Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.02.2025., 16:33   #1
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
voki-toki i slično u špiljama

ako imamo planinare ovdje, ima netko okviran podatak , iz prakse po mogućnosti, koji je neki efektivan domet sa prosječnim voki tokijima (ala baofeng, uhf/vhf) prilikom muvanja po špiljama?

testirali smo na otvorenom sa novim uhf antenama i oko 2km se kužimo kako treba, iznad toga prekida ali za nuždu bi možda i uspjeli. u šumi nam radi bolje vhf ali je domet manji, vjerojatno zbog antene.

zanima me koliko bi se realno moglo očekivati u nekoj špilji?

znam da postoje fleksibilne vhf antene koje su tipa 150cm duge pa se prelome radi lakše nosivosti, ali rađe bi ostao na uhf-u. pitanje je koliko bi uopće vhf bolje radio.

mislim da sam testirao na 466mhz uhf i 166mhz vhf ali nisam više siguran. nismo testirali u špiljama još, ali htjeli bi bit spremni kad budemo išli nekamo.
za sad smo opskrbljeni sa baofeng uv-5r stanicama.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2025., 18:16   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
UHF > viša frekvencija > manja antena.
Nisam 100% siguran, ali mislim da bi UHF bolje radio ....
zavisi kakvog su sastava stjene, hoće li odbijati ili upijati signal.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.02.2025., 18:49   #3
jp_rv
Premium

ne mora nužno špilja, češće smo po nekakvim jna tunelima i bunkerima, uzmi primjer željavu. cilj nam je promuvat se po obližnjim napuštenim vojnim objektima, ali povremeno ako je neka špilja po putu idemo vidit. uglavnom ako netko zna...

ps željava je bila primjer, nismo još tamo išli, u planu je kad se planeti poredaju , šta je češće nego šta se nama godišnji poredaju ali ajde
Staro 17.02.2025., 18:56   #4
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Je da sam pred skoro 20 godina studirao radiokomunikacije ali nikada nisam radio u branši pa eto uzmite s rezervom.

Više frekvencije znače kraću valnu duljinu. Valovi kraćih duljina lakše brolaze kroz neke, recimo, otvore, ali teže prolaze okolo prepreke.

Za domet najbitnija stavka su početni uvjeti. Npr. valovi koji su emitirani negdje "vani" neće imati pretjerano dobru šansu (odnosno nikakvu) ući u spilju. Dok valovi koji nastaju "unutra" budu imali puno korektniji domet, ali budu jako teško izašli vanka.

U takvim zavorenih prostorima je za očekivati nastanak stojnog vala i mnogo relfeksija i interferencija. S obzirom na nepravilne oblike domet će po meni biti dosta limitiran. Tako da budeš jednu situaciju imao u npr. tunelu a nešto skroz drugo u spilji gdje nema u komadu 5 metara nečega što liči na tunel, odnosno da je uniformnog poprečnog presjeka.

Više frekvencije u tim uvjetima bi po meni trebale imati veći domet, tako da +1 na to što kaže Niki.

BTW to je super aktivnost, ja sam se nauživao na stvarim tvrđavama oko Štinjana.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2025., 19:14   #5
Staromodan
Premium

Datum registracije: Nov 2012
Nemam iskustva sa spiljama.

S uhf-om sam imao bolja iskustva kada je trebalo proci kroz prepreke (npr. beton), dok je vhf stekao. Bez prepreka vhf ima duplo dalji domet.

Iako se u teoriji ne bi trebali odbijati od prepreke, s refleksijom vhf-a od obliznja brda sam uspio napraviti dosta daleke veze. Mozda bi na taj nacin uspjeli napraviti vecu udaljenost u spiljama, jer bi se signal odbijao od zidove.

Sto se tice udaljenosti, to su pocetni uredjaji i nisu za dalju komunikaciju. Osim toga, bunkeri su i pravljeni da zastite od kojecega.

