PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Kako napraviti SSD disk od CF memorije? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=205607)

zaratin5 21.12.2010. 10:24

Kako napraviti SSD disk od CF memorije?

Imam staru Armadu M300, 12" laptop, kome je disk koma, a koristio bih ga za navigaciju na brodu. Nabavio sam adapter CF - IDE, ušteka CF karticu, i kada ga stavim u ladicu, preko USB mogu normalno pisati - brisati, a kada sam ga stavio u lap i pokušao na njega instalirati Windowse oni ga ili ne vide ili javljaju da nije ispravno formatiran. Tražio sam na forumu neko objašnjenje ali ga nisam našao. Također sam čuo da CF memorije imaju ograničen broj pisanja - čitanja pa me interesira kako spriječiti Windowse da u pozadini rade po svojoj volji?

Computer_Modder 21.12.2010. 12:36

Si uz taj CF-IDE adapter dobio neke drivere?
Vjerojatno ti trebaju driveri za taj kontroler kako bi ga mogao u samoj instalaciji ucitati.

zaratin5 22.12.2010. 09:10

Citiraj:

Autor Computer_Modder (Post 1806134)
Si uz taj CF-IDE adapter dobio neke drivere?
Vjerojatno ti trebaju driveri za taj kontroler kako bi ga mogao u samoj instalaciji ucitati.

Adapter kupljen na e-bay, pisalo je da ne trebaju driveri, ali izgleda da ipak trebaju. Malo ću potražiti po netu, a možda je netko već rješio to pa mi javi.Hvala.

Nikky 22.12.2010. 15:21

Vidi koji je chip na tom adapteru pa po tome traži daljni info.
U principu CF-IDE adapter je "transparentan" i ne trebaju dodatni drajveri.
Poznato je da winsi nisu baš preveć pametni kod detektiranja / formatiranja particija ako se radi o ne standardnom hw.
Boot - aj sa Hirens - om i formatiraj CF sa Paragon - om (NTFS, Active), potom vidi jel ga install rutina prepoznaje (ako da, odaberi da nedira file sistem).
Inaće mislim da si se zeznio i trebao si nabavit ovako nešto, treba ti 44-pin verzija.

Razmisli i o jednoj hw modifikaciji, da jedan usb stick rastaviš i "utrpaš" unutar lapa a služio bi za swap i ostale piši / briši namjene. Ipak su usb stickovi jeftiniji pa mogu poslužit za žrtvu.
U oba slućaja oćekuj nešto lošije karakteristike vezano za brzinu transfera tj. brzinu cijelog sistema.
Također pri instalaciji stavi "nužni minimum" jer prostor može biti problematičan, nisi rekao kapacitet CF kartice.

zaratin5 23.12.2010. 11:06

Citiraj:

Autor Nikky (Post 1807044)
Vidi koji je chip na tom adapteru pa po tome traži daljni info.
U principu CF-IDE adapter je "transparentan" i ne trebaju dodatni drajveri.
Poznato je da winsi nisu baš preveć pametni kod detektiranja / formatiranja particija ako se radi o ne standardnom hw.
Boot - aj sa Hirens - om i formatiraj CF sa Paragon - om (NTFS, Active), potom vidi jel ga install rutina prepoznaje (ako da, odaberi da nedira file sistem).
Inaće mislim da si se zeznio i trebao si nabavit ovako nešto, treba ti 44-pin verzija.

Razmisli i o jednoj hw modifikaciji, da jedan usb stick rastaviš i "utrpaš" unutar lapa a služio bi za swap i ostale piši / briši namjene. Ipak su usb stickovi jeftiniji pa mogu poslužit za žrtvu.
U oba slućaja oćekuj nešto lošije karakteristike vezano za brzinu transfera tj. brzinu cijelog sistema.
Također pri instalaciji stavi "nužni minimum" jer prostor može biti problematičan, nisi rekao kapacitet CF kartice.

Napravio sam kako si rekao, instalira XP, isključia sva srevise osim: apication men. (manual), event log, plug and play, RPC, Win.audio, Win.instaler, Win.men.instrum. i Workstation (sve automatic) čime sam sveo na minimum nepotrebno pisanje i brisanje u pozadini. XP se diže brže nego ranije i troši samo 47 Mb memorije. Pošto mi je CF od 4Gb imam još dovoljno prostora za instaliranje navigacijskih programa i karata, a također i igrica tipa solitare, sudoku i mahjong za prekratiti vrime kad si na moru. CF memorija je Seagate, tribala bi trajati, a kad bi naša načina da Windowsi ono malo pisanja pišu po memoriji, umjesto po hardu, ne bi joj bilo smrti. Zahvaljujem na preciznim uputama.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:35.