razlike kako spojiš onda nebi imalo označeno + i -.
|
Razika postoji no o njoj nema baš velikog smisla sad....uglavnom ona nije u kontekstu da je se to tako spaja da se inače nebi nešto pokvarilo.
|