Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.12.2010., 10:24   #1
zaratin5
Premium

Datum registracije: Apr 2010
Kako napraviti SSD disk od CF memorije?

Imam staru Armadu M300, 12" laptop, kome je disk koma, a koristio bih ga za navigaciju na brodu. Nabavio sam adapter CF - IDE, ušteka CF karticu, i kada ga stavim u ladicu, preko USB mogu normalno pisati - brisati, a kada sam ga stavio u lap i pokušao na njega instalirati Windowse oni ga ili ne vide ili javljaju da nije ispravno formatiran. Tražio sam na forumu neko objašnjenje ali ga nisam našao. Također sam čuo da CF memorije imaju ograničen broj pisanja - čitanja pa me interesira kako spriječiti Windowse da u pozadini rade po svojoj volji?
zaratin5 je offline   Reply With Quote
Staro 21.12.2010., 12:36   #2
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Si uz taj CF-IDE adapter dobio neke drivere?
Vjerojatno ti trebaju driveri za taj kontroler kako bi ga mogao u samoj instalaciji ucitati.
Computer_Modder je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.12.2010., 09:10   #3
zaratin5
Premium

Citiraj:
Autor Computer_Modder Pregled postova
Si uz taj CF-IDE adapter dobio neke drivere?
Vjerojatno ti trebaju driveri za taj kontroler kako bi ga mogao u samoj instalaciji ucitati.
Adapter kupljen na e-bay, pisalo je da ne trebaju driveri, ali izgleda da ipak trebaju. Malo ću potražiti po netu, a možda je netko već rješio to pa mi javi.Hvala.
Staro 22.12.2010., 15:21   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Vidi koji je chip na tom adapteru pa po tome traži daljni info.
U principu CF-IDE adapter je "transparentan" i ne trebaju dodatni drajveri.
Poznato je da winsi nisu baš preveć pametni kod detektiranja / formatiranja particija ako se radi o ne standardnom hw.
Boot - aj sa Hirens - om i formatiraj CF sa Paragon - om (NTFS, Active), potom vidi jel ga install rutina prepoznaje (ako da, odaberi da nedira file sistem).
Inaće mislim da si se zeznio i trebao si nabavit ovako nešto, treba ti 44-pin verzija.

Razmisli i o jednoj hw modifikaciji, da jedan usb stick rastaviš i "utrpaš" unutar lapa a služio bi za swap i ostale piši / briši namjene. Ipak su usb stickovi jeftiniji pa mogu poslužit za žrtvu.
U oba slućaja oćekuj nešto lošije karakteristike vezano za brzinu transfera tj. brzinu cijelog sistema.
Također pri instalaciji stavi "nužni minimum" jer prostor može biti problematičan, nisi rekao kapacitet CF kartice.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.12.2010., 11:06   #5
zaratin5
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Vidi koji je chip na tom adapteru pa po tome traži daljni info.
U principu CF-IDE adapter je "transparentan" i ne trebaju dodatni drajveri.
Poznato je da winsi nisu baš preveć pametni kod detektiranja / formatiranja particija ako se radi o ne standardnom hw.
Boot - aj sa Hirens - om i formatiraj CF sa Paragon - om (NTFS, Active), potom vidi jel ga install rutina prepoznaje (ako da, odaberi da nedira file sistem).
Inaće mislim da si se zeznio i trebao si nabavit ovako nešto, treba ti 44-pin verzija.

Razmisli i o jednoj hw modifikaciji, da jedan usb stick rastaviš i "utrpaš" unutar lapa a služio bi za swap i ostale piši / briši namjene. Ipak su usb stickovi jeftiniji pa mogu poslužit za žrtvu.
U oba slućaja oćekuj nešto lošije karakteristike vezano za brzinu transfera tj. brzinu cijelog sistema.
Također pri instalaciji stavi "nužni minimum" jer prostor može biti problematičan, nisi rekao kapacitet CF kartice.
Napravio sam kako si rekao, instalira XP, isključia sva srevise osim: apication men. (manual), event log, plug and play, RPC, Win.audio, Win.instaler, Win.men.instrum. i Workstation (sve automatic) čime sam sveo na minimum nepotrebno pisanje i brisanje u pozadini. XP se diže brže nego ranije i troši samo 47 Mb memorije. Pošto mi je CF od 4Gb imam još dovoljno prostora za instaliranje navigacijskih programa i karata, a također i igrica tipa solitare, sudoku i mahjong za prekratiti vrime kad si na moru. CF memorija je Seagate, tribala bi trajati, a kad bi naša načina da Windowsi ono malo pisanja pišu po memoriji, umjesto po hardu, ne bi joj bilo smrti. Zahvaljujem na preciznim uputama.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno