Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.08.2006., 10:18   #1
Touche
Premium

Datum registracije: Aug 2006
Kompresija dvb-t snimki - molim pomoc

Mucim se s tim vec tri dana i nikako ne uspjevam dobiti dobar rezultat. Imam
originalne .dvr-ms fileove snimljene MediaPortalom. Osim povremenih trzaja,
snimka je u redu.
Te sam fileove konvertirao u .mpg fileove koji takodjer rade bez problema.
Nakon toga, stvari krecu nizbrdo. Prilikom kompresije u xvid .avi nikako ne
mogu dobiti da audio/video budu u syncu. U pocetku bude u redu, ali kasnije
je uzas. Ponekad se kasnjenje/ranjenje postepeno povecava, ponekad je
random...

.dvr-ms i .mpg fileovi rade dobro, trznu tu i tamo, ali nikada ne gube sync.
Pokusao sam razne kombiacije pomocu DVRMToolbox, VideoReDo, PVAStrumento,
VobDubMod-a, AutoGK-a...

Ne znam sto da pokusam vise. Mogu li snimke biti u takvom stanju da ih je
nemoguce dobro kompresirati u xvid/divx .avi? Ako da, zasto pocetni .dvr-ms
fileovi i njihova konverzija u .mpg rade dobro?

Neke snimke su uspjesno kompresirane, ali neke nema sanse.
Touche je offline   Reply With Quote
Staro 26.08.2006., 10:45   #2
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
imam iste probleme nikako postici da sve bude u syncu...
pocetni *.dvr-ms ti je raw format mpega tako da konverzija u *.mpg ili *.mpeg ti nije mijenjanje kompresie nego samo oblik, ili tako nest uglavnom nije kompresija...
raf je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.08.2006., 11:06   #3
Touche
Premium

Da, zato sam rekao da sam konvertirao samo. Nadam se da netko ima rjesenje, jer ce mi se procesor rastopit od neprestanih pokusaja kompresiranja i probavanja ovoga i onoga
Staro 26.08.2006., 11:53   #4
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Probaj odvojeno kodirati audio i video,kasnije Nandub-om spojis *.avi i *.mp3.Video i audio razdvojis
DGIndex-om,koji se nalazi unutar DGMPGDec.*.d2v file koji si dobio importas u AviSynth skriptu pomocu DGDecode.dll koji se takodjer nalazi unutar DGMPGDec.Skriptu otvoris u VDub-u i skodiras.*.mpa audio file takodjer skodiras u koji format hoces,ja koristim Cool Edit Pro 2.0 za kodiranje u *.mp3...
EDIT:Mozda ti je ovo bilo ukljuceno kod xvid-a

Zadnje izmijenjeno od: Flood. 26.08.2006. u 15:09.
Flood je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2006., 11:19   #5
Perki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
dvr-ms nije "raw" format, već Microsoftova svinjarija, tj Mpeg stream upakiran s hrpom metadata (DRM!)...

Moguće je da sync probleme radi upravo Mediaportalov konverter, pa probaj s recimo, ovim :

http://babgvant.blogspot.com/2006/08...lbox-1100.html
Staro 28.08.2006., 23:41   #6
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Evo da se i ja ubacim
Problem koji imas je u izgubljenim framovima prilikom prijema DVB-T signala. Nakon konverzije u .mpg sve je OK iz razloga sto je to samo konverzija a ne rekompresija. Nakon rekompresije dolazi do desinkronizacije zbog toga sto coder nastavi kodirati zvuk "normalno" iako je izgubio frame slike.
Najbolje i najjednostavnije rjesenje je da pokusas poboljsati prijem signala, boljim usmjeravanjem antene ili pojacalom. Ja sam to tako rijesio, jer imam jako slab signal. Moguci razlog gubitka frameova je i ako Windowsi nesto zahtjevnije rade dok snimas. Pod zahtjevnije moze biti uspostava konekcije, pristup nekom hardware-u (mozda cak i DVD drive-u) i sl. Znas ono kad Win na trenutak zastanu, taj trenutak je dovoljan da ostanes bez frame-a.
Dobra je fora postaviti schedule u MP, otici na recimo Music i pokrenuti nesto tek toliko da iskljucis TV, zaustaviti taj mp3 i ostaviti MP da sam starta snimanje kad mu dodje vrijeme (znaci ne vidis sto snimas). Ja sam recimo tako znao igrati se i snimati u isto vrijeme a da ne izgubim frame jer se mpeg stream tada samo direkto snima na hard.
Ako nista od ovoga ne uspije, Video redo plus navodno popravlja takve mpeg-ove. Ja sam ga isprobao, ali meni nije bas dobro radio. Popravi file ali na cudan nacin, na mjestu ispustenog frame-a ponavlja ne prethodni nego neki bezveze sa pocetka. Pokusao sam mijenjati opcije ali uvijek se tako glupavo ponasao. Ipak i to je bolje od iritantne desinkronizacije. Pokusaj takodjer izrezati taj dio gdje si izgubio frame, recimo TMPGenc. Ja obicno izrezem reklame i ako je problematican file rekompresiram ga sa AGK i bude ok.

Sorry na poduzem postu. Ako ima jos kakvih pitanja, dosta sam se igrao sa MP .

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote
Staro 29.08.2006., 03:28   #7
Touche
Premium

Ovako, imam problem sa snimanjem u MediaPortalu koji nikako da rijesim. Svako toliko slika trzne na trenutak. Pokusao sam promjeniti drivere, WinXP patcheve, razne SVN-ove, drugi PCI slot (pazio da nije sharean), provjerio PCI latency, iskljucio antivirus, snimao na vanjski disk...nista ne pomaze! Nekad cesto, nekad rijetko, ali do tih trzanja dolazi. Imam Hauppauge Nova-T karticu i obicnu kucnu antenu spojenu na nju, usmjerenu prema HRT domu. Signal sam provjeravao s ProgDVB-om i on pokazuje 100%/100%. Doduse, primjecujem da do pojacanog trzanja dolazi ako je u blizini mobitel koji u tom trenutku nesto odasilje/prima, ali trzanja se pojavljuju i kada mobiteli nisu aktivni. Postoji li mogucnost da bi se problem rijesio koristenjem vanjske antene?

Znate li sto bi mogao biti uzrok tome?! Na kompu nista ne radim prilikom snimanja.

Da se vratim na problem iz subjecta...
Evo, odvrtio sam dosta kodiranja i dosao do nekih zakljucaka. Otkrio sam da je problem potpuno eliminiran ako umjesto AutoGK-a koristim VirtualDubMod za >>single pass<< konverziju u Xvid. Jos nisam provjerio da li bi VirtualDubMod dao dobar rezultat i sa two-pass (koji AutoKG uvijek radi).

Znaci, procedura za uspjesnu kompresiju je sljedeca:

1. Pomocu VideoReDo konvertirati originalni .dvr-ms u .mpg, BEZ ogranicavanja velicine GOP-a (ako ogranicim na 15, cesto se pojavljuju artefakti na slici ili se prikazuje neki random video s predhodne pozicije u file-u. cini mi se da je to upravo ono sto i tebe muci LAcy)
2. ProjectX i demuxanje u .m2v i .mp2
3. .m2v kompresiratu u Xvid singlepass pomocu VirtualDubMod
4. .mp2 kompresirati u VBR mp3 pomocu LAME-a
5. spojiti audio i video rezultate pomocu VirtualDubMod-a

2 Perki: DVRMSToolbox mi daje nesto losiji rezultat od VideoReDo. Tamo gdje VideoReDo uspije ispraviti gresku i sacuvati video, DVRMSToolbox jednostavno odreze te dijelove, pa je krajnji rezultat uvijek nesto kraci. Doduse, nisam probao ovu najnoviju verziju.

2 flood: Posto sam problem locirao u koraku kada bih trebao napraviti kompresiju iz demuxanog video file u xvid, cini mi se da bi mogao nastaviti koristiti dosadasnje alate. Mislis li da bi ova procedura koju si naveo mogla poboljsati sto?

Hvala svima na dosadasnjoj pomoci. Nadam se da ce netko znati kako rijesiti ovo s AutoGK i snimanjem u MP.

Ako cu na kraju biti primoran zaboraviti na AutoGK i koristiti VirtualDubMod ili sl., da li da se ravnam po ovim postavkama http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=11073 ili netko zna za bolji guide?
Staro 29.08.2006., 08:16   #8
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Hmmm, kazes signal 100%? Koliko je opterecenje procesora? Koja je konfiguracija?
Ja sam evo probao svoju karticu na Athlonu XP2400+ (2GHz) i snima normalno, samo kod gledanja TV-a je opterecenje oko 40% zbog MPV/MPA decodera. Koji decoder koristis za gledanje TV-a?
Jesi li probao snimati bez da prikazuje sliku?
I da sobna antena nije najbolje rjesenje, mozda imas u zgradi nesto sto pravi povremene smetnje pa ti prijemnik zbog toga izgubi koji frame. Mozda cak i kartica nije ispravna.
Probaj snimati sa nekim drugim programom.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 29.08.2006., 12:39   #9
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Citiraj:
Autor Touche Pregled postova
2 flood: Posto sam problem locirao u koraku kada bih trebao napraviti kompresiju iz demuxanog video file u xvid, cini mi se da bi mogao nastaviti koristiti dosadasnje alate. Mislis li da bi ova procedura koju si naveo mogla poboljsati sto?
Moras raditi 2-pass-a ako zelis kvalitetan *.avi.AviSynth sam naveo kao najbolji put jer ima hrpu mogucnosti(filtera) sa kojima mozes dobiti stvarno odlican video,samo nesmijes pretjerivati sa parametrima...
Citiraj:
Ako cu na kraju biti primoran zaboraviti na AutoGK i koristiti VirtualDubMod ili sl., da li da se ravnam po ovim postavkama http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=11073 ili netko zna za bolji guide?
Zar sumnjas u tora?
Staro 29.08.2006., 13:20   #10
Perki
Premium
Moj komp

Još jedna sitnica. mp3 kodiraj kao CBR, a ne kao VBR.
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2006., 12:01   #11
Touche
Premium

2 LAcy:

AMD Sempron @ 1800MHz
Abit NF7-S v2.0
512MB RAM @ 200(400)MHz
GeForce 6200 -> 6600
Seagate 7200.8 200GB SATA

Opterecenje nije ni blizu maksimuma, varira od 30 do 80%, ovisno o postavkama i codecu. Najcesce koristim nVidia PureVideo, ali trza i s drugim.
Probao sam snimati i bez da prikazuje sliku, ali i tada zna trznuti. Osim MediaPortala, probao sam i s originalnim softverom, ali ista stvar. Jos moram probati s Meedio i SageTV.

2 flood: 2-pass je problematican kada ga AutoGK radi, pa sam ga izbjegavao dok sam testirao. Moram probati kako se ponasa kada neki drugim program koristim, poput VirtualDubMod.

2 Perki: Zasto? To se nije pokazalo kao problem i iste rezultate dobijem s obje postavke.
Staro 30.08.2006., 12:52   #12
Perki
Premium
Moj komp

AutoGK također koristi Virtualdubmod pa to ne igra ulogu. Ostaje za vidjet zašto je razlika između 1-pass i 2-pass enkodiranja. Vbr mp3 je zapravo hack i Gordian Knot je nekad koristio Nandub za muxanje. Načelno to funkcionira i u novijim verijama Virtualdubmod-a no opet, česti su problemi baš sa sinkronizacijom (pogotovo prilikom reenkodiranja). Moguće je da u tom zecu leži grm. Bez obzira jel u tom problem ili ne, CBR mp3 ostaje kao preporuka.

No, ja bih se vratio na početak i pokušao s nekom drugom aplikacijom za gledanje i snimanje. Čujem da je recimo Mytheatre, jako dobar. Btw, Meedio kao takav više ne postoji, prodali se ljudi yahoo-u.
Staro 30.08.2006., 17:00   #13
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Ja bih pokusao staviti vanjsku antenu. Ako koristis neki od programa koji pristupa hardware-u na niskoj razini (recimo za ocitanje frekvencije, temperature i sl.) moze zbog toga trznuti. Probaj kod nekog drugog karticu

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 30.08.2006., 17:20   #14
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Importaj file pomocu avisynth skripte u VDub ne VDubMod.Kodiraj CBR ili VBR ali spajaj sa Nandub-om...Najbolje je kodirati video i audio zasebno,barem po mojim iskustvima...
Staro 30.08.2006., 17:24   #15
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Super je sve to sto mu savjetujete ali to je popravljanje loseg mpeg file. Treba naci uzrok zasto gubi frame-ove.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 31.08.2006., 01:33   #16
Touche
Premium

Citiraj:
Autor Perki Pregled postova
Načelno to funkcionira i u novijim verijama Virtualdubmod-a no opet, česti su problemi baš sa sinkronizacijom (pogotovo prilikom reenkodiranja). Moguće je da u tom zecu leži grm. Bez obzira jel u tom problem ili ne, CBR mp3 ostaje kao preporuka.

No, ja bih se vratio na početak i pokušao s nekom drugom aplikacijom za gledanje i snimanje. Čujem da je recimo Mytheatre, jako dobar. Btw, Meedio kao takav više ne postoji, prodali se ljudi yahoo-u.
AutoGK koristi VDubMod, ali pitanje je koje on opcije podesi u Xvidu. Audio definitivno nije problem. Kazem, probao sam i CBR i VBR, rezultat je uvijek isti. Kodiranje videa je kljucan faktor za uspjeh ili neuspjeh. Znam za Meedio. Steta, cinio se dobar. Probat cu s Mytheatre i Dvbviewerom da vidim da li je MP krivac.

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Ja bih pokusao staviti vanjsku antenu. Ako koristis neki od programa koji pristupa hardware-u na niskoj razini (recimo za ocitanje frekvencije, temperature i sl.) moze zbog toga trznuti. Probaj kod nekog drugog karticu
Problem je sto nemam vanjsku antenu, a glupo mi ju je kupovat ako nije u tome stvar. Nisam uspio ni naci nekog za posudit. Probat cu smislit nesto da ipak i to isprobam.

Nikakav slican softver nije bio pokrenut.

Ako ne uspijem rijesiti to trzanje, bi li ti mozda htio uzeti karticu na probu? Najbolje bi bilo da ju isproba netko tko ima provjereno dobar setup. Tako bih bio siguran da li je problem u driverima/kartici ili kompu/anteni.

Citiraj:
Autor flood Pregled postova
Importaj file pomocu avisynth skripte u VDub ne VDubMod.Kodiraj CBR ili VBR ali spajaj sa Nandub-om...Najbolje je kodirati video i audio zasebno,barem po mojim iskustvima...
.mpg u VDub i onda demux?

Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Super je sve to sto mu savjetujete ali to je popravljanje loseg mpeg file. Treba naci uzrok zasto gubi frame-ove.
Imas pravo. Vise-manje sam problem kodiranja rijesio, ali to prvotno trzanje me izludjuje! Jos jedna zanimljivost: cini se da prilikom gledanja nema problema, samo kada gledam snimljeni materijal!

Zadnje izmijenjeno od: Touche. 31.08.2006. u 04:47.
Staro 31.08.2006., 08:51   #17
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:

Ako ne uspijem rijesiti to trzanje, bi li ti mozda htio uzeti karticu na probu? Najbolje bi bilo da ju isproba netko tko ima provjereno dobar setup. Tako bih bio siguran da li je problem u driverima/kartici ili kompu/anteni.
Ja sam u Osijeku, imam jako slab signal (kao sto sam vec napisao u jednom drugom threadu) ali meni sve dobro radi. Izgubljeni frame mi se zna dogoditi ali vrlo, vrlo rijetko i to zbog slabog signala. Ako ne nadjes nikoga u Zagrebu i ako ti se isplati slati karticu, posalji je pa cu probati. Bojim se da bi se moglo dogoditi zbog slabog signala da trza i kod mene a onda necemo znati da li je zbog signala ili kartice.

Kazes kad gledas da ne trza? Probaj u MP iskljuciti time shift i ako ne trza, onda je problem sa hardom. Zbog necega ne stigne snimati sve sto mu MP salje, da ne radi kao PIO? Ali da tako radi vidio bi na opterecenju procesora, ipak pogledaj u device manageru. Da se ne vrti antivirus ili nesto slicno sto stalno rosta po hardu?

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 31.08.2006., 11:41   #18
Touche
Premium

Nije hard problem. Probao sam snimati na drugi komp preko mreze i na vanjski spojen na USB. Disk radi u DMA modu, a antivirus i svi programi vezani uz hard iskljuceni.

MP ukljucuje time shift prilikom snimanja i gledanja. Uostalom, trza i na snimkama kada tv modul nije ukljucen. Da covjek poludi...

Bi li netko iz ZG bio voljan isprobati karticu?
Staro 31.08.2006., 12:39   #19
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Stvarno cudno, mislio sam da je hard jer si rekao dok gledas da ne trza. Znas da mozes sa shift+1 dobiti zanimljvi screan na MP?

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 31.08.2006., 13:03   #20
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Citiraj:
AutoGK koristi VDubMod, ali pitanje je koje on opcije podesi u Xvidu. Audio definitivno nije problem. Kazem, probao sam i CBR i VBR, rezultat je uvijek isti. Kodiranje videa je kljucan faktor za uspjeh ili neuspjeh. Znam za Meedio. Steta, cinio se dobar. Probat cu s Mytheatre i Dvbviewerom da vidim da li je MP krivac.
Izbaci AutoGK i pokusaj napraviti kako sam ti naveo u mojem prvom postu.Na tvom bih mjestu najprije isprobao sve raspolozive programe za prijem i snimanje digitalnog signala,a tek onda trazio daljnji razlog problema...

Citiraj:
.mpg u VDub i onda demux?
Ne,demux se radi DGIndex-om...

Citiraj:
Imas pravo. Vise-manje sam problem kodiranja rijesio, ali to prvotno trzanje me izludjuje! Jos jedna zanimljivost: cini se da prilikom gledanja nema problema, samo kada gledam snimljeni materijal!
Gledaj snimljeni materijal MPClassic.Po ovome se cini da se tebi svadjaju neki codeci...
Staro 31.08.2006., 13:31   #21
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Citiraj:
Autor flood Pregled postova

Gledaj snimljeni materijal MPClassic.Po ovome se cini da se tebi svadjaju neki codeci...

Moze gledati snimke i sa MP bez konverzije u mpg ili sa njom. A MPClassic preporucam, ja ga isto koristim za mpg pa i za dvd.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 31.08.2006., 15:00   #22
Touche
Premium

Nisam 100% siguran da ne trza i dok gledam. Provjerit cu to prvom prilikom. Shift+1 sam pratio bio. Zna prikazati dropped frameove, ali male brojke. Probat cu vidjeti da li prilikom trzanja registrira dropane frameove.

MPC nece pomoc, jer nije problem u playeru, vec snimci.
Staro 31.08.2006., 15:42   #23
Touche
Premium

Trza i prilikom gledanja, tocno tamo gdje se vidi i na snimljenom materijalu. Doduse, to je s ukljucenim time-shiftingom, pa prilikom gledanja zapravo gledam snimku koja kasni nekoliko sekundi. Upravo provjeravam kako se ponasa prilikom cistog gledanja.

Shift+1 ne registrira droppane frameove kada trzne. MP je radio cijelu noc na prvom programu i registrirao ukupno 4 droppana framea. Da li to iskljucuje antenu/signal kao izvor problema ili ne mora biti?

Uploadao sam primjer:
http://rapidshare.de/files/31431930/Primjer.dvr-ms.html
Staro 31.08.2006., 18:30   #24
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Shift + 1 koliko sam skuzio zapravo prikazuje dropp-ane frame-ove kod prikaza, i ovisi o codecu koji se koristi.
Da li imas wireless mreznu karticu? Da li se komp spaja/odspaja na net dok snimas? Driveri za neki hardware mogu na trenutak "smrznuti" stroj sto je sasvim dovoljno da izgubis frame.

RTX 2080 TI 11GB GDDR6
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

Staro 01.09.2006., 00:58   #25
Touche
Premium

Nemam wireless karticu u tom kompu. Imam AP na drugom kraju sobe. Sve vezano uz net je iskljuceno, cak sam i mreznu disableao.
Staro 01.09.2006., 01:09   #26
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Ajd isprobaj neki drugi program pa vidi kako on snima...
Staro 01.09.2006., 01:27   #27
Touche
Premium

Budem, ali najranije u nedjelju. Sumnjam da cu prije imati vremena. Javim!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno