![]() |
Daul boot Vista XP - repair, reinstal XP -kako
Evo mene opet s nekim problemima. Taman kada sam riješio problem sa svojom kantom zamoli me susjed da pomognem njemu (da se razumijemo: nisam informatičar i ne radim ovo za lovu). Radi se o HP laptopu. Gore je dual boot Vista i XP s tim, koliko znam, Vista je bila pred-instalirana na lap-u i XP je naknadno stavljen gore. Program koji služi, ako sam dobro skužio, za biranje OS-a je Vista boot pro. Win Vista je u tom programu primary. Tko je to slagao ne znam.
U lap-u je jedan hard podijeljen na peticije: C: (vista); D: (XP). Vista radi Ok, ali je XP jako usporio i koliko je rekao da su mu uletjeli neki virusi koje je izbrisao (NOD32 i malwarebytes ne pokazuju ništa). Moje ideje (problemi) su: A) Ima instaliran Acronis true image i napravljen beckup particije s XP i particije s Vistom (dva odvojena beckupa). Radio sam s Acronis-om i znam kako se radi, ali samo kod sustava koji nema dual boot. Startam Acronis (u XP-u), pronađem beckup za XP, odabrem da napravi recovery na D: (XP), ponudi mi primary, active, logical (svejedno što odaberem, isti problem). Kaže treba reboot sustava, stisnem reboot, pojavi se logo Acronis, please wait i za trenutak se pojavi Acronis program, ali odmah prebaci na početni izbor OS-a. Izaberem XP i starta ga bez ikakvog recovery-a. Vjerojatno ga buni dual boot. Kako to riješiti? B) Napraviti Repair / reinstal XP-a Podignem XP, ubacim instalacijski CD s XP-om. Pita da li želim upgrade ili instal (što god odaberem isti problem). Traži restart kompa, restartam i počne se xp podešavati, ali odjednom kaže da XP sustav nije instaliran na kompu. Kada napravim boot sa CD-a ponudi mi repair / instal (isti problem). Ponudi da izaberem gdje hoću repair / instal: Izaberm D:, traži admin pass, ako upišem admin ili administrator kaže kriva lozinka. Obzirom da admin nema lozinke (koliko znam) ostavim prazno i samo stisnem enter. Pojavi se D:\> upišem help i pojave se komande za DOS. Koko napraviti repair ili instal (bilo bi bolje repair kada bi moglo). C) Nakon uključivanja kompa javlja se ekran gdje mogu birati: Vista Windows recovery environment Windows XP Kad izaberem XP direktno se podiše taj OS. Nakon što sam pokušao napraviti repair / reinstal XP-a uz navedene tri opcije još se pojavljuje i Microsoft Windows XP professional setup Nakon što se pojavilo ovo nakon što izaberem XP, ne podiže se direktno, već se pojavi ekan: Microsoft Windows XP professional Microsoft Windows XP professional setup I tek sad kada izaberm ovo bez setupa starta se XP. Kada izaberem ovo sa setupom (i na prvom i na drugom ekranu) javi grešku da XP nije prisutan ili da nešto s CD-om nije u redu. U programu Vista Boot Pro se nalaze samo prve tri opcije (nema ovoga sa Setupom). Kako ukloniti ovo sa setupom da se više ne prikazuje prilikom izbora OS-a? Jesam se raspisao; Molim pomoć. |
start > run > msconfig > boot
tu bi trebao moc odabrat i pobrisat stavke za bootanje ako ga pokrenes iz xp-a trebao bi moc uklonit "Microsoft Windows XP professional setup" ali isto tako bi trebao pobrisat i direktorij koji je win napravio prilikom setupa. repair windowsa bi trebao napravit na nacin da bootas komp s XP cd-a i NE ides u repair nego kao da zelis novu instalaciju. tada bi ti se trebao pojavit screen da je pronadena predhodna verzija winXP-a te da ako zelis mozes napraviti repair pritiskom na "R" |
Citiraj:
Kako pronaći direktorij koji je win napravio prilikom setupa (da ne obrišem nešto krivo). Ovo s boot s XP CD-a sam probao i na kraju dobijem D:\> i ne znam što dalje (pogledaj u prvi post, ovo sam opisao pod B) Pozdrav |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:47. |