|
![]() |
#1 |
mrzi zimu
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() Ovu je zagonetku postavio Albert Einstein (1879.-1955.). Tvrdio je da ju 98 od 100 rjesavatelja nije u stanju rjesiti. Ovaj zadatak je bio objavljen u «Vecernjem listu» u kolovozu ove godine. Zadatak: 1. postoji 5 kuca i svaka je razlicite boje 2. 2. u svakoj kuci zivi po jedna osoba razlicite nacionalnosti 3. stanar svake kuce ima omiljenu marku cigareta 4. stanar svake kuce ima svoje omiljeno pice 5. stanar svake kuce ima neku kucnu zivotinju Pri tome je poznato: Britanac zivi u crvenoj kuci Svedjanin ima psa Danac voli piti caj Zelena je kuca lijevo od bijele Vlasnik zelene kuce pije kavu Pusac pall malla drzi pticu Covjek koji zivi u srednjoj kuci pije mlijeko Vlasnik zute kuce pusi dunhill Norvezanin stanuje u prvoj kuci Pusac mallbora stanuje pokraj onoga koji ima macku Covjek koji ima konja stanuje pokraj onoga koji pusi dunhill Covjek koji pusi winfielt rado pije pivu Norvezanin stanuje pokraj plave kuce Njemac pusi rothmanns Covjek koji pusi marlboro ima susjeda koji pije vodu Pitanje je: ciji je zec???
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
nhf sreco... al za jednu plavojku pitanja su ti mlogo komplicirana...(JK) ne da mi se pisat nekakvu determinantu i to rjesavat.... ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Mozak mi je koma tad da od mene nema odgovora. Njemac??? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Re: da vas vidim pc ekspertovci...:)
Citiraj:
http://www.geocities.com/chrispelcza...n_answer.html; 7 sekundi. Pametan sam koliko i lijep, nema sto. Ili, http://answers.google.com/answers/. Decki za 20$ rade cuda. I za djabe, al malo duze traje.
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||||||
Moderator
|
Mislim da Nijemac zivi u zelenoj kuci, pije kavu, pusi Rothmanns i ima zeca! ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2003
|
![]() |
#7 |
Premium
|
Dva su rjesenja.... Norvezan ili Britanac.... ![]()
![]() |
#8 |
Luks
Datum registracije: Jan 2005
|
Njemac. Glava mi se raspukla, nikad u životu nisam sat vremena mislio bez prestanka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mrzi zimu
Datum registracije: Dec 2004
|
1. norvezanin zivi u prvoj kuci 2. 2. kuca (ona pokraj norvezanina) je plava 3. lik u srednjoj kuci pije mlijeko 4. posto lik koji zivi u zelenoj kuci pije kavu i zivi pored bijele kuce zakljucujem da je 5. kuca bijela, 4. zelena, te da lik u 4. kuci pije kavu 5. posto je stanovnik crvene kuce britanac, zakljucujemo da je 3. kuca crvena 6. posto smo zakljucili koje su boje ostale kuce, vidi se da je 1. kuca zuta 7. vlasnik zute kuce pusi dunhill 8. lik sa konjem zivi pored lika koji pusi dunhill 9. pretpostavio sam da lik u 1. kuci pije vodu (sto je tocna pretpostavka) te sam zakljucio da lik u 2. kuci pusi malboro 10. pored lika koji pusi malboro zivi lik koji ima macku (lik iz 1. kuce) 11. posto lik koji pusi winfielt pije pivu, zakljucujemo da zivi u 5. kuci 12. posto danac pije caj, a za sve ostale likove znamo sta piju, on (danac) je u 2. kuci 13. posto znamo da lik iz 5. kuce pusi winfielt, te da lik iz 2. kuce je britanac, zakljucujemo da je stanovnik 4. kuce njemac te da pusi rothmanns 14. posto smo odredili sta ostali puse, britanac mora pusiti pall mall 15. pusac pall malla ima pticu 16. posto smo odredili koje su nacionalnosti ostali likovi, zakljucujemo da je svedjanin u 5. kuci 17. svedjanin ima psa 18. posto smo odredili koje vrste zivotinja imaju drugi likovi, zakljucujemo da stanovnik zelene kuce koji pije kavu, pusi rothmanns i njemacke je nacionalnosti ima ZECA ![]()
![]() |
#10 | |
Tlacitelj i neznalica
Datum registracije: Dec 2003
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|