|
![]() |
#1 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Napajanja : bonker :
Dosta ljudi u novije vrijeme "bruji" o napajanjima za PC. Meni se to malo čini smiješnim - kupovati na neku "prosječnu" noviju konfigraciju napajanje od 500-700W, pa ljudi moji zar vam stvarno toliko teba??? Evo moje priče: 1. PC je bio Klamath na 333mhz - napajanje no-name ??? W (s kučištem) 2. Athlon 800 - napajanje mozda neki chieftec (s kučištem) 3. Athlon 1400/1600XP - napajanje AOpen 230W (s kučištem) 4. Athlon 64 3200+ (overclock 30ak %) - napajanje AOpen 300W (s kučištem) Sve ove konfiguracije su bile poprilično solidne sa 1-2 diska i optička pogona, jakim grafičkim u to vrijeme, raznim PCI karticama, periferijom itd. Zatim, ti su PC-i bili 5-6mj godišnje na vikendici gdje u ljetnim mjesecima imaš sreće ako napon prelazi 140V u špici sezone kad ljudi upale klime/škrinje i sl. Niti jednom od ovih PC-a nije riknula niti jedna komponenta i nije bilo nikakvih problema sa stabilnošću vezanih za PSU. Meni se to čini kao još jedna komponenta na kojoj proizvođači pokušavaju iskamčit ljudima novac (uz fancy kučišta, coolere od 2 kila, zvučne kartice od 1000kn i ovu novu "umotvorinu" pod nazivom Ageia Physics). : bonker2 Ispravite me ako griješim : evil : |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
95% kućnih kompova bi se bez brige vrtilo na 300W napajanjima. onih 5% spadaju, ili neki 3d mašine, ili OCane mašine. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Ti si imao sreće, tako sam i ja mislio da nikada neću mijenjati svog ex MS Industialca i da ljudi su pričali gluposti u vezi sa MS napajanjima. Evo ti iskustvo iz prve ruke, meni su kondenzatori u napajanju roknuli, nekih 3-5 njih i od tada no name nikad više! Zbot toga sad imam Enermaxa ![]() Renesis je dobro rekao, no-name napajanja su super za "obične" kučne mašine ali za oc-ane stvari i nabrijane komponente definitivno ne.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Suit up!
|
A bemti iruda! ![]() Niti moja mašina nije mačji kašalj pa se slobodno vrti na Aopenu od 300W. Ali također moram priznati da je AOpen izvrstan, barem dosad što sam imao prilike viditi. Napajanja su tiha i ne griju se praktički ništa. Daklem, kratki opis konfe koje napaja 300W Aopen. - A64, 2600mhz - 30% OC - DFI infin. ultra - 30% OC - X800XL 15% OC - 1xHDD 200GB - 1xDVD/RW - 2x1GB @ 520mhz - 30% OC - SS2 - Live 5.1 - 2x120mm vent Dobro, nije bas kratki opis, al eto ![]() Ovo definitivno nije prosječna konfiguracija, recimo da jos imate X2 procesor i x1900/7900, ali opet netreba vam vise od 400W (pravih, naravno ne onaj škart od 100kn) pa da radis neznam sto s njim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
hmn Mar sve je to ljepo ali nisu proizvodjaci zabadava stavili da proc trosi 80w i takve stvari... Nekazem da bi trbali imati 500w svi ali mislim da je za danasnja racunala 400w optimalno za sve. Imho 300 je premalo pogotovo za ovakvu konfu ali to je imho .
![]() |
#7 | |
Suit up!
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
I jesi u pravu, i nisi. Moja prethodna konfiguracija: abit NF7 xp-m 2500+ 2*512 asus v9999ge modana u ultru (kartica koristi 2 molexa) i napajanje: chieftec delta 350W Situacija je slijedeća: Gornja konfa dok je u njoj bila 9800pro je bez problema išla na 11.5*220 (2.53GHz) na 1.75V, zatim 12*200 na 1.6V i 11*200 na 1.5V. Kad sam stavio asusicu, proc više jednostavno nije mogao iznad 2200MHz. Radi uredno na 11*200 na 1.5V, ali na 12*200 ni da bi, čak niti daljnjim podizanjem napona. posumnjao sam u ploču, no, vrativši "normalniju" karticu, klokovi su opet bili jednako dobri kao i na početku. Ne znam za druge, ali eto, ja sam se susreo sa "preslabim" napajanjem. Ta ista delta sad tjera venicea na 9*300 na 1.5V i istu karticu, a jedno vrijeme je tjerala i 3200+ i dvije 6800 kartice u sli modu. Možda se ekipa kupovinom jačeg napajanja jednostavno želi osigurati. Nadalje, još je tu i činjenica da lošija napajanja gube snagu na višim temperaturama, dok neki popularniji brandovi garantiraju deklariranu snagu i iznad 85-90 stupnjeva. Otom-potom, ali kupovinom jačeg napajanja ništa ne gubiš, a razlika u cijeni nije tako velika. I nije isto zagrijavanje nekog napajanja od 300w i od 450w kad napajaju istu konfiguraciju. Slabije radi s većim opterećenjem, a jače s manjim, shodno tome, i zagrijavanje je manje. I naravno, stojim iza toga da je svako napajanje preko 500-600 kuna preplaćeno. Dođem tako ljetos u links a lik i tražim neko malo bolje napajanje od 400-450W i lik mi ispiše ponudu od 5-6 napajanja, najjeftinije je bilo 1000 kuna. U sebi sam ga poslo u q**c, otišo u drugu trgovinu i uzesmo hypera typeR 480W na popustu za ispod 500 kuna. Mislim konj, mogo je bar izlistat cijelu ponudu. Zadnje izmijenjeno od: Roller. 12.05.2006. u 01:03. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guest
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
A šta bi ti ja? Ne moraš: stoopid |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Slazem se s ovim svakako..ime (ma koliko mi pricali o tome) donosi neku sigurnost kupovinom tog istog! Ali ima jos vaznih cimbenika koji utjecu na stabilnost racunala..napajanje je sanmo posrednik izmedu napona mreze i maticne ploce koja taj napon koristi i (ne)distribuira dalje! Ja osobno sam se takoder opeka sa tim brandovima tipa MS jos kad sam na NF7-s r2 i bartonu na 200x11 i radeonom 9550 imao problema... sve je bilo lipo dok napajanje nije platilo čekićem! : axeman : Vrime FC-a on meni zamrzne..gledam napone softverski sa MBM a ono ajme majko.... Sad bi rade uzeja napajanje 50ak wati jace i reka sebi...Nek se nađe...nego gubija misec dana zivce svoje i tuđe...upravo radi toga sta je Roller naveo gore! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
The Geek Wants Out
Datum registracije: Feb 2005
|
Asus A8N-Sli Premium AI Cool-Pipe 2x Gigabyte GeForce 7800GT SLI 2x 80 Gb SATA II RAID0 1x 160 Gb SATA 2x 512 Mb RAM x2 A64 3800+ USB miš + USB tipkovnica + USB powermate + USB Pinnacle PCTV Audigy2 ZS 3x120mm venta 2x AcceleroX1 Freezer64pro Aerogate 1 ...sve radi sasvim stabilno sa 450W CM 'Real power' napajanjem koje usput budi rečeno pri punom opterećenju (defragmentacija diskova + bitcomet + Oblivion) 'troši' maximalno ~360W a u 'mirovanju' oko 150W ... Za razliku od nekih proizvođača CM navodi konstantnu snagu koju napajanje isporučuje a ne maximalnu (u tom slučaju napajanje bi imalo 680W a ne 450W) Puno važnije od napuhanih brojki je stvarna iskoristivost i raspored te snage (broj railova , snaga po pojedinom railu ... ) I još jedna stvar ,ako ti komp ne služi ničemu ili nema neku vrijednost nije ti ni važno koje je napajanje ,ali ako ti komp treba za život i/ili utučeš par tisuća kuna u komponente onda jednostavno ne možeš sebi dozvoliti da zbog 200 Kn razlike riskiraš katastrofu...
Zadnje izmijenjeno od: crn. 12.05.2006. u 10:22. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|