Ako uspijes, javi iskustva s jaofengom u tim uvjetima?
Staromodan je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2025., 20:45   #6
jp_rv
Premium

tnx.

ja nemam nikakvog iskustva sa time, osim nešto teorije. kupili smo voki tokije nakon potresa u zgb koji je ubio sve oblike komunikacije ovdje, pa smo nakon toga nastavili s njima kad idemo nekamo grupno. nisu nužno bunkeri, ima zona u istri koje kilometrima nemaju nikakav gsm signal. kad smo u 2-3 grupe onda voki toki pomogne za osnovnu koordinaciju. znali smo se međusobno udaljit po pol km-1km pa barem si javimo da se čekamo negdje.

ima neka nova kineska firma koja radi slične igračke u rangu 25-30eura na koje se može instalirati neki alternativni softver koji onda podržava sms-like komunikaciju. ne mogu se sjetit, quensnšeng ili slično. to bi bilo fora ako je reliable.

PS mkey - utvrde oko štinjana imaju gsm signal jedino muzil nema. i po novome moraš zvat bunkermana za ić dole. u nekom trenutku moguće i hoću. u svakom slučaju ove godine nisam uspio uć unutra. a i dabiću bi se trebalo javit za punta christo, to je isto lijepa utvrda. imam samo par slika kad sam pred 2 godine protrčao tamo s njim tamo
Staro 17.02.2025., 20:49   #7
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
To što imaju gsm signal može samo biti mana.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2025., 15:19   #8
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
ne mora nužno špilja, češće smo po nekakvim jna tunelima i bunkerima, uzmi primjer željavu. cilj nam je promuvat se po obližnjim napuštenim vojnim objektima, ali povremeno ako je neka špilja po putu idemo vidit. uglavnom ako netko zna...

ps željava je bila primjer, nismo još tamo išli, u planu je kad se planeti poredaju , šta je češće nego šta se nama godišnji poredaju ali ajde
Frend je bio unutra. Uletili su vrlo slabo pripremljeni, sa šrot lampom i svjetlili mobitelima. Kaže u nekom momentu su išli kroz oblak nekog kemijskog smrada i svejedno išli dalje. Također veli da ima rupetina po podu gdje viri armatura i d ase lako možeš nabit. Nisu detaljno istažili već su se vratili za pol sata i onda su na pisti našli i pobrali komade od nekakvih raketa i tu je doletila naša murija te ih pobrala i srali im jer imaju vojnu opremu (te komade raketa što su našli). Na kraju su ih pustli i rekli im da imaju sreće da nisu nagazili na neku minu jer je minirano sve okolo te da Bosanska murija odmah vodi u stanicu na spavanje i plaćanje kazni. Također su im rekli da se područje nadzire iz zraka. Pokazivao mi je slike od tamo i tih dijelova rakete te murije iz daljine tako ako laže on, lažem i ja, no on jest takav kaubojski pacijent i nemam razloga mu ne vjerovat
Staro 19.02.2025., 12:52   #9
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova
Na kraju su ih pustli i rekli im da imaju sreće da nisu nagazili na neku minu jer je minirano sve okolo te da Bosanska murija odmah vodi u stanicu na spavanje i plaćanje kazni. Također su im rekli da se područje nadzire iz zraka. Pokazivao mi je slike od tamo i tih dijelova rakete te murije iz daljine tako ako laže on, lažem i ja, no on jest takav kaubojski pacijent i nemam razloga mu ne vjerovat

Dio pisti od Željave je u BiH pa treba paziti na granicu da se slučajno ne pređe. Cijeli podzemni dio je u Hrvatskoj. Navodno nije dobra ideja tražiti onaj kontrolni toranj kroz šumu jer su moguće mine u zemlji. Iznutra se do njega ne može lako doći jer su se raspale skale koje su vodile gore.
Što se glavnog dijela tiče, unutra je sve izgorilo, ali je zanimljivo za proći, pogotovo onaj zvjezdasti dio gdje je bila komanda, i dio gdje su se razvijali filmovi koje bi Migovi snimili.
Negdje sam na netu pročitao da je poželjno imati masku jer su pri spaljivanju izgorile i hrpe detektora dima koji imaju nešto sitno americija unutra pa se sve to pomiješalo s prašinom.
Svakako je preporučljivo ponijeti masku, makar onu za bojanje i baciti je kasnije.
I naravno treba paziti na zahrđalu armaturu i ostale željezne konstrukcije koje vire iz zidova, kao i da se ne uleti u neku rupu gdje ima kanala.
Što se komunikacija tiče nekako je to relativno mali prostor pa ne vidim neku potrebu za radiokomunikacijom. Ali vjerojatno bi oni jeftini kinezi poslužili, tuneli su većinom ogromni i tu se signal propagira bez problema.
Bitno je i uzeti jače lampe, tipa 1000-2000 lumena i dovoljno ćelija za njih.
Night je online   Reply With Quote
Staro 05.03.2025., 12:43   #10
JoZ@
Premium
Moj komp

JoZ@'s Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Frend je bio unutra. Uletili su vrlo slabo pripremljeni, sa šrot lampom i svjetlili mobitelima. Kaže u nekom momentu su išli kroz oblak nekog kemijskog smrada i svejedno išli dalje. Također veli da ima rupetina po podu gdje viri armatura i d ase lako možeš nabit. Nisu detaljno istažili već su se vratili za pol sata i onda su na pisti našli i pobrali komade od nekakvih raketa i tu je doletila naša murija te ih pobrala i srali im jer imaju vojnu opremu (te komade raketa što su našli). Na kraju su ih pustli i rekli im da imaju sreće da nisu nagazili na neku minu jer je minirano sve okolo te da Bosanska murija odmah vodi u stanicu na spavanje i plaćanje kazni. Također su im rekli da se područje nadzire iz zraka. Pokazivao mi je slike od tamo i tih dijelova rakete te murije iz daljine tako ako laže on, lažem i ja, no on jest takav kaubojski pacijent i nemam razloga mu ne vjerovat
kad je to bilo?
JoZ@ je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.03.2025., 09:18   #11
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
JaoFeng nije neka sreća. Kupiš dva - jedan radi ok, drugi zeza (freq shift/drift ili neki drugi defekt poput defektnog zvučnika, mikrofona ili pojačala). Stock antene su im drek a to je IMO najbitniji dio radio primopredajnika.

Stijene jače guše visoke frekvencije (HF i UHF). Na niskim frekvencijama (deseci kHz) nemaš dovoljno bandwidtha za FM modulaciju pa je kvaliteta zvuka loša (ako uopće nabaviš opremu za to) iako i tu trebaju jako velike izračene snage (deseci watta).

Možeš si pomoći tako da kupiš kvalitetniju antenu projektiranu za rad na onoj frekvenciji koju želiš koristiti i kad pričate da držite tog JaoFenga skroz uspravno dok komunicirate.
Staro 06.03.2025., 17:43   #12
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
neki dan na HTV4 bila dok emisija na Željavi i tamo sve "uređeno" za tursite, onaj avion, ima i natpis Željava i sl. tak da ne kužim zašto se ne smije tamo, evo po YT hrpa videa i naših i stranih.
i sad planiram tamo otići (ne prelaziti na bosansku stranu)

Thule nosač
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2025., 09:32   #13
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
neki dan na HTV4 bila dok emisija na Željavi i tamo sve "uređeno" za tursite, onaj avion, ima i natpis Željava i sl. tak da ne kužim zašto se ne smije tamo, evo po YT hrpa videa i naših i stranih.
i sad planiram tamo otići (ne prelaziti na bosansku stranu)

Smiješ ići, nitko ti ne brani, samo se adekvatno pripremi. Zna biti jako prašnjavo, a obavezno je imati dobro svjetlo jer ima rupa i armature koja viri.
Night je online   Reply With Quote
Staro 10.03.2025., 16:52   #14
quazar912
Premium

quazar912's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
ma nebi ulazi pok-te-pitaj koliko u unutra, ono tek da se navirim.
idem sa sinom a njega više zanima sam terminal i avioni ako još ima par modela

Thule nosač
quazar912 je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2025., 20:26   #15
henri_007
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
Citiraj:
ako imamo planinare ovdje, ima netko okviran podatak , iz prakse po mogućnosti, koji je neki efektivan domet sa prosječnim voki tokijima (ala baofeng, uhf/vhf) prilikom muvanja po špiljama?

testirali smo na otvorenom sa novim uhf antenama i oko 2km se kužimo kako treba, iznad toga prekida ali za nuždu bi možda i uspjeli. u šumi nam radi bolje vhf ali je domet manji, vjerojatno zbog antene.

zanima me koliko bi se realno moglo očekivati u nekoj špilji?

znam da postoje fleksibilne vhf antene koje su tipa 150cm duge pa se prelome radi lakše nosivosti, ali rađe bi ostao na uhf-u. pitanje je koliko bi uopće vhf bolje radio.

mislim da sam testirao na 466mhz uhf i 166mhz vhf ali nisam više siguran. nismo testirali u špiljama još, ali htjeli bi bit spremni kad budemo išli nekamo.
za sad smo opskrbljeni sa baofeng uv-5r stanicama.
Dobra stvar Baofenga je da može raditi sa 5W u realnosti je to 3.5-4 ali je i dalje puno više od 0.5W na koliko rade drugi voki tokiji koje možeš kupiti kod nas u dućanu.

Iz iskustva s Baofengom, antena je bolje pogođena za UHF, zato i vam radi bolje. Kod UHFa je najbitnija optička vidljivost. Tipa s istim tim baofengom što imaš na UHFu otvaram repetitor na cca 50km.

U teoriji bi s VHFom na otvorenom prostoru trebao dobaciti veće udaljenosti.
Vama VHF ili UHF neće igrati neku osjetnu razliku, nabavite antene za samo jedan band (ovo što dođe s baofengom je kvazi dual band antena)
henri_007 je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2025., 20:45   #16
LostX
Premium

LostX's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Quansheng UV-K6 sa aliexpressa - preporuka
Staro 11.03.2025., 07:26   #17
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Osobno sam protiv tih jeftinih kineza. Čak i sa Realtekovim USB DVB-T tunerom od 7-8$USD i rtl-sdr softwareom lako vidiš koliko loš radio imaju unutra a skoro svaki primjerak se razlikuje.
Staro 11.03.2025., 13:52   #18
henri_007
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Osobno sam protiv tih jeftinih kineza. Čak i sa Realtekovim USB DVB-T tunerom od 7-8$USD i rtl-sdr softwareom lako vidiš koliko loš radio imaju unutra a skoro svaki primjerak se razlikuje.
Kako si mjerio pa zaključio da je loš?

Kao što rekoh, antene su u banani. Na mom primjerku na VHFu je antena imala SWR preko 3. Na UHFu je bilo nešto bolje ali na nekoj "blesavoj" frekvenciji tipa 460 Mhz.
Uostalom, koja je alternativa kinezima?
Staro 11.03.2025., 16:13   #19
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Vidio sam na spektrometru. Možeš dobiti odličan mali uređaj, možeš dobiti škart a možeš dobiti i nešto između. Zato osobno smatram da su u pravu oni koji kažu da su to super uređaji kao i oni koji kažu da je to smeće. Kako te pokenja.

Loš QC očito bar u toj UV5R kategoriji. U Dojčlandu su ih zabranili prije 3-4 godine koliko se sjećam.
Staro 11.03.2025., 20:04   #20
henri_007
Premium
Moj komp

Citiraj:
Vidio sam na spektrometru.
A šta si točno vidio? Pitam jer sumnjam da kod tebe nešto baš opako nije radilo.

Citiraj:
Možeš dobiti odličan mali uređaj, možeš dobiti škart a možeš dobiti i nešto između. Zato osobno smatram da su u pravu oni koji kažu da su to super uređaji kao i oni koji kažu da je to smeće. Kako te pokenja.
Ti kinezi su jednostavno nemaju konkurenciju. Jedina im je mana što nisu plug and play, traže da se barem manual pročita.
Staro 12.03.2025., 11:34   #21
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

voki-toki i slično u špiljama

Vidio sam harmonik u GSM području kada sam odašiljao na 446MHz. Harmonik je bio na -30ak dBm oko 892MHz u odnosu na 0dBm reference glavnog vala. To strašno smeta i to je ilegalno koristiti.

Osim toga vidjelo se nešto poput intermodulacijskih izobličenja oko 446MHz. Spikeovi u uskom području kao kada audio pojačalo ode u clip.

Rekao bih da je taj imao defekt izlaznog VF pojačala. Testirao sam na low power modu. Na High je bilo puno gore.

Sutradan sam ga vratio.

Zadnje izmijenjeno od: medo. 12.03.2025. u 11:40.
medo je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2025., 11:41   #22
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
@obojica

I koja je onda preporuka za kupnju, za ući u "hobi"? Tnx
Staro 12.03.2025., 12:54   #23
JoZ@
Premium
Moj komp

JoZ@'s Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
@obojica

najobičniji UV-5R
JoZ@ je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2025., 13:21   #24
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Yaesu FT-65E. Ima isti chip kao UV5R ali ima pošteno filtriranje i kvalitetnije je napravljen. Mislim da se ne da programirati sa CHIRPom. Ne znam da li se tu što promijenilo.

Klinci obožavaju PMR446 Motorole. Ne treba ti call sign, jednostavno rade, baterije traju a mogu se u njih ubaciti AA ili AAA baterije bez posebnih nosača ili adaptera. Izlazne snage su samo 0.5W. Imaju NiMH baterije pa mogu dugo stajat 100% napunjene.

T92 je vodotporna. Ako padne u vodu pluta face up i blica da ju lakše nađeš. Ima bijeli i crveni flashlight. Kućište je fluoroscentno žuto pa se lako vidi u mraku, šatoru, špilji, etc.
Staro 12.03.2025., 13:51   #25
henri_007
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Vidio sam harmonik u GSM području kada sam odašiljao na 446MHz. Harmonik je bio na -30ak dBm oko 892MHz u odnosu na 0dBm reference glavnog vala. To strašno smeta i to je ilegalno koristiti.

Osim toga vidjelo se nešto poput intermodulacijskih izobličenja oko 446MHz. Spikeovi u uskom području kao kada audio pojačalo ode u clip.

Rekao bih da je taj imao defekt izlaznog VF pojačala. Testirao sam na low power modu. Na High je bilo puno gore.

Sutradan sam ga vratio.
Ti harmonici što si vidio ne postoje u stvarnosti. Pojavljuju se u prijemniku (tvom USBu) zbog blizine predajnika. Isto tako i izobličenja. Ujedno i objašnjenje zašto je na high bilo još gore. Lako moguće da je s tvojim uređajem bilo sve u savršenom redu

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
@obojica

Definitivno Baofeng (ili neka druga kineska inačica, više ni ne pratim te marke).
Ne znam što smatraš pod hobi ali ako te zanima radioamaterstvo, gore spomenuti TV USB stick nudi dane i dane zabave

Citiraj:
Yaesu FT-65E. Ima isti chip kao UV5R ali ima pošteno filtriranje i kvalitetnije je napravljen. Mislim da se ne da programirati sa CHIRPom. Ne znam da li se tu što promijenilo.
Vjerujem da su se više potrudili oko antene ali osim toga, isti uređaj. jedan košta 100$ drugi 20$.

Citiraj:
Klinci obožavaju PMR446 Motorole. Ne treba ti call sign, jednostavno rade, baterije traju a mogu se u njih ubaciti AA ili AAA baterije bez posebnih nosača ili adaptera. Izlazne snage su samo 0.5W. Imaju NiMH baterije pa mogu dugo stajat 100% napunjene.

T92 je vodotporna. Ako padne u vodu pluta face up i blica da ju lakše nađeš. Ima bijeli i crveni flashlight. Kućište je fluoroscentno žuto pa se lako vidi u mraku, šatoru, špilji, etc
Već sam rekao gore, dječji plug and play uređaji, doslovno ne mogu ići u istu rečenicu s bilo kojim dual band baofengom
Staro 12.03.2025., 18:32   #26
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor henri_007 Pregled postova
Dobra stvar Baofenga je da može raditi sa 5W u realnosti je to 3.5-4 ali je i dalje puno više od 0.5W na koliko rade drugi voki tokiji koje možeš kupiti kod nas u dućanu.

Iz iskustva s Baofengom, antena je bolje pogođena za UHF, zato i vam radi bolje. Kod UHFa je najbitnija optička vidljivost. Tipa s istim tim baofengom što imaš na UHFu otvaram repetitor na cca 50km.

U teoriji bi s VHFom na otvorenom prostoru trebao dobaciti veće udaljenosti.
Vama VHF ili UHF neće igrati neku osjetnu razliku, nabavite antene za samo jedan band (ovo što dođe s baofengom je kvazi dual band antena)

imamo uhf-only antenu, kupljena naknadno. nisam uspoređivao u odnosu na onu koja dođe sa baofengom ali mi se čini da radi bolje.

za sad ću ostat na ovome pa kad drugi put odemo u 3pm ćemo vidit.

rijetko je to da se ide nekamo di baš nema signala, ali nije da treba daleko, ima lokacija po istri koje i na otvorenom nemaju niti trunku signala. odradit ćemo neki gorski kotar na jesen pa ću ih opet uzet.
Staro 12.03.2025., 20:04   #27
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:
Autor henri_007 Pregled postova
Ti harmonici što si vidio ne postoje u stvarnosti. Pojavljuju se u prijemniku (tvom USBu) zbog blizine predajnika. Isto tako i izobličenja. Ujedno i objašnjenje zašto je na high bilo još gore. Lako moguće da je s tvojim uređajem bilo sve u savršenom redu
Samo što nekim čudom drugi uređaj to nije radio. Ista meta, isto rastojanje. Njegovi prvi harmonici su bili puno niži nekih -55dBm do -60dBm.

"Dječji uređaji" su potpuno legalni. Može ih koristiti bilo tko (čak i djeca) i ne moraju misliti da li krše neki zakon. I daleko su jednostavniji za korištenje. Neki su i vodootporni. Mnogima je to bitno.
Staro 12.03.2025., 21:28   #28
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Nedavno sam za 30-ak € pazario par Jaofenga W31D sa AR-771 antenama i kabelom za programiranje.

GMSK UHF sa mogućnošću enkripcije, imaju i digitalni i analogni mod rada.
Prema nekim podacima sa neta bi trebali imati 2w u izlazu- osobno nisam mjerio ni snagu ni swr.

Imaju nevjerojatno jasan zvuk u prijemu. Domet je ok, očekivano za UHF i ništa spektakularno ali opet osjetno bolje od Motorola T62 sa kojima sam ih uspoređivao.

Motorole sam uzeo na otoku za rasprodaju u Interspara za 27€ i za tu cijenu su oke. Manje su od Baofenga ( pogotovo antena ) pa idealne za dovikivanje na poslu. Ako zatreba, rade i na obične AA baterije.
Doom je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno