Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.10.2010., 10:37   #1
fico007
Premium

Datum registracije: Jun 2008
Daul boot Vista XP - repair, reinstal XP -kako

Evo mene opet s nekim problemima. Taman kada sam riješio problem sa svojom kantom zamoli me susjed da pomognem njemu (da se razumijemo: nisam informatičar i ne radim ovo za lovu). Radi se o HP laptopu. Gore je dual boot Vista i XP s tim, koliko znam, Vista je bila pred-instalirana na lap-u i XP je naknadno stavljen gore. Program koji služi, ako sam dobro skužio, za biranje OS-a je Vista boot pro. Win Vista je u tom programu primary. Tko je to slagao ne znam.
U lap-u je jedan hard podijeljen na peticije: C: (vista); D: (XP). Vista radi Ok, ali je XP jako usporio i koliko je rekao da su mu uletjeli neki virusi koje je izbrisao (NOD32 i malwarebytes ne pokazuju ništa).
Moje ideje (problemi) su:
A) Ima instaliran Acronis true image i napravljen beckup particije s XP i particije s Vistom (dva odvojena beckupa). Radio sam s Acronis-om i znam kako se radi, ali samo kod sustava koji nema dual boot. Startam Acronis (u XP-u), pronađem beckup za XP, odabrem da napravi recovery na D: (XP), ponudi mi primary, active, logical (svejedno što odaberem, isti problem). Kaže treba reboot sustava, stisnem reboot, pojavi se logo Acronis, please wait i za trenutak se pojavi Acronis program, ali odmah prebaci na početni izbor OS-a. Izaberem XP i starta ga bez ikakvog recovery-a. Vjerojatno ga buni dual boot. Kako to riješiti?

B) Napraviti Repair / reinstal XP-a
Podignem XP, ubacim instalacijski CD s XP-om. Pita da li želim upgrade ili instal (što god odaberem isti problem). Traži restart kompa, restartam i počne se xp podešavati, ali odjednom kaže da XP sustav nije instaliran na kompu.
Kada napravim boot sa CD-a ponudi mi repair / instal (isti problem). Ponudi da izaberem gdje hoću repair / instal: Izaberm D:, traži admin pass, ako upišem admin ili administrator kaže kriva lozinka. Obzirom da admin nema lozinke (koliko znam) ostavim prazno i samo stisnem enter. Pojavi se D:\> upišem help i pojave se komande za DOS. Koko napraviti repair ili instal (bilo bi bolje repair kada bi moglo).

C) Nakon uključivanja kompa javlja se ekran gdje mogu birati:
Vista
Windows recovery environment
Windows XP
Kad izaberem XP direktno se podiše taj OS.
Nakon što sam pokušao napraviti repair / reinstal XP-a uz navedene tri opcije još se pojavljuje i Microsoft Windows XP professional setup
Nakon što se pojavilo ovo nakon što izaberem XP, ne podiže se direktno, već se pojavi ekan:
Microsoft Windows XP professional
Microsoft Windows XP professional setup
I tek sad kada izaberm ovo bez setupa starta se XP. Kada izaberem ovo sa setupom (i na prvom i na drugom ekranu) javi grešku da XP nije prisutan ili da nešto s CD-om nije u redu. U programu Vista Boot Pro se nalaze samo prve tri opcije (nema ovoga sa Setupom).
Kako ukloniti ovo sa setupom da se više ne prikazuje prilikom izbora OS-a?

Jesam se raspisao; Molim pomoć.
fico007 je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2010., 11:55   #2
dario_a
Registered User

dario_a's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
start > run > msconfig > boot

tu bi trebao moc odabrat i pobrisat stavke za bootanje

ako ga pokrenes iz xp-a trebao bi moc uklonit "Microsoft Windows XP professional setup" ali isto tako bi trebao pobrisat i direktorij koji je win napravio prilikom setupa.

repair windowsa bi trebao napravit na nacin da bootas komp s XP cd-a i NE ides u repair nego kao da zelis novu instalaciju. tada bi ti se trebao pojavit screen da je pronadena predhodna verzija winXP-a te da ako zelis mozes napraviti repair pritiskom na "R"
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.10.2010., 14:03   #3
fico007
Premium

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor dario_a Pregled postova
start > run > msconfig > boot

tu bi trebao moc odabrat i pobrisat stavke za bootanje

ako ga pokrenes iz xp-a trebao bi moc uklonit "Microsoft Windows XP professional setup" ali isto tako bi trebao pobrisat i direktorij koji je win napravio prilikom setupa.

repair windowsa bi trebao napravit na nacin da bootas komp s XP cd-a i NE ides u repair nego kao da zelis novu instalaciju. tada bi ti se trebao pojavit screen da je pronadena predhodna verzija winXP-a te da ako zelis mozes napraviti repair pritiskom na "R"
Isprobat ću ovo prvo.

Kako pronaći direktorij koji je win napravio prilikom setupa (da ne obrišem nešto krivo).

Ovo s boot s XP CD-a sam probao i na kraju dobijem D:\> i ne znam što dalje (pogledaj u prvi post, ovo sam opisao pod B)

Pozdrav
fico007 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno