PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Svjetlina na LCD monitoru (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=24823)

dxer 03.09.2005. 08:23

Svjetlina na LCD monitoru

Na LCD monitoru laptopa (starog 2,5 godina- Compaq) vidljivo je da je svjetlina ekrana razlicita ovisno o kutu gledanja. Konkretno, ekran je tamniji sto se vise gleda prema gornjem dijelu ekrana, a svjetlija prema donjem dijelu.

Prije nekih 6 mjeseci sam za desktop PC kupio LCD 19'' monitor Sony SDM-HX93 i ugodno se iznenadio. Naime, gore opisane pojave nema. Jacina svjetla je pottuno ista iz bilo kojeg kuta gledanja po cijelom ekranu.

Prije nekoliko dana instalirao sam drugo desktop racunalo i za njega je kupljen monitor LG 1980Q. Nazalost, tu me neugodno iznenadila ona pojava sa laptopa. Mislio sam da je to mozda na starijim ekranima, a ovaj LG je uopce jedan od novijih modela na trzistu. Znaci, prema gore je ekran- prikaz slike tamniji, a dolje svjetliji.

Zanima me u cemu je kvaka, moze li se mozda i kojom opcijom za podesavanje slike, to ipak popraviti ?

Bran 03.09.2005. 10:10

Za tak nešto još nisam čuo. Inače na laptopima su LCD-i loše kvalitete. Probaj kontaktirati proizvođača laptopa.

Broken Arrow 03.09.2005. 11:10

To mi sve liči na normalno ponašanje lcd-a sa užim kutom gledanja ,što ga gledaš pod oštrijim kutom odozdo on je sve tamniji ,počevši prvo od gornje polovice ekrana jel ti je na taj dio pogled pod najoštrijim kutom

nicko 03.09.2005. 13:54

možda je to zbog backlighta (čitaj "neonke") koja se nalazi samo na donjoj strani monitora i preko pleksija, stakla ili čega već rasprostire svjetlo po cijelom monitoru...

dxer 03.09.2005. 21:04

Citiraj:

Originally posted by Arrow
To mi sve liči na normalno ponašanje lcd-a sa užim kutom gledanja ,što ga gledaš pod oštrijim kutom odozdo on je sve tamniji ,počevši prvo od gornje polovice ekrana jel ti je na taj dio pogled pod najoštrijim kutom
Upravo tako. Sto vise spustam glavu dolje , ekran je sve tamniji, a odozgo je pak svjetliji.
No kada su mi oci ravno prema ekranu tj. u nekoj nazovimo centralnoj poziciji, i tu se vidi ta razlika gdje je donja polovica ekrana lagano svjetlija od gornje. Sony LCD koji sam naveo, nema taj problem i stvarno pokazuje identicnu svjetlinu sa svih pozicija i pogleda.

tor 03.09.2005. 22:05

Pogledaj u specki od dotičnog monitora Contrast ratio, Brightness, kut gledanja i sl. Ako je stvarno star (2.5 god) možda je i krenuo put slave i vječnog mira:D

dxer 04.09.2005. 07:44

Mozda su neki krivo shvatili. Naime, moje pitanje se odnosi na novi LG LCD monitor model 1980Q, kojeg sam upravo kupio, a laptop LCD je samo usporedba da mi je takva pojava poznata iz tog vremena.

Evo nekih specifikacija ovog monitora:

Surface Treatment: Hard Coating 3H, Anti-Glare
Maximum Resolution : 1280 x 1024
Brightness: 250cd/m2 (Typical)
Contrast Ratio: 500:1 (Typical)
Response Time: 8ms (Typical)
Pixel Pitch: 0.294mm x 0.294mm
Viewing Angle: H: 160 Deg., V: 160 Deg

Beren 06.09.2005. 19:51

Moguće da je monitor jednostavno neispravan, ali ja bih prije rekao da je jednostavno loše napravljen. Uniformnost pozadinskog osvjetljenja na LCD-u je nešto što može biti loše i dobro. Pogledaj malo bolje na svoj novi Sony, vjerujem da ćeš i na njemu naći sličan problem. Doduše, na puno manjoj skali (pretpostavljam samo na rubovima ekrana).

sick_boy 07.09.2005. 00:49

Razlika u kvaliteti ugrađene matrice. Inače, loš vidljivi kut i neravnomjerna osvjetljenost su tipični za jeftinije LCD-e sa TN matricom. Ne znam sad koji tip matrice ima pomenuti Sony, ali za taj LG-a znam da je TN. Anyway, mislim da je ponašanje normalno.

Lihto 07.09.2005. 22:14

čisto normalno,pa nećeš gledat monitor sa visine mora biti usmjeren prema centru,nije ti to TV:D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:29.