|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Pitanje: CD-player, Cassete deck i zv. kutije
Pozdrav! Dobio sam od frenda Sony CDP - 311, CD player i Sony TC - WR590, cassete deck... Meni se cine ok, imaju i dosta funkcija, malo su stari jedino... Jel valja to sta? I dobio sam neke FISHER kutije sa sjeb... driverima, jel se isplati to mijenjat? Kaj se dogodi ak stavim jace visokotonce, srednje i bass drivere? Rikne skretnica ili kaj? Hvala... ![]()
![]() |
#2 | |
Raindrops keep fallin'...
Datum registracije: Feb 2005
|
Re: Pitanje: CD-player, Cassete deck i zv. kutije
Citiraj:
![]() Svaka se skretnica pravi po grafikonu određenog drivera. Npr. ovo http://tinyurl.com/aahrr je graf jednog mid-basa. Svaki model drivera ima drugačiji graf (idealan driver bi imao potpuno ravnu crtu frekve ( na slici tamno crvena crta) i pomoći njih određuješ dokle svira bas , odakle-dokle srednji i od koje frekvencije svira visoki. Evo ti i primjer. Ako npr. praviš dvosistemca s tim mid-basom i ovim http://tinyurl.com/bg9my visokim. Odokativnom metodom mid-bas režeš na nekih 1500 Hz (vidiš da nakon toga graf postaje neravan) i dalje nastavljaš s visokim. Skužio si poantu? Ako mijenjaš driver, mijenjaš i skretnicu. U suprotnom skretnica reže drivere pitaj boga gdje i dobiješ katastrofalni zvuk. Nisam čuo Fisher zvučnike. Ne vjerujem da ćeš naći baš taj tip drivera koji je originalno ugrađen. Ako je to neka jeftinjava vjerovatno je i skretnica napravljeno od jeftinih kondenzatora i feritnih zavojnica. Zaključak: Slušaj kako je ili povadi sve iz kutije i od nje napraviš nekakav DIY uradak. BTW. Sony nisam slušao pa ne znam kako zvuči.
"I told my parents that when I grew up I wanted to be a musician.They said it had to be one or the other" Zadnje izmijenjeno od: newalss. 30.01.2006. u 18:06. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Re: Re: Pitanje: CD-player, Cassete deck i zv. kutije
Citiraj:
![]() E imam jedne male kutije kojima je riknul visokotonac, kaj da radim? Chipoteka ili kaj? ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2003
|
Ako mozes naci iste driver, onda samo zamijeni. Ali to tesko. Ako ne kupis nove visokotonce istih dimenzija. Ovako ces morati prepravljati skretnicu. Raspitaj se o svakom driveru, hoce li ti odgovarati. Pogledaj visaton drivere, oni nisu skupi a daju dosta za ulozeni novac. Postoji vise software-a za proracun skretnica i dimezija kutije. Probaj sa JBL speakershop. Naci ces ga negdje na netu. Besplatan je. Moj stari link vise ne radi.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|