|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2008
|
dlink DNS-320 ShareCenter
Pozdrav U kučištu su 2 diska od 1 TB u RAID1. Kada izvadim 1 disk i spojim ga na računalo , direktno ili preko usb docka, javi mi da trebam formatirati disk. U disk managmentu se vidi kao raw particija, sve free space. Kad ga vratim nazad dlink ga prepoznaje kao novi disk. Kliknem na rebuild i on kopira podatke sa 2 diska. Kako da spojim disk iz dlinka na računalo bez da se to desi ? https://postimg.org/image/96rhrb5yf/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imam isti problem sa tim NAS-om, ali meni su diskovi različitog kapaciteta i nisu u RAID polju. Ne želim izgubiti podatke sa tih diskova.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Ne kuzim se uopce u raid polja, ali mislim da je nemogu spojiti disk koji je u dlink raidu na kompjuter i da ga ovaj prepozna. Ne znam uopce koji filesystem koristi dlink i kako sve to sljaka, ali mislim da nece ici ovako. Prekopiraj stvari preko nreze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kolega rendula je sve rekao, kopiraj podatke preko mreže, druga je sad stvar / problem ako nemaš pri ruci hdd "viška". |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
Citiraj:
http://www.howtogeek.com/112888/3-wa...-from-windows/ p.s. ako NAS ima mogučnost formata NTFS trebalo bi u startu ga i formatirat u NTFS, po defulu bar ono kaj sam ja doma imao formatira u Ext4 ili Ext3
- - ![]() Zadnje izmijenjeno od: skalar. 26.07.2016. u 12:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
E bome, cudilo bi me to, jako. Ali ok, nisam nikada drzao taj i njemu slicne NAS-ove pa neznam kako rade taj RAID. Generalno, kada ubacis disk koji je u RAID polju u "OS" dobijes smece jer je to samo jedan dio polja. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
@skalar Da, linux particije su, preko linux reader-a vidim podatke. thx. Sad kad sam vratio disk nazad u NAS sve je po starom RAID 1. Bio je spojen preko usb docking stanice. Kad je bio spojen direktno u racunalo, pri povratu u NAS ostao je RAID 1 degradirani a vraćeni disk je vidio kao novi. Nezam, možda računalo zapiše nešto od windowsa šta ga kasnije zblesi il ise to tako meni potrefilo. @mann da, može se pročitati i spremiti preko linux readera ili nekog sličnog programa. sad probao. RAID 1. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vidi #4 post. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
to bi se trebalo raditi kad nešto krene po zlu na NSA-u pa spašavat podatke, to bar ja tako radim, kasnije ionako ponovo formatiram NSA, to se nebi trebalo često dešavat konkretno kod mene se samo jednom desilo kad je počela elektronika ići u k.... na disku, s toga je moj savjet da provjeriš disk,2 diska u relativno malom kučištu sa hlađenjima i protokom zraka , kod kojeg si mogu zamislit da bi moglo biti i bolje,rade 24h 7 dana u tjednu , pa nije nemoguće da pokoji i rikne s vremena na vrijeme,doduše kod mene je vrisnulo nakon nekih 5 godina,ali nije na odmet provjeriti.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
Kad sam opet samo izvadio disk bez spajanja na računalo i vratio nazad, nas ga nije prepoznao nego je opet potreban raid rebuild i ide kopiranje podataka. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
to ti ima veze sa "maunt i unmaunt" kad izgubi maunt onda disk nestaje, možda da pogledaš na stranicama proizvođača diska dali ima noviji firmware za disk a i noviji software za nsa neškodi kod mene u prosjeku za synology izlazi svakih 15 dana, a gotovo na tjednoj razini add-onovi
- - ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.08.2016. u 20:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
RAID 1 je dakle jedan disk je identična kopija drugog diska. Ako jedan krepa imaš drugi, ovaj krepani ekološki zbrineš i ubaciš novi istog ili većeg kapaciteta (višak ne možeš koristiti). Imam D-Link NAS 325 dva komada i u svakom se do sada to dogodilo. Dakle nakon što ubaciš novi disk pokreneš WebGUI (ako je sličan ili isti ovom na 325 modelu) i odeš na Managment, odeš na DiskManagment i onda HardDrive Configuration i izabereš Rebuild Now i onda NAS lagano sa ispravnog diska ponovo sve skopira na novi i imaš opet zdravo, sretno i veselo RAID 1 polje. To je jedan od smisla RAID 1 polja ![]()
![]() |
#14 |
Premium
|
Upravo to samo ljudima je teško svatiti jer diskovi ne rikavaju odjednom sve u pravilu, taj dis ako je malo sreće, može još godinama kao disk za pohranu u računalu solidno raditi.
- - ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 01.08.2016. u 20:06. Razlog: Ne treba quote za post poviše |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|