Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.12.2006., 02:05   #1
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Sub u gepeku

E ovako stavljam sub u gepek. Nije sad vazno kakavi i to jer i sam neznam sto bu tocno.

Uglavnom frend mi da na poklon pojacalo (mono bas za sub) mislim da je kojih 250w i sad mene hebe dal bu mi akumulatur u autu bio dost il i to moram kupavat? Aku 45ah.

I jos nesto onda bi kad sam vec u tome stavio pojacalo i za ostale zvucnike i to bi iso na neko malo finije koje bi islo ispod sica, al predpostavljam da za obicne 17ice (4x17 i 2 puta tweteri) ne cuzaju previse struje.

I da otraga bu jos iso i kondic.

Bu to drzo aku od 45ah il mi treba nesto jace.

Mislim ono muzika ak bi svirala sam za probu 10min uz ugasen auto tak da to nije...

Hvala i Sretan Božić.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2006., 03:42   #2
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Uzmi 1F kondenzator i bateriju 55Ah. Miran si zauvijek . I kad je upaljen i kad je ugasen auto. Samo pazi da je zica za napajanje pojacala minimum 4 kvadrata.
spawn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.12.2006., 03:59   #3
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Sta 4 kvadrata!?!

Mislim nebum to ja slagal. Platil bum profičima da mi to sloze, ja sam n00b za to složit, al ipak reko da pitam.

Znaci aku 55ah da zemem. hvala
Staro 25.12.2006., 12:46   #4
SeaMan
Premium

SeaMan's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Kondenzator ti je nepotreban, a vjerovatno i nova baterija.

Podatak koji ti je kod baterije bitan je struja koju aku može dat (npr. 300A,400A ,1000A) a za 2 ampa (1x250Wrms i recimo 2x50Wrms) je praktički svaki serijski akumulator u novijom autima dovoljan.

Šta se kapaciteta baterije i autonomije tiće 45Ah ti je dovoljno za za slušanje kojih sat vremena kad je auto ugašen pojačano na max. (ova tvoja kombinacija). Naravno ako ti je akumulator u dobrome stanju i nije mu kapacitet narušen.

Nego jesi jel ti taj monoblok radi u ab ili d klasi? Ako je digitalac, onda mu je korisnost preko 90% (dok je prosječan amp ab klase oko 50%), pa još manje struje vuće.

U svakom slučaju nastoj upalit auto svakih 30min da te ne iznenadi

Šta se ugradnje tiće nemoj stavljat naponski kabel tanji od 10mm2 i uloži koju kunu više u kvalitetne chinch kabele da ti šumovi i smetnje me pojedu živce : suicide
Kabeli potrebni za ugradnu i osigurač su ti kojih 250-300kn i računaj još toliko za "ruke" tako da bi ti se isplatilo da se sam poigraš

Sretan Božić
Staro 25.12.2006., 13:38   #5
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

zanci ugtradnja i gluposti skoro ko pojačalo

Bas divno
Staro 25.12.2006., 14:22   #6
Daddy
The Kwisatz Moderach
Moj komp

Daddy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Uzmi 1F kondenzator i bateriju 55Ah. Miran si zauvijek . I kad je upaljen i kad je ugasen auto. Samo pazi da je zica za napajanje pojacala minimum 4 kvadrata.
Malo si precero, kaj ti mislis?

Na taj tvoj spomenuti moze jos i Priusa spojiti (sada ja mao precerujem).

Uzmi ako ti je vec previse love u djepu aku 55-65Ah i gotovo.Po tvom opisu i to je overkil.Ako ces vec imati seanse uz potok pekuci rostilj sa upaljenim subom, upali auto koju min i mir.
Daddy je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2006., 15:22   #7
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Ok ok, znaci samo aku bez kondiča.

Super hvala
Staro 25.12.2006., 17:35   #8
SeaMan
Premium

SeaMan's Avatar

Ako si mislio na kvadraturu kabela, kojim 10mm2 je minimum.
Evo imaš ovde tabelu kolika debljina treba bit ovisno o snazi ampa i ugaljenosti od izvora napajanja http://www.cice.com.hr/forum/showthread.php?t=8

Ako želiš šta jeftinije proć imaš ovde komplet za 200kn (treba ti još jedan oklopljeni chinch za drugo pojačalo) http://www.ronis.hr/default.asp?shop,144,1,hr,943831355
Staro 25.12.2006., 19:23   #9
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

1. A hebote sta ste navalili na mene zbog tog kondica. Imao sam spojeno sve bez kondica i radilo je super,ali mi se pri vecem opterecenju muzike, dok je auto ugasen, kaz poceo gusit i sa 4mm2 i 10mm2 (mislio sam da je u tome problem pa sam stavio taj od 10mm2).
2. Mislim da je za neki normalan sub MINIMUM 4mm2 kao sto sam napisao. 10mm2 je preporuka ali ne i uvjet.
3. Nakon stavljanja kondenzatora od 1F dobio sam pojacanje sto se tice gusenja kazica (gusenje u smislu gubitka snage i treperenju svjetla na display-u dok je auto ugasen)
4. Nakon stavljanja baterije od 65Ah mogu slusati muziku bar 3-4 sata na max. Znaci 55Ah je neki minimum za bar 1-2 sata rada.

Postoje i tu sad razni filtri sumova,bolji chinch kablovi,bolji kabel od pojacala do zvucnika itd....

Ovo sto pisem dolazi u obzir ako se ugradjuje neki normalan zvuk. Ako zelis zvuk od kojeg ti se odlijepi zadnje staklo i odleti ,zaboravi sto sam pisao

P.S. Da, i ne moras stavit odmah kondic i aku. Probaj bez pa ako ti je u redu nije ti potreban ni kondic ni aku. Ja sam samo napisao moje iskustvo.

Sub je EM-PHASER 42cm pojacalo magnat 1X140 kaz Panasonic malo stariji. Kabel mi je sad 10mm2 i masa 10mm2
Staro 25.12.2006., 19:31   #10
Daddy
The Kwisatz Moderach
Moj komp

Daddy's Avatar

Bruno_Rv, sve stoji kaj si napisao.ne znam zasto si stekao dojam da smo se okomili na tebe.Ja nisam.
Kondic je hebena stvar, kabel veceg presjeka uvijek je plus (barem sto se subova tice), ali u slucaju da stvarno imas trosilo (42cm kako si naveo), pojacalo koje nema bogznakakav damping faktor i izvor male amplitude, kondic stvarno ima onaj zadnji watt koji je potreban i koji ne moze pojacalo izvuci iz akumulatora ili alternatora.Sumnjam da ce Feks imati takvu situaciju.

Inace dva Hertz kondica iF svaki, komotno guraju Agresora (sa dosta zalihe) na solidnom ampu u D klasi, isto vrijedi i za SoloBaric-e.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.12.2006., 19:54   #11
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Frend mi je reko da ima i dva kondica od 1F i sve mu to netreba. Super.

Tak da bu i to islo. Jos mi je u igri i da nabavim za neku sintu pinku Fosgateov sub
Staro 25.12.2006., 20:01   #12
bego2
Banned
Moj komp

bego2's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
1. A hebote sta ste navalili na mene zbog tog kondica. Imao sam spojeno sve bez kondica i radilo je super,ali mi se pri vecem opterecenju muzike, dok je auto ugasen, kaz poceo gusit i sa 4mm2 i 10mm2 (mislio sam da je u tome problem pa sam stavio taj od 10mm2).
Ček koliko sam ja skužio ti si stavio 10mm2 naponski kabel na auto radio?!: stoopid

Ak će ići recimo jedno pojačalo 1X250W i drugo 2X~80 rms biti će dovoljan taj akumulator al uz uvijet da nije "istrošen", nikakv kondenzator. Znaš šta je kondić od 1 F, lolz?

Kablove nemoj uzimat u ronisa nego u Chipoteci, jeftinije je.

http://www.chipoteka.hr/www/zel.pl?t...K-1&mpc=216.49

: pirate :
bego2 je offline   Reply With Quote
Staro 25.12.2006., 20:45   #13
SeaMan
Premium

SeaMan's Avatar

Kondenzator je u 90% sustava potpuno nepotreban i služi samo za šminku.
Ovi raznorazni jeftini kondenzatori pogotovo ne koriste radi svog velikog unutarnjeg otpora. Njegova namjena je osigurat što kvalitetnije napajanje (što manji pad napona) i to u sound quality sustavima.
U dB drag sustavima (natjecanje u glasnoći) kond se ne koristi radi svoje sporosti tj. vremena koje je potrebno da se nakon pražnjenja napuni.
Ono šta je potrebno je kvalitetan akumulator koji može dat veliku struju bez pada napona (ovde ne pričamo o kapacitetu koji je izražen u Ah).
To vam je ona oznaka 160A ili 210A pa na više
Taj podatak govori koliko u trenutku akumulator može dat struje bez nekog značajnijeg pada napona (ono radi čega vam blinkaju svjetla,instrument tabla itd.)

Podatak o debljini kabela je uvjetovan pojačalom, odnosno strujom koju on vuće kad radi pri svom maksimumu (malo prije clipa).
Mislim da je tu ok bit umjeren ali 4mm2 nisu pod razno osim ako amp nije ugrađen negdje tik uz akumulator. Ipak do gepeka ima kojih 4-5m , a struja koja teće nije baš mala. S obzirom na nizak napon u autu poželjan je što manji pad napona.

Dobar aku i kvalitetna instalacija su nešto ka napajanje kad se slaže pc

Ako vas zanima malo više o ovome bacite oko na cice.com.hr

Btw ovi setovi kabela iz chipoteke se nisu pokazali baš najsretnije rješenje jer su chinch kabeli slabo oklopljeni i lako pokupe smetnje.
Imaj to u vidu da ne bi treba 2 puta raskopavat auto
Staro 25.12.2006., 20:54   #14
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor Daddy Pregled postova
Bruno_Rv, sve stoji kaj si napisao.ne znam zasto si stekao dojam da smo se okomili na tebe.Ja nisam.
Kondic je hebena stvar, kabel veceg presjeka uvijek je plus (barem sto se subova tice), ali u slucaju da stvarno imas trosilo (42cm kako si naveo), pojacalo koje nema bogznakakav damping faktor i izvor male amplitude, kondic stvarno ima onaj zadnji watt koji je potreban i koji ne moze pojacalo izvuci iz akumulatora ili alternatora.Sumnjam da ce Feks imati takvu situaciju.

Inace dva Hertz kondica iF svaki, komotno guraju Agresora (sa dosta zalihe) na solidnom ampu u D klasi, isto vrijedi i za SoloBaric-e.
Ma salio sam se sto se tice napada,zaboravio sam smile
Nego sto se tice fleksa,ni ja ne vjerujem da ce mu bas jako trebat kondenzator ,ali neka proba sa i bez i neka vidi da li mu treba.
P.S. Zahebao sam se. Sub je 38cm,sa rubovima 42. Nalazi se u kutiji i vani se vide samo 2 cijevi.

Citiraj:
Autor Fleks Pregled postova
Frend mi je reko da ima i dva kondica od 1F i sve mu to netreba. Super.

Tak da bu i to islo. Jos mi je u igri i da nabavim za neku sintu pinku Fosgateov sub
2? hebote sta ima ves masinu unutra??

Citiraj:
Autor bego2 Pregled postova
Ček koliko sam ja skužio ti si stavio 10mm2 naponski kabel na auto radio?!: stoopid
Ne, stavio sam ga na pojacalo od sub-a. Jer mi je kaz gubio svjetlo i snagu kad bi pojacao malo jace dok je auto ugasen.

Citiraj:
Autor bego2 Pregled postova
Ak će ići recimo jedno pojačalo 1X250W i drugo 2X~80 rms biti će dovoljan taj akumulator al uz uvijet da nije "istrošen", nikakv kondenzator. Znaš šta je kondić od 1 F, lolz?
Cuj uvijek se moze isprobat pa dodat ako treba. Meni je trebao i ja sam ga stavio. Da mi nije trebao,nisam glup da trosim pare na nesto sto mi ne treba,ali kao sto rekoh,sad sam zadovoljan.

Mjuza za auto je kao da ides kupovat cipele. Moras probat pa ces znati jeli to to ili nije. svima.

EDIT:

@Seaman

Slazem se s tobom osim u jednoj stvari. Vidio sam dosta automobila sa mrvu jacom mjuzom od standardne serijske ,znaci nekakvo pojacalo za 4 zvucnika te neki sub. Razlika od auta do auta je prilicno velika. Da li je to u kvaliteti akumulatora,kvaliteti strujne instalacije proizvodjaca automobila ili nesto drugo ,ne mogu tocno reci,mislim da sve to ulazi u pitanje treba ili ne treba kondic,filter,bolji i deblji kablovi itd. Novi auto je novi auto,znaci nove zice itd itd, ali ako je auto stariji od 3-4 godina vec dolazi do izrazaja koliko je instalacija u autu kvalitetna. Slazem se da kondenzator ne treba svakome, zato se najprije postavi sve osim toga i onda se vidi da li treba ili ne.

Evo jos jedno svima.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 25.12.2006. u 21:07.
Staro 25.12.2006., 21:01   #15
SeaMan
Premium

SeaMan's Avatar

@fleks: Ako češ dobit i 2 kondića a nije ti do šminke, moj savjet je da ih prodaš i uložiš u nešto potrebnije npr. akumulator, ili ako te postoječi zadovoljava lovu ubaci u fond za instalaciju ili rocky-a
Staro 25.12.2006., 21:26   #16
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

rockofrd je 90% da ce bit.

Kondici i pojačalo su mi vec rezervirani za 0.0 kn,- + PDV

Neznam samo kolko bu me izasla ugradnja.

Mozda ubodem odma i neko 4 kanalno pojacalo da i ostale zvucnike upogonim na pojačalo....
Staro 25.12.2006., 22:13   #17
Daddy
The Kwisatz Moderach
Moj komp

Daddy's Avatar

Uopce pa te nije posralo, jel?
Staro 25.12.2006., 22:49   #18
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Citiraj:
Autor Daddy Pregled postova
Uopce pa te nije posralo, jel?
Ma ono ne da sam imo sreće nego hebene sreće. Imo prosli tjedan neke nenadane troskove ( ) i reko a u PM nemam sad nis i brijo za silu samo stavit neke zvucnike na straznju policu jer nemam love trenutno za pojacala i subove. I tako dodje jucer kum od mog starog i pricamo mi i veli on joj pa imam ti ja mono pojacalo viska i kondenzatora na bacanje za auto, a mogu ti slozit i sub za bagatelu. Ja ono... kak da kazem... Šok . I jos se dero na mene sto mu prije nisam reko : lol2 :
Staro 25.12.2006., 23:30   #19
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor Fleks Pregled postova
Ma ono ne da sam imo sreće nego hebene sreće. Imo prosli tjedan neke nenadane troskove ( ) i reko a u PM nemam sad nis i brijo za silu samo stavit neke zvucnike na straznju policu jer nemam love trenutno za pojacala i subove. I tako dodje jucer kum od mog starog i pricamo mi i veli on joj pa imam ti ja mono pojacalo viska i kondenzatora na bacanje za auto, a mogu ti slozit i sub za bagatelu. Ja ono... kak da kazem... Šok . I jos se dero na mene sto mu prije nisam reko : lol2 :

Pametni znaju cemu sluzi kum
Staro 26.12.2006., 12:24   #20
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
i ja bi bogme takvog kuma

ja isto pomalo gledam za muziku, ali meni treba cijeli setup... pa gledam dal ću stat u 5.5-6kkn....

znači i headunit, kablovinje, 4 zvučnika, sub, pojačalo...

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je online   Reply With Quote
Staro 29.12.2006., 05:53   #21
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

E jos jedno pitanjce. Sve je vise manje na broju. Jos se racunam za tih par gluparija...

E sad mene zanima kod koga da ja vrsim ugradnju suba u gepek i kolko oni to cepaju. Znaci moje pojacalo i sub sve ostalo oni. Racuno sam na jednog lika, al to je izgleda propalo, no nema veze.

Ajde preporucite nekog jeftinog u zagrebu...

Nemam pojam kod koga da uopče u ZG da idem.
Staro 29.12.2006., 20:57   #22
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
zovni masnog, ima ti on neke svoje pr0-pajdaše sa staništem na jarunu... ja isto trebam do njih skoro.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2006., 23:00   #23
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Joj znam. Sto posto idete kod tomya na jarunu. Da znam lika, to mi je od jednog frenda dobar prijatelj, vec sam bil kod njega, al za nekej drugo.

Mislim da bum iso tam i da mi ovo postavi. 100% znam na koga mislis.

EDIT: yap to su ti
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno