|
![]() |
#1 |
Archangel Of Light
Datum registracije: Feb 2005
|
Maxtor SATA vs. PATA (ne razumije...)
Pozdrav, prvo da se ispričam na duljini posta.. ali eto muče me neke sumnje pa da ih podijelim sa vama. Naime posjedujem 2 diska Maxtor 6Y080L0 i jucer sam stavio ruke (citaj kupio) na jos jednog Maxtora 6Y080M0, Sva tri diska su veličine 80GB. <hr> Razlike na papiru: Maxtor 6Y080L0 P-ATA 133, 2MB, 7200RPM Maxtor 6Y080M0 S-ATA 150, 8MB, 7200RPM <hr> Razlike u stvarnom životu: Prosječna brzina: PATA 133: ![]() SATA 150: ![]() Burst rate: PATA 133: ![]() SATA 150: ![]() <hr> Rezultati su mjereni s programom: HD Speed 4.1.0.42 <hr> Usporedni test: ![]() <hr> Rezultati su mjereni s programom: HD Tach 3.0.1.0 <hr> Kao što vidite rezultati skoro pa nisu uopće različiti.. diskovi se ponašaju gotovo identično.. Moje pitanje je kakva bi poboljšanja trebao realno očekivati s prelaska s Pate na Satu i s prelaska s 2MB-a cachea na 8MB-a cachea... Vasa misljenja... Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Maxtor SATA = čisti PATA sa bridge kontrolerom i to je to... Zato nema šanse da osjetiš neku razliku, SATA Max može bit samo gori ![]() Ova nova Max 10 serija ima pravi SATA... Hitachi recimo isto ima taj kontroler ali su si ispak dali truda pa je SATA verzija brža, čak je i burst nekih ~120Mb/s što pokazuje da nije riječ samo o nabačenom PATA<->SATA konvertoru... Seagate - pravi SATA još od prvih SATA primjeraka... ![]() WD - marvelovi PATA<->SATA konverteri sa nekim optimizacijama tako da ima neke koristi...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Archangel Of Light
|
To sam si i mislio ![]() A doobro, sto je tu je ![]() Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Re: Maxtor SATA vs. PATA (ne razumije...)
Citiraj:
Dakle, zanimaju te razlike izmedju SATA i ATA standarda? Dodatne naredbe command seta, error checking i podataka i komandi, serijski prijenos, manje smetnje, vece brzine rada po kanalu, jedan uredjaj na kanalu i slicno. Ukratko, nista sto ce obican korisnik primjetiti ili imati koristi. Sto se tice razlike u cacheu, on pomaze pri prijenosu vecih kolicina malih podataka, pri prisutnosti nekoliko diskova na kanalu... sto ce opet reci, karakteristike multitasking/multiuser rada kojeg kucni korisnici ne upraznjavaju cesto i nemaju prevelike realne koristi.
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Archangel Of Light
|
Neznam što želiš postići tvrdeći da PATA ne postoji.. ali ne ulazi mi se u diskusije previše.. Ako se Seriall Advanced Technology Attachment može nazvati SATA onda se jednako tako Parallel Advanced Technology Attachment može nazvati PATA (ATA).... točka... Hvala na ostatku odgovora.... Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Citiraj:
Sto zelim reci, bilo mi je dosadno danas, pa sam malo zacjepidlacio na tebi. NHF. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Archangel Of Light
|
Citiraj:
Pozdrav! |
|
![]() |
![]() |