![]() |
Pitanje: CD-player, Cassete deck i zv. kutije
Pozdrav!
Dobio sam od frenda Sony CDP - 311, CD player i Sony TC - WR590, cassete deck... Meni se cine ok, imaju i dosta funkcija, malo su stari jedino... Jel valja to sta? I dobio sam neke FISHER kutije sa sjeb... driverima, jel se isplati to mijenjat? Kaj se dogodi ak stavim jace visokotonce, srednje i bass drivere? Rikne skretnica ili kaj? Hvala...:beer: |
Re: Pitanje: CD-player, Cassete deck i zv. kutije
Citiraj:
Svaka se skretnica pravi po grafikonu određenog drivera. Npr. ovo http://tinyurl.com/aahrr je graf jednog mid-basa. Svaki model drivera ima drugačiji graf (idealan driver bi imao potpuno ravnu crtu frekve ( na slici tamno crvena crta) i pomoći njih određuješ dokle svira bas , odakle-dokle srednji i od koje frekvencije svira visoki. Evo ti i primjer. Ako npr. praviš dvosistemca s tim mid-basom i ovim http://tinyurl.com/bg9my visokim. Odokativnom metodom mid-bas režeš na nekih 1500 Hz (vidiš da nakon toga graf postaje neravan) i dalje nastavljaš s visokim. Skužio si poantu? Ako mijenjaš driver, mijenjaš i skretnicu. U suprotnom skretnica reže drivere pitaj boga gdje i dobiješ katastrofalni zvuk. Nisam čuo Fisher zvučnike. Ne vjerujem da ćeš naći baš taj tip drivera koji je originalno ugrađen. Ako je to neka jeftinjava vjerovatno je i skretnica napravljeno od jeftinih kondenzatora i feritnih zavojnica. Zaključak: Slušaj kako je ili povadi sve iz kutije i od nje napraviš nekakav DIY uradak. BTW. Sony nisam slušao pa ne znam kako zvuči. |
Re: Re: Pitanje: CD-player, Cassete deck i zv. kutije
Citiraj:
E imam jedne male kutije kojima je riknul visokotonac, kaj da radim? Chipoteka ili kaj?:p |
Ako mozes naci iste driver, onda samo zamijeni. Ali to tesko.
Ako ne kupis nove visokotonce istih dimenzija. Ovako ces morati prepravljati skretnicu. Raspitaj se o svakom driveru, hoce li ti odgovarati. Pogledaj visaton drivere, oni nisu skupi a daju dosta za ulozeni novac. Postoji vise software-a za proracun skretnica i dimezija kutije. Probaj sa JBL speakershop. Naci ces ga negdje na netu. Besplatan je. Moj stari link vise ne radi. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:36. |