|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Hoće li sada poskupiti hardver?
...zbog nesreća u Japanu. Evo, npr. kažu, polovica Sonyjevih tvornica zatvoreno, Nikon rasturen, Fuji i t.d.... okej, znam da mi većinom nabavljamo kinesko, ali danas su te industrije vrlo usko povezane. Barem za auto industriju tvrde da će biti osjetnih posljedica po svijet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Ozbiljno za Nikon? A Canon? Gdje to piše? Može link?
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
a pun je net linkova. evo neki http://nikonrumors.com/2011/03/13/ni...n-14-days.aspx http://www.petapixel.com/2011/03/11/...cturing-plant/ Sendai gdje je Nikon je praktički sravljen od tsunamija. Eto u zadnjem linku spominju da su oštećene i neke tvornice Canona i Panasonica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Japan je odvratno skup, sumljam da tamo itko proivodi hardware. Sve to rade dobri stari kinezi. Auto-moto industrija bi mogla otic u khm-khm ali ipak treba vidjet kretanje jena nakon katastrofe, ako pocne padat to ce kompenzirat dio poskupljenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Dec 2010
|
Pošto je riječ o Japanu ne sumnjam da će se oporaviti u najbržem realnom roku, i biti će zanimljivo vidjeti kako katastrofa u gospodarski jakoj i bitnoj zemlji utječe na ostatak svijeta, ali malo je smiješno brinuti se za "poskupljenje fotića" nakon svega što se dogodilo, nhf ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Citiraj:
Ako te zanima nesto vise googlaj "Elena Filatova". Bit ce ti jasno |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Dec 2010
|
Zato sam se izrazio malo oprezno. Daleko od brzog oporavka, ali po meni će se lakše oporaviti Japanci, nego što bi neki drugi narod u sličnoj situaciji. Takve stvari su u fikciji vrlo zabavne, kraj svijeta, borba za preživljavanje, STALKER igre to dokazuju, Metro 2033 i dr., ali kad se stvarno dogodi... Nadajmo se da Elena neće imat novi ekspedicijski cilj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Ma Japanci, Nijemci i Židovi su tri naroda koji se iz ovakvih problema vraćaju 10 puta jači i uopće se ne brinem za njih. Također, scenarij kao u Černobilu je nemoguć. Autoindustrija je polovično pogođena jer dosta tvornica je van Japana. Trebalo bi iskopati gdje se zbilja nalaze tvornice navedenih firmi. Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
Nije toliki problem ponovo osposobiti tvornice, problem su radnici. Nestalo je oko 30.000 ljudi, nije baš mala brojka. U svijetu još postoje zalihe svega što se trenutno ne poizvodi u tim srušenim/oštećenem tvornicama ali i to će nestati. A pitanje je kada će ponovo pokrenuti proizvodnju jer su im trenutno nuklearke u plamenu. Svojedobno je prije nekih 10 godina bio požar u japanskoj tvornici koja proizvodi smolu za zalijevanje memorijskih čipova (ono što vidimo kao plastiku iz koje vire nožice), taj tren je RAM poskupio 50-60%. Flat paneli i kondenzatori, oni japanski koje proizvođaći matičnih ploča reklamiraju preko 1/4 kutije, to su samo dva proizvoda koja mi sad padaju na pamet a koji će nedostajati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Poskupjet će jer će poskupjet nafta, a zašto, zato jer se mora uskladit s mediteranskim tržištem, a što je to mediteransko tržište, e to pitaj Jacu, jer samo Bog i ona znaju što je to ![]() Alo, pa moraju nešto i kinezi proizvodit ![]() Zadnje izmijenjeno od: Bravo. 16.03.2011. u 08:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
problem je da za dobar dio proizvoda, kinezi trebaju japanske chipove, i ostale potrepstine ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
@ Overhaul Hvala ![]() Bas zajedno s Canon i Olympus. Za Sony ne moramo se previse brinuti jer imaju pogon u Maleziji ( pogotovo mobiteli ) Ma tko zna koliko ih jos pogodeno ( mozda i Nec ) @Sinac Slazem se. Kad nestanu proizvodi na trzistu onda ce sigurno poskupiti zbog potraznje. Postoji mogucnost da neki odjeli npr. Sony koju u Japanu proizvode TV i ostale multimedije prebace pogone u Maleziji pa nastane sveopci kaos zbog greske, kvalitete. Sigurno su tvornice osigurane zbog nezgode ( vecinom pozar i krade ) a ne znam ( -o ) da li se ubraja npr. potres i poplava. Znam da je Japan finacijski jaci ali samo je pitanje vremena kada ce stati na noge. Imaju poprilicno dosta posla da se srede npr. nuklearne, ceste, trajekti ( tamo salju robu diljem svjeta ). Za zrakoplovstvo ne znam. Ipak izrazam sucut za poginule. ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
super user
Datum registracije: Dec 2007
|
Krenulo je.. "Iako su oštećenja na japanskim pogonima za proizvodnju čipova relativno mala, cijene memorijskih čipova su počele ubrzano rasti " http://www.bug.hr/vijesti/rast-cijen...je/107394.aspx |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
eh,da bar samo memorija poskupi...poskupit ce sve zivo,od maticnih ploca,procesora pa do hard diskova itd.katastrofa |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako se premišljaš i imaš $ uzimaj odma dok ima po sadašnjim cjenama, ne samo ram nego i ostalo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
gle,moze narast cijena a i nemora.samo sjeti se situacije kad je ddr2 memorija poskupjela za 120% kad su htjeli progurati ddr3 memoriju kroz trziste jer se nije dobro prodavala,bolje kupi sad i pa si miran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Premium
|
Evo, sa istog izvora vijest da Toshiba nastavlja s proizvodnjom memorije. Ali previdjeli smo da fakat mnoge bitne dijelove za računala ipak proizvode japanci, kinezi samo sastavljaju, tako da bi moglo bit frke. Ja bih fakat sad kupio ram. Taman je malo pojeftinio (bio je koliko, godinu dana, skup za nepovjerovat), sad će naši navalit "korigirat" cijene punom parom, iako ramovi po policama veze nemaju sa sadašnjom japanskom havarijom. Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: Overhaul. 18.03.2011. u 13:26. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Taman sam mislio oko 6-og mjeseca novi komp ubost. Čini mi se da bi ideja mogla on hold kak se stvari čine. Što je s procovima, mb i grafama? Što se Intela tiče: Zadnje izmijenjeno od: Brlja. 18.03.2011. u 19:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Banned
Datum registracije: Dec 2006
|
Dajte nemojte se povodit za glupim špekulacijama. Cijene nekih komponenata mogu otići malo gore za kratko vrijeme, nedugo zatim će se sve opet stabilizirat i vratit u standardnu kolotečinu. Uvijek tako bilo i bit će. Stvaranje nekakvog hype-a i filozofija 'kupuj dok ima ili dok je jeftino' pogoduje samo trgovcima i besmisleno je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Dec 2008
|
Čini se da će biti poskupljenja RAM-a. U ponedjeljak sam kupio Kingmaxa 2GB DDR3 1600mhz za 164kn, od jučer je cijena 194kn (Diskont24). Slično je i s ostalim webshopovima. Još se nađe primjeraka sa starom cijenom, ali vjerojatno nove pošiljke idu s višom. To je taman tu negdje poskupljenje kako je i rečeno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||||
Premium
|
...evo imat ću ja za koji dan 6x2=12GB corsairova po akcijskim predpotresnim cijenama na ponudi, jer nisam mogao izdržati pa naručio bar za jedan komp kit 24gb da se nekak izdura ![]() Evo još malo infoa uz Japansku nesreću: Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
http://www.v3.co.uk/v3-uk/news/20353...uctor-business Zadnje izmijenjeno od: Overhaul. 23.03.2011. u 20:07. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Ali vjerojatno će samo rami. Inače u svjetlu nedavne recenzije Exceleram rama, oni se proizvode u Švabiji tako da su uvijek opcija (čim ih bude za kupiti kod nas). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|