Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.04.2015., 13:23   #1
frunc
Registered User

Datum registracije: Feb 2013
Problem s brzinom interneta

Pozdrav.

Imam Bnet 50Mbit internet doma (Cisco EPC3925) i spajam se preko WiFi-a. Racunalo ima Win 7 i spaja se preko Airlive WL1700, a mobitel je Samsung Galaxy S5. Ista WiFi mreža i ista udaljenost od rutera. Mobitel dobiva brzinu 48Mbit, a racunalo 7Mbit. Nemogu nikako otkrit gdje je problem...

Racunalo:

Mobitel:

I zaboravih napomenut da je u QoS WMM Support stalno na Enabled i nemogu iskljucit. Nekako imam osjecaj da je do toga...

Zadnje izmijenjeno od: frunc. 20.04.2015. u 13:33.
frunc je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2015., 14:21   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Mogao si prvo potražiti jer Google čuda radi > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=205867
očito taj 1700 ima problema u nekim kombinacijama,
spoji oba konektora prema kompu,
stavi zadnji drajver sa Realtek supporta za RTL8187L,
nađi na kojem wifi kanalu ima najmanje "susjeda" tj. slobodan kanal i podesi da fiksno u routeru,
...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.04.2015., 18:01   #3
frunc
Registered User

Proba sam drivere s stranice od AirLive i cak sam software instalira i isto je bilo. Sada sam s Realtekove stranice skinia beta drivere i dobivam bolje brzine:

Al zbog cega sumnjam da je u tome problem je zato sta doma imam Edimax EW-7228APn zbog nekih mrtvih tocaka. Routeri su jedan nasuprot drugog i između njih je dva para tankih sobnih vrata. Kada su vrata otvorena onda imaju opticku vidljivost.

Ako se s mobitelom spojim na Edimaxa onda i preko mobitela dobivam 10mbita. Zato mislim da je negdje drugdje problem... Ako je vec problem u adapteru onda se nebi treba isti problem događat s edimaxom.

Edimax je podesen na WiFi extender mode.

Kanal je 1. Koliko znam najbolje je koristit kanale 1,6,11. Na kanalu 1 je moj ruter, extender i jos jedna mreza. Kanali 6 i 11 imaju puno više mreža. Jedino da probam stavit kanal 2,3,4...
Staro 20.04.2015., 18:16   #4
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Skeniraj sve kanale i fiksno postavi slobodan kanal, ili onaj s najmanje "smetnji" od susjeda, bez obzira na broj. Svi bi trebali radit podjednako...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2015., 18:21   #5
frunc
Registered User

Bez obzira sto se taj kanal preklapa s drugim mrezama?
Ok. Prebacim pa cemo vidit rezultat. Btw jos sam malo testira brzinu i to sve odstupa od 7-12mbita kada mjerim preko kompa. Tako da promjena drivera nista nije pomoga...

Kanali 3,4,8 i 10 su slobodni i sad sam na kanalu 3. Nema nikakve razlike...

Zadnje izmijenjeno od: frunc. 20.04.2015. u 18:27.
Staro 20.04.2015., 19:03   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Drugi put u startu opiši cijelu mrežu / situaciju.
Noviji drajver je obično bolje rješenje, mada ne uvijek, tako da "nema štete".
Ajde za test, ugasi privremeno EW-7228APn i probaj se spojiti wireless - om na EPC3925,
a ako slučajno imaš dovoljno dugi mrežni kabel probaj preko njega, samo da vidimo koliko dobivaš "na žici".
Uz dobivenu brzinu na wirelesss - u pogledaj koliki je tada nivo signala.
Staro 20.04.2015., 20:18   #7
frunc
Registered User

Nisam opisiva detaljno zato jer u pocetku je samo moj komp bia spojen na mrezu. Posli sam dodao Edimaxa i vidia da i preko njega imam iste brzine.

Kabel dovoljno dug nemam al sam s jednim starim laptopom testira i ovo su dobiveni podaci:
Preko kabela:

Laptop odmah pokraj routera:

Laptop pokraj stolnog racunala:

Laptop preko Edimaxa:

I udaljenost od Cisca do Edimaxa je 7m (vidljivi kroz dvoja sobna vrata), stolnog racunala od Edimaxa je 2m (vidljivi kroz jedna sobna vrata).
I pod vidljivim mislim da se tocno gleda antene kroz vrata, a ne kroz zid. Kada su sva vrata otvorena onda nema nikakvih prepreka...
Staro 20.04.2015., 22:03   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

OK, iz ovog vidiš šta možeš dobiti preko wireless - a.
Šta / koliko dobiješ kad se komp spoji preko WL1700 na router a EW-7228APn ugašen ?

Za EW-7228APn pogledaj koju fw verziju imaš i koja je na supportu,
ako tamo ima novija trebalo bi napraviti update, vidi ispravnu proceduru.
Nakon toga prvo factory reset pa kompletni konfig iz početka.
Staro 20.04.2015., 22:28   #9
frunc
Registered User

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
OK, iz ovog vidiš šta možeš dobiti preko wireless - a.
Zar nema neki nacin za dobit sto vecu brzinu?
Zasto na mobitelu dobivam puno vecu brzinu i sve leti, a na racunalima nece?

Citiraj:
Šta / koliko dobiješ kad se komp spoji preko WL1700 na router a EW-7228APn ugašen ?
Isto tako nesto oko 10mbita.
Sada sam prebacio kanal na 40Mhz pa dobivam oko 15mbita.

Citiraj:
Za EW-7228APn pogledaj koju fw verziju imaš i koja je na supportu,
ako tamo ima novija trebalo bi napraviti update, vidi ispravnu proceduru.
Nakon toga prvo factory reset pa kompletni konfig iz početka.
Nesto mi nece da uđe u konfiguraciju preko interneta. Samo preko njihovog programa mogu pristupit. Otkrit cu gdje je problem pa nadogradit firmware.

Proba sam Edimaxa podesit u AP nacin. Spoija sam ga kabelom na router i bezicno se spoija na njega. Razlike u brzini nije bilo...

Evo brzine kada spojim mobitel preko USBa i dijelim vezu na komp:

Zadnje izmijenjeno od: frunc. 20.04.2015. u 22:37.
Staro 20.04.2015., 23:56   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Web konfigu EW-7228APn pristupi isključivo lokalno preko žice (Lan), nikako preko wireless - a.
Pogledaj njegov manual, po defaultu mu je ip adresa na 192.168.2.1.

Evo manual za Cisco EPC3925 > http://www3.truecorp.co.th/assets/fi...tails_3925.pdf
ima detaljno objašnjeno u vezi advanced opcija u wireless - u.
Ako nešto mijenjaš vjerojatno je aktivno tek nakon reboot - a, pazi šta mijenjaš.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.04.2015., 05:18   #11
back2quick
Banned

Datum registracije: Jan 2012
wl1700 glupost ne podržava 802.11n standard, na 802.11g u većini slučajeva možeš dobit 20-25 mbps a s obzirom da je čipset u tom adapteru smeće kao što vidiš neće više od 10-15 mbps.
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2015., 14:08   #12
frunc
Registered User

Citiraj:
Web konfigu EW-7228APn pristupi isključivo lokalno preko žice (Lan), nikako preko wireless - a.
Pogledaj njegov manual, po defaultu mu je ip adresa na 192.168.2.1.
Da. Nisam se sitia da rucno podesim IP adrese i pristupim. To sam napravia i ispocetka sve konfigurira.

Citiraj:
Evo manual za Cisco EPC3925 > http://www3.truecorp.co.th/assets/fi...tails_3925.pdf
ima detaljno objašnjeno u vezi advanced opcija u wireless - u.
Ako nešto mijenjaš vjerojatno je aktivno tek nakon reboot - a, pazi šta mijenjaš.
Isto kao i gore. Probat cu podesit postavke pa napravit reboot jer neke stavke nece da se mijenjaju pa neznam jel to Bnet zakljuca unutar firmwarea ili nije.

Citiraj:
Autor back2quick Pregled postova
wl1700 glupost ne podržava 802.11n standard, na 802.11g u većini slučajeva možeš dobit 20-25 mbps a s obzirom da je čipset u tom adapteru smeće kao što vidiš neće više od 10-15 mbps.
Pretpostavia sam da to moze bit u pitanju. Posudia sam u prijatelja TP-Link TL-WN722N koja podrzava n standard i nema nekih znacajnih razlika u brzini...

Sada sam premjestia Edimaxa pokraj racunala i spojem LAN kabelom na njega. Dobivam oko 30Mbita brzinu na kompu. Sada routeri nemaju "opticku vidljivost" pa je ta brzina ocekivana. Kada imaju opticku vidljivost i povezan sam preko LANa onda dobijam max brzinu.
Kako stvari stoje kupit cu duzi LAN kabel i povezat se na Edimaxa. To mi se cini najbolja opcija...

Al ono sto me buni je jos zato Edimax preko LANa daje max brzinu, a preko WiFia nije? Ovo govorimo kada mjerimo mobitelom. Mobitel mi s Cisca dobiva 50Mbita, a preko Edimaxa 10Mbita. Naravno mobitel je blize Edimaxu, a ne Ciscu. Nije da mi za mobitel znace tako velike brzine, al neznam gdje je problem.

I na Edimaxu je zadnji firmware (1.18). S zadnjom verzijom i je i kupljen...
Staro 21.04.2015., 17:26   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Znam "da je gnjavaža", je i nije rješenje na tvoj problem, ali ako možeš provuci Lan kabel od Cisca do kompa.

Definitivno EW-7228APn unosi neko ograničenje preko wireless - a, sad treba otkriti kako - zašto ...
Po specs wireless mu je 802.11n 150 Mbps.

Nadam se da si mu ip promjenio u 192.168.1.2, ako jesi može se pogledati preko Team Viewer - a.

Čitam ponovo, kada je u Client modu za spojit komp na Cisca i dobiješ oko 30Mbita brzinu je sasvim ok.
Kakav mu je tada (brojčano / opisno) nivo signala ?
Možda možeš još nešto dobiti ako na antenu EW-7228APn nasadiš neki reflektor (hint windsurfer ili sl.) i usmjeriš u dobrom smijeru,
isti štos vrijedi i za drugu stranu (Cisco).

Još nešto, rekao si da je na kompu W7, šta je sve aktivno osim browsera ?
Da ti ne vuče kakav update ili nešto slično u pozadini ?
Staro 22.04.2015., 10:33   #14
frunc
Registered User

Citiraj:
Znam "da je gnjavaža", je i nije rješenje na tvoj problem, ali ako možeš provuci Lan kabel od Cisca do kompa.
Nije tolika gnjavaža provuc kabel koliki je problem lijepo provuc kabel da se nevidi. Trebat ce mi sigurno 15m kabela da ga lijepo sakrijem. Zato ce ta opcija sacekat.

Citiraj:
Definitivno EW-7228APn unosi neko ograničenje preko wireless - a, sad treba otkriti kako - zašto ...
Po specs wireless mu je 802.11n 150 Mbps.
Da li bi se dobilo ista kad bi postavia da oba routera koriste samo n standard? Da li vecina uređaja podržava n standard?

Citiraj:
Nadam se da si mu ip promjenio u 192.168.1.2, ako jesi može se pogledati preko Team Viewer - a.
Ovo nisam napravia. Sad sam to podesia. Bnet koristi 192.168.0.1 pa sam Edimaxa postavia na 192.168.0.2
Pristupam mu preko browsera. Team Viewer koristim samo za spajanje na tuđi komp. Više od toga neznam

Citiraj:
Čitam ponovo, kada je u Client modu za spojit komp na Cisca i dobiješ oko 30Mbita brzinu je sasvim ok.
Kakav mu je tada (brojčano / opisno) nivo signala ?
Možda možeš još nešto dobiti ako na antenu EW-7228APn nasadiš neki reflektor (hint windsurfer ili sl.) i usmjeriš u dobrom smijeru,
isti štos vrijedi i za drugu stranu (Cisco).
Da. Ta mi brzina odgovara. Za pocetak cu nabavit duzi Lan kabel i postavit Edimaxa da ima bolju vidljivost. Mislim da ce onda brzine na kompu bit jos bolje.
Za kvalitetu signala Edimax kaze "48". Drugih oznaka nema. Pretpostavljam da je to dBm, al nerazumim se toliko.

Nakon investiranja u Lan kabel cu vidit da li je potreban reflektor.

Citiraj:
Još nešto, rekao si da je na kompu W7, šta je sve aktivno osim browsera ?
Da ti ne vuče kakav update ili nešto slično u pozadini ?
Samo se Win update moze aktivirat. Ostalo nista nije aktivno. Komp sam odrzavam i nije prekrcan glupostima. 10tak osnovnih programa i to je to.

-------------

Bnet kroz jutro daje bolje brzine i sada dobivam:

Brzina je odlicna. Mobitel dobiva 20Mbps.
Mislim da nema potribe se gnjavit zbog cega Edimax limitira brzinu. Ako netko ima kakav prijedlog mogu probat
Staro 22.04.2015., 15:05   #15
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Za dužinu kabela nije bitno, može biti do 100 M, još nabaviš kanalice i sve izgleda fino i pristojno.

Ograničavanje samo na 11n standard ovisi o klijentima koje imaš, možeš probati ali mislim da ti to nije rješenje problema.

Team Viewer sam spomenio ako ti treba "pomoć" pa da zajedno zavirimo u postavke Cisca i EW-7228APn.

Ni u manualu ne piše šta predstavlja broj pod kvalitetu signala, vjerojatno i je dBm,
pa bi ovih 48 bilo "vrlo dobro".

Šta možeš dobiti sa "windsurfer" - om ili sl. lako testiraš na način da uzmeš poklopac teće i staviš iza antene ap - a u pravom smijeru,
dobit ćeš nekakvo povećanje nivoa signala.
Staro 24.04.2015., 11:02   #16
frunc
Registered User

Proba sam samo s 11n standardom i nema nikakve razlike.

Ma zadovoljan sam s trenutnom brzinom. Vidit cu samo da nabavim malo duzi kabel i Edimaxa stavim da ima sto bolju opticku vidljivost s Ciscom. Tako samo preko laptopa, s kojima sam testira, ima max brzinu.

Tnx na pomoci
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno