|
|
Rezultati ankete: Koji od ovih 2.1 sustava smatrate najboljim? | |||
Creative Labs I-Trigue 3300 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Creative Labs I-Trigue 3400 |
0 | 0% |
Creative Labs I-Trigue L3500 |
6 | 27.27% |
Logitech Z-3e |
6 | 27.27% |
Harman Kardon Creature |
10 | 45.45% |
Glasači: 22. Ne možete glasati na ovoj anketi |
![]() |
|
Uređivanje |
![]() |
#1 |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
![]()
650kn -->
![]() Creative Labs I-Trigue 3400 [2×8.5W + 24W = 41W] HGspot --> 770kn ![]() Creative Labs I-Trigue L3500 [2×9W + 30W = 48W] HGspot --> 770kn ![]() Logitech Z-3e [2×9W + 30W = 48W] HGspot --> 650kn ![]() Harman Kardon Creature [2×8W + 24W = 40W] Diskont24 --> 760kn ![]() Božić je stigao, novčanik se napunio i želio bi uživati u lijepom zvuku ovih ljepotana, ali kojih? Molim znalce za pomoć, tj. one osjetljivog uha za pokoji savijet ![]() Izbor 2.1 zvučnika suzio se na:
Creative Labs I-Trigue 3300 [2×9W + 25W = 43W] Autronic --> 650kn ![]() Creative Labs I-Trigue 3400 [2×8.5W + 24W = 41W] HGspot --> 770kn ![]() Creative Labs I-Trigue L3500 [2×9W + 30W = 48W] HGspot --> 770kn ![]() Logitech Z-3e [2×9W + 30W = 48W] HGspot --> 650kn ![]() Harman Kardon Creature [2×8W + 24W = 40W] Diskont24 --> 760kn ![]() Božić je stigao, novčanik se napunio i želio bi uživati u lijepom zvuku ovih ljepotana, ali kojih? Molim znalce za pomoć, tj. one osjetljivog uha za pokoji savijet ![]() Zadnje izmijenjeno od: DrTom. 26.12.2004. u 00:49. |
![]() |
![]() |
#2 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
JBL! Iliti Harman Kardon...
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]()
![]() |
#4 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Ne samo radi dizajna, JBL oduvijek ima zvuk za klasu iznad creative-a (imam ja njihove soundworks-e i (pre)zadovoljan sam s njima, da me se ne proglasi pristranim ![]() Dakle - JBL!
#5 | |
Registered User
|
Re: Vaš konačan odgovor je? /2.1/
Citiraj:
![]() Meni se dizajnom najviše sviđaju Harman Kardon Zadnje izmijenjeno od: rendula. 26.12.2004. u 19:01. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Logitech |
![]() |
![]() |
#9 | ||||||||||||
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
daj fleks nemj coviku nabijat dodatnu dilemu ako mu je pet od pet ljuti predlozilo nesto nemoj mu otezavat stvar ![]()
![]() |
#10 | |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
nisam cuo te svemirske zvucnike pa se nebi htjeo previse mjesat, ali postoji mogucnost da je dobar dio cijene tih zvucnika u dizajnu... i nije li to plasticni sub? mislim drvo je ipak bolje koliko god ovi bili "ljepsi" eto ti sad dileme ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Ja sam bio u slicnoj dilemi i odabrao sam Creature, i nosam pozalio super zvuk, jak bas, dizajn. ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Resistance is futile
|
Istina je to što kažete, nije problem dati 100kn više pa imati lijepe i kvalitetne zvučnike. Makar, privlače me oni Creative L3500 zvog jebeno jakog subwoofera a imaju i po 3 zvučnika na satelitima. HK je dizajnerski odlično rješenje, ali me isto brine to što ne znam je li sub plastičan ili od drveta. KIAN??? I još jedan plus Creativu je daljinski na kojem kontroliram bas i volumen, za razliku od HK koji to nemaju, nego se moram zavlačiti pod stol. Osim toga, gdje mogu doći u dućan i reči da prvo želim poslušati zvučnike pa tek onda se odlučiti za kupnju (osim Linksa). Konkretno, u Diskont24 sve po narudžbi nabavljaju i tamo mogu samo sanjati o tome, a pak u HGspotu sumnjam da će biti tak ljubazni da mi idu otpakiravati i slagati Creative i HK da ih usporedim. Ohh, slatkih li muka... ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Pa ljudi jeste li vi ikad čuli to smeće od JBL-a? Pa to su vam u najbolju ruku zvučnici za ponijet sa sobom i slušati walkman! Nisu ni do koljena Creative-u. Mislim, fizika, hellouuu - jednostruki neodmijski driveri kod Creature sustava su preslabi da bi se natjecali sa Creative modelima sa dva ili tri drivera, dok je sub definitvno najslabija strana - plastičnjak koji prdi i drnda kada ga poglasniš više od glasnoće ljudskog razgovora. Znam dobro jer sam ih slušao više puta - sve modele. Svi hvale taj sustav isključivo zato što je JBL/harman/kardon (BTW oni svi pripadaju odsjeku Harman multimedia, velikog koncerna Harman International) i vrhunski su dizajnirani, no ako se želi malo više akustičke ozbiljnosti, onda treba ići bar na Creative. Iako, Creature nisu najlošiji u ponudi - kupiti Soundsticks je još veći grijeh! Najbolji u ponudi su Duet, mali 2.0 sustav koji iznenađuje jasnoćom zvuka. Ako želite stilske sustave po povoljnoj cijeni i dobroj kvaliteti, samo Creative ili možda ovo! Imam Creative MegaWorks 2.1 i to je trenutno najpovoljniji 2.1 sustav za svoju kvalitetu - samo je 400 kn skuplji od Creaturea a razlika je mnogo veća. Od ozbiljnijih multimedijskih sustava treba razmatrati Klipsch (ako se uspije nabaviti jer kod nas nema distributera), Altec Lansing, a po najnovijem tu je i Bose (najskuplji). Zaboravite H/K i JBL, to su sve krntije. Creative sa I-Trigue serijom čak ima i bolji dizajn. Nemojte misliti da serem gluposti: inače sam u hi-fi vodama i kriteriji su mi vrlo oštri. Moji MegaWorks sada služe samo za gledanje filmova, zbog snažnog basa - o pravom high-fidelity-u tu nema govora! |
![]() |
![]() |
#17 |
Resistance is futile
|
Bolje ikad nego nikad ![]() Istina da sam tražio Vaše mišljenje tamo negdje oko Božića, ali sada mi je još malo lakše kad sam ovo pročitao, jer sam na kraju uzeo Creative Labs I-Trigue L3500 i nimalo nisam požalio. Kvaliteta je na vrhuncu, a i bas je *eben. Stol mi se trese kad ga nafrljim, makar sub stoji na podu i tepihu i nije u direktnom kontaktu sa stolom. ![]() Zadnje izmijenjeno od: DrTom. 20.02.2005. u 19:54. |
![]() |
![]() |
#18 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Ne znam, ja sam nekako više za Z-3e. Sad kad skupim pare ću ih uzet... Si ih možda poslušao oba dva modela (ovi tvoji i z3) |
![]() |
![]() |
#19 |
Resistance is futile
|
Slagao sam kumu komp i njemu sam uzeo baš te Logitech Z-3e. Koštaju cca 200kn manje i za tu lovu su odlični. Zamjerka na njih je to što se bas podešava na subu, a ne na daljinskom i to što imaju sub jako jednostavnog i dosta neuglednog izgleda. Creative ima na satelitima po 3 zvučnika, a Logitech samo po jedan. Ako nisi prezahtjevan po tom pitanju bit će ti dobri i jedni i drugi, ali ja sam rađe dao koju kn više i sad doslovno uživam. ![]() Zadnje izmijenjeno od: DrTom. 20.02.2005. u 19:59. |
![]() |
![]() |
#20 |
Faraon
Datum registracije: Oct 2002
|
neshvacam zasto nitko nije spomenuo altec lansing 621, 143 rmsa perfektnog zvuka koji je pobrao sve moguce nagrade ja sam ga kupovao dvaputa, kosta samo 800-tinjak kuna ako i toliko.
#21 |
Cushion-first
|
JBL je u svijetu ozvučenja i studijskog profesionalnog audija jedan od najjačih (osobito studijski far-field monitori), ali u kućnoj tehnici, makar je obično dobar, katkad zna "zglajzati" i napraviti nešto što je daleko ispod onog što čovjek očekuje od ta tri slova, a ovo bi moglo biti tako nešto. HK (Ne Heckler&Koch nego Harman/Kardon) Soundsticks, koji Jango Fett spominje, sam testirao i makar nije bio nužno katastrofalan, ti zvučnici puno više igraju na dizajn nego na neku neopisivu kvalitetu sounda. |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Tako je, no JBL bi u prvom redu svrstao u razglasne sustave pa tek onda u studijske. Control serija je doduše izrazito dobra za cijenu. JBL nudi puno zvuka za malo novaca - što je zapravo za izbjegavati ako želimo pravi zvuk. JBL je za one koje žele svoj zvuk isključivo glasno. Nažalost, to nije slučaj sa multimedijom. Multimedijski sustavi baziraju se na imenu i dizajnu, no ne i po kvaliteti reprodukcije, tako da je to u prvom redu za pokazivanje. Konkurentske tvrtke nude bolji omjer kvalitete i cijene, a po malo višoj cijeni moguće je naći proizvode akustički mnogo superiornije od stilskih sustava iz JBL-a i harman/kardona. Slušao sam JBL Creature, Duet i h/k Soundsticks, od čega su Soundsticks totalni promašaj, i ujedno najskuplji. Bas počinje drndati plastikom već pri slabim glasnoćama, a srednji tonovi su zatvoreni (ograničeni) i zajedno sa visokim se počinju brzo izobličavati. JBL Creature daje nešto artikuliraniji zvuk, no i njega pogađaju slične mane, dok me Duet iznenadio odličnim zvukom za par plastičnjaka. U potrazi za kvalitetom i stilom uz malu cijenu u isto vrijeme danas jako dobro zadovoljavaju Creative i Altec Lansing, dok će Logitech zadovoljiti one koji žele mekan zvuk sa puno snage, ali nažalost bez suptilnosti. Moja preporuka je da, bar rekreativno, odete negdje poslušati male Bose MediaMate 2.0 zvučnike za PC. Vrlo impresivno - mali plastikaneri koji zvuče skoro kao puni 2.1 sustav. Nažalost, takva impresija lomljenja fizikalnih zakona i čudotvorstvo se i masno plaćaju - čak 1400 kn! Bose inače skriva svoje specifikacije, pa javnost misli da mulja. Ipak, ja baš mislim da skrivaju specifikacije iz tog razloga što implementiraju bolesne stvari, poput enormno snažnih pojačala i elekroničkih equlizera, što zapravo i objašnjava nevjerojatno visoku cijenu. Iako to nije put audiofilije, svatko će reći Wow!, pa za one sa malo debljim džepom, ukoliko traže nešto vrlo glasno i impozantno (a to se traži ako se traži PC sustav), da ulože u Bose. |
|
![]() |
![]() |
#23 |
Cushion-first
|
Slažem se u potpunosti, Fett - majušni JBL Duet je i mene dosta fascinirao, koliko god da bi ga čovjek podcijenio na prvi pogled. Neću duljiti o tome, koga zanima nek' pročita moj dojam na http://www.bug.hr/izdanja/tekst.asp?id=53294. U razglasima nema sumnje, JBL je kralj (bolje rečeno, jedan od kraljeva), ali vratimo se na glavnu temu. Bose je generalno OK, ali me smeta što ponekad zaista pretjeruje s cijenom. No s druge strane, za takve optužbe uvijek tu imamo Bang&Olufsen, kod kojeg jedan kućni set košta kao prosječan Ferrari. Kod Lansinga mi se dopada da puno ulažu na udaran bas (za techije: precizan tranzijentni odziv), jer većina consumer zvučnika to nema - imaju snagu, ali nemaju udarac. Malo onomatopeje: naprave "vuuum" umjesto odrješitog "tup". I, doista, cijena im je vrlo dobra u odnosu na ono što se za to dobije. Komentar: Implementacija elektroničkih equalizera koju spominješ kao nešto bolesno (u pozitivnom smislu), i nije nešto što mi se sviđa. Možda sam malo previše izbaždaren na old-school pristup, ali više volim potpuno "sirovo" pojačanje bez ikakvih filtera i drangulija, a ako netko baš hoće koregirati frekvencijski odziv, neka to radi eksternim filtrima. Ja sam mišljenja da se spektralne korekcije trebaju što više izvoditi konstrukcijom drivera i kućišta, a tek onda, eventualno, posegnuti za filtriranjem ako je potrebno. Ponavljam, to je tek moje mišljenje i možda sam malo prerazmažen - feel free to deny. |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Kada već proširujemo temu... Bose je marka koja ulaže najviše u spomenuti "WOW" efekt. Njihova filozofija u najvećem broju slučajeva potpuno se kolje sa filoofijom istinske audiofilije, tako da jedan audio entuzijast željan vjerne reprodukcije ne bi trebao gledati na Bose. S druge strane, to im nije ni cilj. Bose prvenstveno znači stil i ime (baš kao B&O i Nakamichi), a trudi se da i njihov zvuk zvuči također "stilski". To znači da će njihov zvuk kod najvećeg broja slušatelja zvučati ugodno, no zbog toga ne i realno. Oni intenzivno rade na tome da koloriraju zvuk, da ga "napuhaju", da ga ožive u subjektivnom smislu, što je poptuna suprotnost od svih audifilskih težnji hi-fi kompanija i suprotan smjer od težnje za vjernom reprodukcijom. Kupac Bose-a prvesntveno kupuje status, i kad pozove prijatelje da to poslušaju, većina će biti impresionirana ugodnim i snažnim zvukom, osim ako, jel, jedan od njih nije klasični audiofil - njemu će to biti bezveze. S obzirom na takav poseban status, Bose ni ne treba uspoređivati sa hi-fi tvrtkama. Puno se susrećem sa ismijavanjem kada branim Bose pred prijateljima audiofilima, no problem ovdje je čisto u nerazumijevanju tržišta. Oni naime smatraju da je Bose (kao i B&O i Nakamichi) namijenjen hi-fi tržištu, no i više je nego očito da je Bose namijenjen posebnoj vrsti tržišta koje nema veze sa audiofilijom. Otuda dolazi i takav kult i takva cijena. I sada da to povežem sa pričom o multimedijskom tržištu. Kod multimedijskih sustava za računala također nema priče o klasičnoj audiofiliji, ali itekako zbog toga ima mjesta za zvuk poput Bose-ovog. To nači, uvijek se traži puno basa, velika pozornica i "nabrijanost" zvuka, što Bose i njegov equilizer itekako pružaju. To postaje logično ako napravimo presjek prosječnog kupca PC multimedijskog sustava: - kupac je prvenstveno kupac PC opreme, a ne Hi-Fi opreme - većina takvih kupaca nije upućena u Hi-Fi - većini su izvor zvuka igre, filmovi i MP3, što samo po sebi nema veze sa vjernom reprodukcijom iz toga možemo zaključiti da je uljepšavanje i "nabrijavanje" zvuka pomoćnim tehnologijama u ovom segmentu poželjna stvar. Ja nikada ne bih kupio Bose-ov sustav kao Hi-Fi sustav, ali bih uzeo PC Bose sustav. Ja slušam sve preko Hi-Fi-ja, i kada slušam Audio CD onda ga slušam samo preko izlaznog pojačala zaobilazeći bilo kakav eqilizer ili koloraciju, dok takvu funkciju uključujem za slušanje MP3-a, koji ima daleko slabiju dinamiku od Audio CD formata, pa se osjećaj donekle kompenzira. Logitech postupa slučno kao i Bose, pa ga preporučam svima koji žele jak bas i ugodan zvuk za nižu cijenu. Creative i Altec su ipak nešto bliži vjernijoj reprodukciji, ali imaju svoje mane, poput loše integracije satelita i subwoofera. U globalu, Altec i Creative opisao bih kao skupove jako dobrih elemenata koji su loše sastavljeni, dok je Logitech suprotan u tome - tu su nešto lošiji elementi koji su jako skladno integrirani i nude ugodniju sliku na globalnoj razini. Ribić, možda te ovo bude zanimalo: www.powerstixx.com To je serija sustava ekskluzivno dizajnirana od strane Ferdinanda A. Porsche-a. Proizvodi ih njemačka trvtka Speed-link. ULTRA serija ima aluminijske satelite, a snaga je impozantna za multimedijske sustave. Vani dođu oko 300 eura za 5.1 ULTRA verziju, no iz nekog čudnog razloga tvrtka MaxModus iz ZG-a ih prodaje za svega 1400 kn! Mislim da je to totalni pogodak. Nažalost, nisam ih stigao poslušati kod njih već samo otpakirati i isprobati "na ruku", ali kažu da ih se može i poslušati ako želim. Ako već pišeš za Bug, možda da isposluješ kakav review... ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Faraon
|
Citiraj:
Tek nakon Alteca Lansinga, Creative je izdao svoj snazni 2.1 sustav itekako skuplji i slabiji od Altecovog. Ja sam inace osoba koja je u Ve-Mil dovela Altec a onda ga je uzelo ostalo hrvatsko trziste, zato ih tako branim ![]() Nisam audiofil za kucnu glazbu. Ali bogami jesam za auto. Znaci, pojacala, skretnice, visokotonci, elispse, subovi, tube su moja domena, naravno i playeri. Govorili ste o eq. Reci cu samo sa prespektive auto audia. EQ kao i Low freq pass i high sve je to nepotrebno ako sistem valja. znaci ako je zvucna slika pozicionirana ispravno, a komponente vrhunske nikakav eq nije potreban prepostavljam da je tako i u kucnoj akustici?
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Ma ne kažem ja ništa protiv Alteca - oni su najprofinjeniji od svih PC sustava. Ja komentiram nešto lošiju integraciju satelita i subwoofera, no to je problem s kojim se susreću i daleko skuplji home-cinema sustavi. Većina korisnika tu manu neće ni primjetiti. Samo da napomenem da većina teži tome da procjenjuje kvalitetu zvuka po tome koliko stakala može razbiti. To je naravno pogrešno, jer glasnoće ima i u jeftiniji sustavima. Kvaliteta reprodukcije, suptilnost i muzikalnost je ono na što se treba gledati. Ipak, PC još nije dovoljno sazrio za takve stvari - tu se još uvijek kupci bore da dobiju bar nešto što može biti glasno bez distorzije zvuka. Što se EQ-a i ostalih "sound-processing" tehnologija tiče, on je u biti nužno zlo - kod svakog imalo ozbiljnog audio sustava treba ga izbjegavati u širokom luku. Osobno smatram da to ne mora biti nužno pravilo ako se radi o materijalu i sustavu koje se i nema čim pohvaliti. MP3 glazbi je potrebno više dinamike, a PC zvučnici ponekad trebaju malo oničnog osvježenje, što se može postići umjetnim EQ-em. |
|
![]() |
![]() |
#27 |
Cushion-first
|
Da, apsolutno; Lansing vjerojatno daje najbolji omjer kvalitete i cijene, i općenito je solidno konstruiran. Sumnjam da bi netko vrlo požalio kupnju nekog od njegovih modela. Slažem se i za filtre. "Umjetni" EQ je ponekad jedino rješenje ako čovjeku na raspolaganju stoji nekakav ultra-jeftini komplet. Naravno, u tom slučaju se maksimalna dosežna glasnoća bez distorzije obično spušta na razinu šapata, bilo kakav manevar potenciometrom glasnoće iznad 20% rezultira krčanjem. Opet, s druge strane, korištenje EQ-a kod kvalitetnih, dobro konstruiranih sustava je svetogrđe. Eventualno ponekad treba obaviti male korekcije visokih (ovisno o layoutu sobe gdje se sluša), ali puno više od toga nije ni potrebno. Govoreći o zvučnicima namijenjenima PC-u, po mojem mišljenju J. Fett ima pravo, još uvijek nema pravih elitnih zvučničkih sistema za PC, ali s obzirom na koncept slušanja glazbe na računalu, pitanje je da li će ih ikad i biti. Govorim čisto s tržišne strane. I, nema sumnje da većina procjenjuje kvalitetu zvučnika samo po tome koliko su u stanju rušiti zidove. Stvar je osobnog ukusa što je kome važno, ali po mojem mišljenju, detalji poput uniformne i dovoljno široke frekvencijske karakteristike, tranzijentnog odziva i sličnog su meni barem jednako toliko važni. No, nema potrebe ni reći da i najbolji zvučnici mogu zvučati jadno ako se ne slušaju u sobi koja je akustički dobro pripremljena za to. |
![]() |
![]() |
#28 | |
Faraon
|
Citiraj:
![]() |
#29 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja se ne slažem. Smatram da računala evouliraju i u multimedijalnom smislu i da nas čeka svijet visoko-kvalitetnog audia/videa. Od pune podrške za HD zvučne i video materijale, sve do novog najavljenog Intelovog 32-bitnog HD audio čipa, PC multimediji nema premca. Za koju godinu PC će dobiti svoje puno mjesto uz kućni audio/video Hi-Fi. Zapravo, već jest, ali nažalost takvi proizvodi još nisu zaživjeli kod nas. Uz drastično povećanje brzina performansi i memorijskih kapaciteta, glazba i soundtrack će dobiti svoje mjesto za materijal visoke definicije. Vrlo je moguće da će MP3 format kroz nekoliko godina biti zamijenjen Meridian Lossles Packing ili sličnim codecima, koji donose zvuk visoke definicije bez gubitka kvalitete. Ako pogledate samo par godina unatrag, odakle su evoluirale zvučne kartice i PC zvučnici? Od nekada slavnog Creative Live! stereo čipa sada imamo digitalne HD surround procesore, a zvučnici su od bijelih plastičnjaka došli do ozbiljnih gromoglasnih surround sustava visoke kvalitete i dizajna. Slijedeća stanica - poptuna konvergencija Hi-Fi AV opreme i PC sustava. Rezultat: neslućene mogućnosti za oba, do sada nepomirena svijeta. |
|
![]() |
![]() |
#30 |
Faraon
|
dugorocno ja naravno nemogu biti u pravu priznajem ali nekako s nevjericom promatram cijelu revoluciju dok se ona dogada
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|