Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.08.2010., 20:11   #1
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
(riješeno) Gigabyte EP43-DS3 ne boota iz prve

Pozdrav,
imam sljedeci problem, naime, kad palim komp (stisnem power gumb :P ) komp se upali, znaci zavrte se ventovi svi, itd, ali se ne prikazuje slika na ekranu, onda cekam par sek. i kad se cuje neki zvuk, stisnem restart gumb i onda se komp normalno upali, dodje slika i bootaju se windowsi i tako mogu raditi na kompu X dana bez da ga gasim. Radi se o sljedecoj konfiguraciji:

Intel Q8200 (yorkfield m1)
Gigabyte EP43-DS3
2gb OCZ XTC ddr800
ATi hd4850 512mb

Napajanje je 500W OCZ.

Probao sam i updateati BIOS na noviji (stavio sam F9 koji je trenutno najnoviji a da nije beta, postoji jos samo F10b koji je beta, pa se nisam htio s njim igrati).

Sta sam sve radio :

probao dizati voltazu procesora (defoltna je 1.235V, ja sam je dizao do 1.25V) - nije upalilo
diza voltazu na memoriji - do 2.0v sam isao, ni to nije upalilo.
resetira bios na fail-safe i optimised values 10 puta - ni to nije upalilo, znaci ni na default postavkama komp jednostavno iz prve nece bootati.

Sta bi moga biti problem?
Staro 21.08.2010., 10:28   #2
net
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2009
Moguce coldbug na odredenom fsb-u i djeliteljima memorije, postavke memorije, napon mch-a? Koliki je naponom mch-a, te postavke memorije?
net je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.08.2010., 13:11   #3
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Isto se i meni događa s konfom pod 'moj komp'. Dugo vremena je komp bio u kutiji i samo se selio pa mislim da negdjegubi kontakt/ploča dodiruje stranicu. Mislim da će se riješiti problem ako raskopam i ponovno sastavim sve (ali sam lijen). Monitor se digne iz stand-byja, ali samo da ispiše da ne prima signal.

Čini mi se da je pri paljenju onaj beep malo duži od uobičajenog. Je li kod tebe normalni (kratki) beep?

edit:
Sad sam pažljivije poslušao beepove i kod mene je jedan duži i dva ili tri kratka, tj. vjerojatno mi grafička ne leži dobro u slotu.

Zadnje izmijenjeno od: generic. 21.08.2010. u 20:26.
generic je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2010., 13:26   #4
Nikol@Grozni
Premium
Moj komp

Nikol@Grozni's Avatar

Datum registracije: May 2008
Njavjerojatnije ti ploca crkava.
Imao sam 2 asus ploce sa istim problemom, nakon nekog vremena nisu se htjele upaliti nakon reseta nego samo poslije ccmos-a, poslije nekoliko mjeseci se uopce nisu htjele upaliti.
Mini

OC

Nikol@Grozni je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2010., 00:32   #5
net
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2009
Citiraj:
Autor generic Pregled postova
Isto se i meni događa s konfom pod 'moj komp'. Dugo vremena je komp bio u kutiji i samo se selio pa mislim da negdjegubi kontakt/ploča dodiruje stranicu. Mislim da će se riješiti problem ako raskopam i ponovno sastavim sve (ali sam lijen). Monitor se digne iz stand-byja, ali samo da ispiše da ne prima signal.

Čini mi se da je pri paljenju onaj beep malo duži od uobičajenog. Je li kod tebe normalni (kratki) beep?

edit:
Sad sam pažljivije poslušao beepove i kod mene je jedan duži i dva ili tri kratka, tj. vjerojatno mi grafička ne leži dobro u slotu.
Probaj pocisti s gumicom konektore na grafickoj i ramima (da nisu mozda oksidirali ko meni).
net je offline   Reply With Quote
Staro 22.08.2010., 23:49   #6
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Citiraj:
Autor generic Pregled postova

edit:
Tocno tako. Jedan duzi i 2 kratka brza. Istina, radi se izgleda o grafickoj. Tj. u vezi graficke je. Probao sam sa obicnom PCI karticom, starijom od boga i radi sve normalno. A prije toga sam probavao i bez graficke i bez pola komponenata iz kompa, tako da sam polako iskljucivao mogucnosti gresaka pojedine komponente. Na kraju mi nije nista preostalo nego ta graficka, na koju sam, moram priznati, zadnju posumnjao jer nikad nisam imao slican problem da mi komp nece bootati iz prve i da mi kad palim BIOS pise "OC failed, reseting to default values blabla..".

Pogledaj dali ti je konektor od napajanja za graficku (onaj 6pinski) oksidirao il slicno. Ja sam uspio rijesiti problem tako sto vise ne koristim onaj 6pinski iz napajanja vec sam sa onim adapterom sta 4pinski molex za hdd prebaci u 6pinski za graficku. Vjerojatno znas o cemu se radi ali evo i slika -

Sad bi normalno boota sve, proc se moze OCat normalno kao i prije.
Staro 23.08.2010., 18:26   #7
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Flegma Pregled postova
Tocno tako. Jedan duzi i 2 kratka brza. Istina, radi se izgleda o grafickoj. Tj. u vezi graficke je. Probao sam sa obicnom PCI karticom, starijom od boga i radi sve normalno. A prije toga sam probavao i bez graficke i bez pola komponenata iz kompa, tako da sam polako iskljucivao mogucnosti gresaka pojedine komponente. Na kraju mi nije nista preostalo nego ta graficka, na koju sam, moram priznati, zadnju posumnjao jer nikad nisam imao slican problem da mi komp nece bootati iz prve i da mi kad palim BIOS pise "OC failed, reseting to default values blabla..".

Pogledaj dali ti je konektor od napajanja za graficku (onaj 6pinski) oksidirao il slicno. Ja sam uspio rijesiti problem tako sto vise ne koristim onaj 6pinski iz napajanja vec sam sa onim adapterom sta 4pinski molex za hdd prebaci u 6pinski za graficku. Vjerojatno znas o cemu se radi ali evo i slika -

Sad bi normalno boota sve, proc se moze OCat normalno kao i prije.
Ma i ja sam danas dobio volju sve rašarafiti i malo puhnuo u slot i sve vratio i sad sve radi normalno. Znao sam da je u tome stvar jer mi je malo sheban navoj na kućištu za ona dva šarafa (dual slot) koji drže grafu pa se je malo klackala u slotu.
generic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno