|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Svjetlina na LCD monitoru
Na LCD monitoru laptopa (starog 2,5 godina- Compaq) vidljivo je da je svjetlina ekrana razlicita ovisno o kutu gledanja. Konkretno, ekran je tamniji sto se vise gleda prema gornjem dijelu ekrana, a svjetlija prema donjem dijelu. Prije nekih 6 mjeseci sam za desktop PC kupio LCD 19'' monitor Sony SDM-HX93 i ugodno se iznenadio. Naime, gore opisane pojave nema. Jacina svjetla je pottuno ista iz bilo kojeg kuta gledanja po cijelom ekranu. Prije nekoliko dana instalirao sam drugo desktop racunalo i za njega je kupljen monitor LG 1980Q. Nazalost, tu me neugodno iznenadila ona pojava sa laptopa. Mislio sam da je to mozda na starijim ekranima, a ovaj LG je uopce jedan od novijih modela na trzistu. Znaci, prema gore je ekran- prikaz slike tamniji, a dolje svjetliji. Zanima me u cemu je kvaka, moze li se mozda i kojom opcijom za podesavanje slike, to ipak popraviti ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
nemam kaj napisati
Datum registracije: May 2003
|
Za tak nešto još nisam čuo. Inače na laptopima su LCD-i loše kvalitete. Probaj kontaktirati proizvođača laptopa. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
The Man
Datum registracije: Sep 2003
|
To mi sve liči na normalno ponašanje lcd-a sa užim kutom gledanja ,što ga gledaš pod oštrijim kutom odozdo on je sve tamniji ,počevši prvo od gornje polovice ekrana jel ti je na taj dio pogled pod najoštrijim kutom
![]() |
#4 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
možda je to zbog backlighta (čitaj "neonke") koja se nalazi samo na donjoj strani monitora i preko pleksija, stakla ili čega već rasprostire svjetlo po cijelom monitoru... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
No kada su mi oci ravno prema ekranu tj. u nekoj nazovimo centralnoj poziciji, i tu se vidi ta razlika gdje je donja polovica ekrana lagano svjetlija od gornje. Sony LCD koji sam naveo, nema taj problem i stvarno pokazuje identicnu svjetlinu sa svih pozicija i pogleda. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Mozda su neki krivo shvatili. Naime, moje pitanje se odnosi na novi LG LCD monitor model 1980Q, kojeg sam upravo kupio, a laptop LCD je samo usporedba da mi je takva pojava poznata iz tog vremena. Evo nekih specifikacija ovog monitora: Surface Treatment: Hard Coating 3H, Anti-Glare Maximum Resolution : 1280 x 1024 Brightness: 250cd/m2 (Typical) Contrast Ratio: 500:1 (Typical) Response Time: 8ms (Typical) Pixel Pitch: 0.294mm x 0.294mm Viewing Angle: H: 160 Deg., V: 160 Deg |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
PC Ekspert šerif
Datum registracije: Feb 2002
|
Moguće da je monitor jednostavno neispravan, ali ja bih prije rekao da je jednostavno loše napravljen. Uniformnost pozadinskog osvjetljenja na LCD-u je nešto što može biti loše i dobro. Pogledaj malo bolje na svoj novi Sony, vjerujem da ćeš i na njemu naći sličan problem. Doduše, na puno manjoj skali (pretpostavljam samo na rubovima ekrana). |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Razlika u kvaliteti ugrađene matrice. Inače, loš vidljivi kut i neravnomjerna osvjetljenost su tipični za jeftinije LCD-e sa TN matricom. Ne znam sad koji tip matrice ima pomenuti Sony, ali za taj LG-a znam da je TN. Anyway, mislim da je ponašanje normalno.
![]() |
#10 |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
čisto normalno,pa nećeš gledat monitor sa visine mora biti usmjeren prema centru,nije ti to TV ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|