|
![]() |
#1 |
Guest
|
Koji server.
Ovako, pitanje koje slijedi je kratko i jasno. Gledali smo jako puno koji server da uzmemo u mojoj udruzi i odlucili smo se za HP zbog light-out dodatka (u novijim nije dodatak vec je integriran). Sad, zanima me dal ostali tipa IBM ... imaju neku isti iliti slicnu tehnologiju jer nam je ona od ogromne vaznosti! |
![]() |
![]() |
#2 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Ako imas "server" u subjectu, moze biti jedino kratko i jasno ako sluzi za zayebanciju... Citiraj:
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Guest
|
Sorry, ovo sam kasno pisao jucer navecer. Ovako, plafon je 15K kuna, mislili smo 2 u mirror harda ili 3 u RAID5. 1 proc za pocetak, a u roku godinu, dvije bi dodali jos jedan, za pocetak 1 giga RAMa, poslije nove bi uzeli jos gigu. To je ukratko. Gore bi vrtili linux, trenutacno vrtimo Debian na sadasnjem koji je debelo preslab. Sorry na manjku informacija. Ovo sto si rekao indolentno i pausalno se slazem, zato sam se i obratio da ne forsiramo bezveze, ako mozemo bolje proci naravno i jer neznam kakvo je stanje u HR. |
![]() |
![]() |
#4 | ||
E Pluribus UNIX
|
Nema problema, samo kazem, bez detalja mozemo lamentirati do prekosutra... Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
pa okej, ali čemu lights-out baš Compaq-ovog flavour-a? IBM ti ima npr. IBM Remote Supervisor Adapter II, tak da možeš i njih uzeti u obzir. ako ti je baš bitno da imaš što manji downtime, možeš uzeti u obzir i Sun jerbo su oni (ako se ne varam) jedni od prvih imali lights-out. možeš uzeti u obzir i Apple (al nije bash da preporučam, pošto 15k kn dost ograničava, a već na velko gase serversku liniju)... bubba, ti zasigurno znaš ima li možda supermicro neku ploču s lights-outom? ako ima, onda mogu preporučiti konfu za kakvih 14k (6 diskova - mirror+raid5+spare SATA, 2GB DDR ECC, proc ovisno o ploči)... (uzeo već dvije takve i super su).
![]() |
#6 |
Guest
|
na njemu bi se vrtio FTP, web server, jedna baza podataka, sluzi istodobno kao file server. |
![]() |
![]() |
#7 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Supermicro PDSME+ - 2300 kn Core 2 Duo E6300 - 1600 kn 4x 1024Mb DDR II ECC Reg PC5300 - 4800 kn 4x HDT722525-DLA380 250GB @ RAID 10 - 2500 kn Supermicro AOC-SIMLP-3+ - 1100 kn Supermicro SC742 (650W PSU, 7x SATA hot swap ladica) - 2900 ~15200 s PDV-om Imas pola TB sigurnog storagea, 4GB RAM-a, dual core procesor, IPMI i mrak kuciste (redundantni fanovi, sedam SATA how swap ladica)...
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ono ispred konpjuktora
|
a ja bih iz bubine konfe maknuo 2 sticka memorije, jerbo za web i lagani database server to nije potrebno, za tu lovu uzeo još 3 diska, tak da mogu dodat jedan odvojeni mirror za sistem i stavit jedan diska kao hot spare za oba polja. btw, ovo kaj je bubba napiso... definitivno RAID10 umjesto raid5 jerbo raid5 ima ogromne penale na write, a file server i database će upravo to konstantno raditi. eh da... ako je web server javno dostupan (dakle, ne koristi se samo za intranet/groupware rješenje), savjetujem odvajanje web i file servera... radije kupi neki NAS za file server i neku kramu za web/database server, jer... a jednostavno nikad fajlove na web serveru. ma koliko siguran on bio.
![]() |
#9 | |||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
OTOH, cinjenica je da na ovim "RAID" kontrolerima RAID 5 uvelike kaska, zbog male kolicine diskova koji se mogu prikljuciti i svega sto sam naveo gore. Doduse, izbor diskova s 16MB cachea, zbog storage/price omjera koji je povoljniji kod RAID-a 5, kao i dobro poslozen OS, bi donekle mogao kompenzirati write penale, ali... Lamentiranje o tome za ovako male sustave s wannabe kontrolerima je smijesno, pa bih ja ostao pri RAID-u 10, koliko god negova implementacija bila daleko od onoga u cemu je stvarna bit...
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
' Izmakla mi ova tema. Citiraj:
Pripremi ti jedan storage za koji dan, da imadem gdje istresti barem 70G kad navratim po overcore ![]() Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | ||
E Pluribus UNIX
|
Kako i ne bi kad si s Zondom i MasterIksom razglabao o svjetskoj dominaciji ZlihChipovaTM... Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
![]() Ne, pucam na bas P4 (IBM) sa SATA-om (SCSI opcija) ali treba vidjeti, sto se tocno nudi. Prije par mjeseci mogao je birati. U sustini nemam nista protiv C2D igre. Ali zar je bas potrebna ta snaga? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
C2D nije (prijeko) potreban, ali cemu ciganiti na takvom cemu, kad ni Pentijumi vulgaris nisu nesto previse jeftiniji.
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guest
|
Hvala svima na odgovorima, imam sad nesto mjesta za razmisljanje. Mislio sam ici na brand ocito, jer mi je jako vazna dugotrajnost, trenutacni server je PII i to radi probleme. Mislio sam ici na C2D kombinaciju jer bi htio imati lufta da u jednom trenu eventualno kupimo jos jedan proc ili odhebemo ovaj i copimo 2 nova, te bi tako dobili 2 proca s 2 jezgre, sto za multitasking koji je uvijek potreban dusu dalo. Znam, trenutno kako se cini osnovna funkcija ce biti klasican web server s ftpom, zasto idemo na jacu kombinaciju. Zato jer bi eventualno onda mogli ponuditi neki servis cijeloj udruzi u bliskoj buducnosti na koristenje, ima prek 60 lokalnih grupa u preko 20 drzava. Zato mi je taj remote managment dost vazan jer se ja ne mislim brinuti za svaku sitnicu, a imamo puno sposobnije ljude od mene po drugim drzavama. Osim toga, ne mislim server drzati u uredu kroz koji ce cirkulirati horde ljudi, jer mi je dovoljna samo jedna budala da dodje s praznim mobitelom i punjacom, te se sjeti bas server recimo iskopcati ![]() SCSI naravno nije opcija. Mislim, nema sretnijeg covjeka od mene da spucamo SAS diskove gore, ali to je stvarno preskupa opcija. Rabljeni server isto nije opcija. Ako nista primarno zbog garancije, ali isto tako sam puno sigurniji da ce sustav raditi i nakon nekoliko godina stabilno. Sad nadalje, sto se tice samog kapaciteta storagea. Ne mora biti velik, opcija 160 gigi bi nekak cjenovno i po kapacitetu bila OK opcija. 250 mi se cini ipak malo preskup. (ovo je naravno osnovni kapacitet jednog diska, to ako ce se stvar mjenjati ovisno koji RAID model odaberemo je druga stvar). Ti diskovi moraju biti kvalitetni i to je jedina opcija. Sto se tice hrpe prostora koji ce biti potreban za nekakav dodatni storage lako ja naknadno otidjem u recimo links, uzmem 2 obicna sata diska velikog kapaciteta, kupim neki budget kontroler i spucam stvar u mirror, te na te diskove stavljati podatke koji nisu od neke prevelike vaznosti. Uostalom, koliko sam upoznat postoje i eksterne solucije za tu ideju zar ne? Znam da sam oduljio i sigurno sam opet nesto zaboravio spomenuti. |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Brand razmisljanje je OK, ne samo zbog dugotrajnosti vec i zbog jamstva, dostupnosti rezervnih dijelova i naknadnih nadogradnji. Sto se tice svega navedenog, ja bih mozda ipak u startu isao na SCSI/SAS okruzenje manjih kapaciteta u startu, a kasnije mozda jos pojacao nego isao na SATA varijantu koja ce mozda zezati kod jaceg opterecenja. A sto se tice remote managementa, prakticki svaki brand danas ima nesto slicno, remote management je standardna stvar, samo vidi sto tocno trebas.
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2003
|
Nadam se da se neče nitko ljutiti što ovdje postavljam pitanje a ne otvaram novi post. U firmi slažemo mrežu koja će se sastojati od max 10 radnih mjesta i to u daljoj budućnosti. Trenutno je to 5 radnih mjesta. Razmišljao sam da li je dobra varijanta kupiti server i thin cliente. Na serveru bih instalirao Win server i Navision i par aplikacija vezano za naše poslovanje. Mreža bi trebala imati mogućnost pristupa sa neta jer imamo fisknu IP adresu. Znači pitanje je kakav server, da li dodatno računalo kao file server, da li thin clienti i što još? Kako nemam nikakva iskustva u ovome molio bih savjete. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Guest
|
@Old Iggy SCSI odnosno SAS otpada jer je stvarno puuuuuuuuuuno skuplji od SATA varijante. Jos jednom fala svima na savjetima. |
![]() |
![]() |
#19 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
![]() po pitanju zadnje rečenice... možda si zaboravio jedno pitanjce... "da li angažirati nekoga tko od ovoga živi da to složi kak spada i prenese mi nešto know-how-a ?". ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Registered User
|
Citiraj:
nisam zaboravio, samo iskreno, baš i nemam kontakta s nekim tko od toga živi i tko bi me mogao savjetovati... a gledajući po netu, nisam skužio koja firma bi mi mogla i bila voljna pomoći i prodati hardware a i bogami dosta software-a... zašto misliš da su thin clienti skupo rješenje...njihova cijena je u rangu običnog uredskog računala, a dosta uštede se može napraviti u svakodnevnom održavanju i licencama za programe... i zašto ne file server u ovoj varijanti... ja mislio da mi baš treba momački file server... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: horza. 12.11.2006. u 20:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Licence su jako problematicna stvar i nisam siguran da bi ti se u konacnici isplatilo ici na thin cliente. Sto se file servera tice - tu ces morati sam prosuditi. File serveri su globalno najmanje optereceni serveri, njihovo jedino ozbiljno ogranicenje i jedino mjesto za raspravu su diskovni subsistem i mrezni adapteri.
![]() |
![]() |
#23 |
ono ispred konpjuktora
|
okej ljudi... ovo je totalno fora. u ovoj raspravi sudjeluje ravno 6 ljudi, a od toga 4 živimo od ovoga. (osim ako sam zabrijo u pitanju visage-a). lol. kao... google man ![]()
![]() |
#24 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() za početak i motivaciju:
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
![]() |
#26 |
Premium
|
![]() |
#27 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Mislim, bukvalno zovi jer sam slijedecih tjedana ili u sistem salama ili vani na skolovanju / privremenom radu. ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Registered User
|
eto, od tih silnih profesionalnih firmi na kraju se od deset poslanih upita javilo tri firme od kojih je samo jedna poslala ponudu... i to na lijepih 95.000,00 kn + PDV... server sa 3 sas diska, tape drive za backup, pet klijenata, software i usluga... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
ono ispred konpjuktora
|
omfg. strašno. a kaj da velim... odbijam reklamirati. ali možeš poslati privatnu poruku ili mail bilo kome tko je sudjelovao u ovoj raspravi i moći će ti ponuditi nešto. svi se bavimo time. ljudi, jel pošteno?
![]() |
#30 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Svašta, valjda imaju dovoljno para pa im se neda ni odgovoriti. To se zove profesionalnost, puknem kad mi netko ne odgovara na upit. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|