Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Članci
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.06.2012., 17:56   #1
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Gigabyte GA-A75M-D2H & A6-3500 – dobra HTPC kombinacija?

Marijo je testirao Gigabyte GA-A75M-D2H matičnu ploču i A6-3500 procesor.
krešo je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2012., 18:33   #2
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Dojam odmah kvare mutne slike, nigdje se nenavodi kućište u kojemu je testiran HTPC komplet, pa su odmah i spomenute temperature neadekvatne. Pogotovo uzevši u obzir da je testirano "s otvorenom bočnom stranicom". Pobogu, zašto? Pa nije ovo neki hajend nit se izvlačio zadnji atom snage iz ploče/procesora! Totalno omašeno, ako se već u uvodu krenulo s naglaskom na HTPC-u.

OMG, pa ja nevjerujem. Minus je drugi, odnosno treći(pošto na ploči zapravo ima 3 PCIE utora jel) PCIE utor? Neznam da li je autor svjestan, al taj drugi, (odnosno treći zapravo) PCIE utor se može iskoristiti za zvučnu te TV/SAT/raid karticu pošto je sve manje PCI kartica u trgovinama. Konkretno, isti se nemora koristiti isključivo za slaganje CF polja kako autor članka aludira!

Da, to je dobra kombinacija za HTPC, ali članak je površno odrađen ako se već mislilo ići u sferu HTPC-a.
Oglas

Oglas
Staro 26.06.2012., 20:06   #3
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
heh, moram se složiti ovdje s kolegom...nabavi neko polovno htpc kuciste i testiraj u njemu jer se tako dobi najrealnije ocitanje radnih temperatura (mali prostor i slab protok zraka)
ili jeftinija opcija, samogradnja od šperploča da uspješno simuliraš htpc case
domis je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2012., 20:16   #4
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Slazem se s vama da ima vise smisla testirati u kakvom skucenom kucistu gdje ce se komponente moci vise zagrijati.

No, po meni to ima smisla jedino ako testiras vise konfiguracija odjednom u identicnim uvjetima, gdje ce se onda vidjeti eventualne razlike u izvedbi ploce (bolje ili losije hladenje vitalnih komponenti).

Ovako, kada se testira pojedini komad hardvera svejedno je testiras li ga u malenom ili velikom ili pak otvorenom kucistu dok god on u svim tim uvjetima moze raditi bez pregrijavanja (tu se ipak slazem da je trebao zatvoriti stranicu i vidjeti sto ce se desiti, jer s otvorenom gubi protok zraka).

S druge strane, sto ako koristimo maleno ali dobro provjetreno HTPC kuciste, ili pak mrcinu tipa TT DH202 Toucha u kojem ce temperature biti na razini ovih njegovih mjerenja?

Ovako, na ova Mariova mjerenja treba dodat 10-15°C u malenom i skucenom kucistu i to je otprilike to. S tim da je i njegova ambijentalna bila poprilicno visokih 28.5°C sto znaci da nema klimu i da je izmjerenih 46°C za CPU zapravo sasvim solidan rezultat.
krešo je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2012., 01:06   #5
skitnica
Debeli gad

skitnica's Avatar

Datum registracije: Jun 2010
Da li ova kombinacija moze kvalitetno reproducirati 10 bitni x264 1080p?
Znaci ovaj APU, bez diskretne grafike.
skitnica je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2012., 09:59   #6
mhadina
Premium
Moj komp

mhadina's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor skitnica Pregled postova
Da li ova kombinacija moze kvalitetno reproducirati 10 bitni x264 1080p?
Znaci ovaj APU, bez diskretne grafike.
Može, a što se tiče kvalitete, znamo da razliku čini i odabir multimedijskog plejera te igre s postavkama filtera...
  • Ne ponizuj se pred budalom i ne budi pristran pred mogućnicima.
  • Ne budi silovit na jeziku a lijen i mlitav na djelu.

Zadnje izmijenjeno od: mhadina. 27.06.2012. u 11:45. Razlog: ilegala
mhadina je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2012., 03:12   #7
timmy
Premium

timmy's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor mhadina
Inače, nakon više vremena provedenog s pločom, uočavamo da je opremljena najrazličitijim "Dual" tehnologijama kao da je to zaštitni znak GIGABYTE filozofije proizvodnje. Možete i sami pogledati o čemu pišemo na stranici proizvoda, pa tako počevši od AMD Dual Graphics, preko Dual-link DVI porta, opće poznatog Dual Channel DDR3 dolazimo do DualBIOS 3TB+ HDD.
sto je pisac tocno htio reci s recimo ovim dijelom teksta? nakon "vise vremena provedenog s plocom" si uocio kako ploca dolazi sa dual channel ram slotovima i dual-link DVI izlazom? dual tehnologije kao filozofija poslovanja? komedija. malo ozbiljnijeg sklapanja recenica ne bi bilo na odmet. isto tako, prilicno stur overclocking dio. nijedan screenshot, nikakav test stabilnosti...
timmy je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2012., 10:02   #8
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor timmy Pregled postova
sto je pisac tocno htio reci s recimo ovim dijelom teksta? nakon "vise vremena provedenog s plocom" si uocio kako ploca dolazi sa dual channel ram slotovima i dual-link DVI izlazom? dual tehnologije kao filozofija poslovanja? komedija.
Blago receno komedija.

Sto bi bilo da je jos duze ostao s plocom, mozda bi otkrio Gigabajtovu "dual freneticnost" putem 74240 *dual* octal buffer chipova, podrsku za dual RS232 u IT8720F chipu ili mogucnosti koristenja *dual* core procesora...

Moram priznati da mi je i ovaj dio posebno simpatican:

Citiraj:
Potpomognuto tehnologijom "3xUSB Power" koja, kao što naziv govori, daje trostruko više struje, punjenje ne bi trebalo trajati dugo.
Tako je, daj mi štroma, i Ajfon je pun za sekundu!

Citiraj:
U drugom kutu ploče uočavamo istaknutu brojku od 108dB koja pokušava dočarati kvalitetu zvuka odnosno omjer signal-šum (SNR). Za dobar zvuk zadužen je Realtekov ALC889 čip (CODEC) koji se nalazi tik do spomenutog Front Audio priključka. Dovoljno je reći da možemo biti sigurni u dobar zvuk jer npr. popularne zvučne kartice imaju 109 dB SNR.
A ovo je na razini da tatin Jugo i komsin AMG imaju isto cajger do 300, pa mozemo biti sigurni u dobre vozne karakteristike Juga...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2012., 11:24   #9
timmy
Premium

timmy's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
jel se autor clanka nemoze udostojiti i komentirati svoje propuste?
timmy je offline   Reply With Quote
Staro 05.07.2012., 12:05   #10
mhadina
Premium
Moj komp

mhadina's Avatar

Citiraj:
Autor timmy Pregled postova
sto je pisac tocno htio reci s recimo ovim dijelom teksta? nakon "vise vremena provedenog s plocom" si uocio kako ploca dolazi sa dual channel ram slotovima i dual-link DVI izlazom? dual tehnologije kao filozofija poslovanja? komedija. malo ozbiljnijeg sklapanja recenica ne bi bilo na odmet. isto tako, prilicno stur overclocking dio. nijedan screenshot, nikakav test stabilnosti...
Isprika za neodgovaranje, članak je zamišljen da se temelji na HTPC značajkama pa otud nema potrebe overclockirati preko mjere.
Ima screenshot http://www.pcekspert.com/jpg/article...75_d2h/22b.jpg s tek blago podignutim taktovima pod dijelom "Način testiranja i overclocking" .
Kako nema testova stabilnosti , a što je npr. wPrime 1024M ? Ako bude više sličnih želja, možda uredništvo odluči stavljati više capturea rezultata testova...
Ovaj po vama "neozbiljni" dio je trenutak "zapelo-mi-za-oko" osobnog stava - htio sam reći da nas bombardiraju s toliko dual-ovo-ono, kad će doći na triple više?
Hardveru pristupam ozbiljno, a zar malo osobnosti ili ne daj Bože duhovitosti u tesktu nije dobrodošlo?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.07.2012., 12:14   #11
mhadina
Premium
Moj komp

mhadina's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Blago receno komedija.

Sto bi bilo da je jos duze ostao s plocom, mozda bi otkrio Gigabajtovu "dual freneticnost" putem 74240 *dual* octal buffer chipova, podrsku za dual RS232 u IT8720F chipu ili mogucnosti koristenja *dual* core procesora...

Moram priznati da mi je i ovaj dio posebno simpatican:
I meni su duhoviti komentari vrlo simpatični, dapače vrlo dobrodošli

Citiraj:
Tako je, daj mi štroma, i Ajfon je pun za sekundu!
Tko još koristi tu krhu nakupinu elektronike? Ova količina elektrona po jedinici vrmena bi ga sigurno uništila

Citiraj:
A ovo je na razini da tatin Jugo i komsin AMG imaju isto cajger do 300, pa mozemo biti sigurni u dobre vozne karakteristike Juga...
Al će se Jugo sigurno manje kvariti od nakupine elektronike s više CPU-ova po vozilu tipa mečka i benđola, ne? I dijelovi su jeftini, a ima ih na svakom ćošku ak zatreba, ne? Nego, iznajmi ti nama gluhu komoru pa idemo baždariti te belidece
Staro 06.07.2012., 12:39   #12
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Meni još nije nitko odgovorio na moja pitanja, al možda bolje da i nije jer su ovi odgovori što su dobili ostali forumaši u najmanju ruku komični da sad nekoristim neke druge izraze, isto kao i članak...
Staro 06.07.2012., 12:56   #13
mhadina
Premium
Moj komp

mhadina's Avatar

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Dojam odmah kvare mutne slike, nigdje se nenavodi kućište u kojemu je testiran HTPC komplet, pa su odmah i spomenute temperature neadekvatne. Pogotovo uzevši u obzir da je testirano "s otvorenom bočnom stranicom". Pobogu, zašto? Pa nije ovo neki hajend nit se izvlačio zadnji atom snage iz ploče/procesora! Totalno omašeno, ako se već u uvodu krenulo s naglaskom na HTPC-u.

OMG, pa ja nevjerujem. Minus je drugi, odnosno treći(pošto na ploči zapravo ima 3 PCIE utora jel) PCIE utor? Neznam da li je autor svjestan, al taj drugi, (odnosno treći zapravo) PCIE utor se može iskoristiti za zvučnu te TV/SAT/raid karticu pošto je sve manje PCI kartica u trgovinama. Konkretno, isti se nemora koristiti isključivo za slaganje CF polja kako autor članka aludira!

Da, to je dobra kombinacija za HTPC, ali članak je površno odrađen ako se već mislilo ići u sferu HTPC-a.
Citiraj:
Meni još nije nitko odgovorio na moja pitanja, al možda bolje da i nije jer su ovi odgovori što su dobili ostali forumaši u najmanju ruku komični da sad nekoristim neke druge izraze, isto kao i članak...
Sori Pupo,
-kućište je Thermaltake Element S s ugrađena dva ventilatora: Scythe Gentletyphoon @ 1850 RPM 120mm sprijeda i ARCTIC Cooling F12 120mm straga
- Stranica je ostala otvorena najviše radi pregleda zbivanja, lakšeg opipavanja i osluškivanja, mjerenje termometrom i sl.... Budimo realni, kad već nemamo HTPC kućište, najrealnij rezultat je onaj s konfiguracijom na stolu al sam se ipak odlučio na slične prilike s otvorenim kućištem pod stolom. Pa zar nije tako najrealniji rezultat, ionako temperature CPU/APU nekog HTPC-a ovise o volumenu kućišta, kvaliteti hlađenja, ventilaciji, ... ne možemo tvrditi koja je najbolja solucija, radimo s komponentama kojima trenutno raspolažemo; Najviše ima smisla isključiti kućište iz jednadžbe kod testa temperatura CPU/APU, možda to i ne vrijedi kod HTPC-a ali ponavljam, kad nemamo HTPC kućište, koristimo ono što imamo, usotalom testirano je na vrlo velikoj sobnoj temperaturi pa se može usporediti i svatko vidjeti što može očekivati u uvjetima koje ima...s druge strane, s nekim jeftinijim hladnjakom bi situacija bila drugačija i td.
- Vidi ovaj dio članka za što-je-autor-mislio: "Što se tiče PCIEX16 utora, sumnjamo da će netko u HTPC gurati dvije grafičke kartice pa osjećamo da je jedan utor višak. Čak i ako netko poželi sastaviti gamerski HTPC, prvi utor radi na brzini x16 (PCIEX16), a drugi x4 (PCIEX4) što nije najbolje rješenje. Smatramo da se moglo dodati potrebnijih priključaka namjesto jednog PCIEX16 utora kod ovog segmenta matičnih ploča."
- Što je konkretno još trebalo dodati po tvom mišljenju za test HTPC ploče, samo pitam, informativno, možda ispunimo neki idući put?
- Ako ima nekih prijedloga za testove HTPC komponenti tipa - npr. testirajte igrače karakteristike i temperature HTPC-a za igranje u kućištima dostupnim kod nas, samo dajte...da vas čujemo...
poz

Zadnje izmijenjeno od: mhadina. 06.07.2012. u 13:26. Razlog: dopuna
Staro 06.07.2012., 13:27   #14
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Opet se nečita post, zašto bi se moralo u taj drugi odnosno treći utor ugrađivati jedino grafička kartica? Pa na tržištu je more zvučnih/TV/SAT/RAID/usb3.0/wifi kartica koje će se jako ugodno osjećat u tom drugom, odnosno trećem PCI-E utoru, pa bio on i samo 4X. Sa ta tri pcie utora je korisniku omogućeno da koristi zasebnu grafičku karticu, zvučnu karticu te po potrebi TV il neku drugu karticu. Ili ako se i nekoristi grafička kartica, to nam odmah pruža mogućnost više za udomljavanje još nekakvog raid kontrolera. Znamo svi da je HTPC vrlo rastezljiv pojam i da se pod istim možemo naći od najprostijeg "plejera" do brutalnih radova sa desetcima diskova u polju, CFom i slično.

Isto tako, i da je u tom drugom utoru grafička kartica zbog CF polja, gubitci zbog samo 4X propusnosti su minimalni.
Staro 06.07.2012., 13:49   #15
mhadina
Premium
Moj komp

mhadina's Avatar

Citiraj:
Opet se nečita post, zašto bi se moralo u taj drugi odnosno treći utor ugrađivati jedino grafička kartica? Pa na tržištu je more zvučnih/TV/SAT/RAID/usb3.0/wifi kartica koje će se jako ugodno osjećat u tom drugom, odnosno trećem PCI-E utoru, pa bio on i samo 4X. Sa ta tri pcie utora je korisniku omogućeno da koristi zasebnu grafičku karticu, zvučnu karticu te po potrebi TV il neku drugu karticu. Ili ako se i nekoristi grafička kartica, to nam odmah pruža mogućnost više za udomljavanje još nekakvog raid kontrolera. Znamo svi da je HTPC vrlo rastezljiv pojam i da se pod istim možemo naći od najprostijeg "plejera" do brutalnih radova sa desetcima diskova u polju, CFom i slično.

Isto tako, i da je u tom drugom utoru grafička kartica zbog CF polja, gubitci zbog samo 4X propusnosti su minimalni.
Da, slažem se, realno ima more raznih kartica i mogli smo testirati ploču s nekim karticama, mogli smo i sa svim I/O priključcima spojenim na neke uređaje, nafilati je do vrha.
S druge strane, ponavljam kao i u članku - priključak za IDE disk, još dva memorijska utora i barem još jedan FAN- priključak, dva PCI utora bi bila dovoljna, obzirom da se radi o mATX formatu ne ide više...ocjena od 85% je ipak realna IMHO
Staro 06.07.2012., 14:00   #16
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Sve to stoji, nekažem ništa za ocjenu, al navesti treći pci-e utor kao minus je diletantski.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno