Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.05.2008., 16:37   #1
JohnyB
Premium

Datum registracije: Oct 2006
Napajanje usporedba (molba)

Evo odje na forumu sam vidio da se vode rasprave oko različitih modela napajanja pa bih molio ako ima netko volje da mi objasni sljedeće:

imao sam do danas neko žnj napajanje SmartBox koje me služilo do sada ok, sada sam stavio neke nove komponente pa sam stavio i novo napajanje

uzeo sam FORTRON 400 W PNF u Ve-milu.

e sada bi molio ako može mi netko reći koja i u čemu je razlika između ta dva napajanja i šta sam ja dobio sa ti novim napajanjem !

HVALA !!!

SmartBox

Fortron 400w PNF

JohnyB je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 16:41   #2
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Sliku u thumbnail stavi, 50kb je max inače.

Drugu uploadaj kako treba.

Razlika je u kvaliteti, taj smartbox nema ni približno 400W, i da ne spominjem kakve žnj komponente su u njemu.
Crash009 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.05.2008., 16:53   #3
JohnyB
Premium

A daj mi molim te reci da li mi je taj FORTRON 400W dovoljan za sljedeću konfiguraciju:

MBO GIGABYTE GA-P35-DS3
INTEL E8400
4X 1GB Corsair DDR2 667
HDD Hitaci 160 GB SATA II
CLUB 3D X1650 PRO
DVD-RW Pioneer SATA
Floppy
2x 120 cm FAN (GIGABYTE TRITON)
ZALMAN 9500 LED

namjeravam još mjenjat neke stvari : stavit gragičku 9600 GT 1GB, 4x 2GB DDR2 1200 mHz (kad izađe) i dodati još HDD Raptora

da li bi bilo dovoljno za to sve ...

HVALA !"
Staro 03.05.2008., 16:55   #4
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
ne znam bas..dok sve stavis sta si planirao i onda jos sve to malo cloknes..
srale7 je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 16:58   #5
JohnyB
Premium

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
ne znam bas..dok sve stavis sta si planirao i onda jos sve to malo cloknes..
ne namjervama clockat .... a ne znam ni za raptora baš dosta su skupi tako da mislim da to neću ....stavljat bar tak mislim
Staro 03.05.2008., 16:59   #6
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
dovoljno je i kad upgrejdas, evo pomocu ovoga http://web.aanet.com.au/SnooP/psucalc.php sa upgradeom javi ovo:

Recommended PSU wattage for decent brand PSU: 277W

takodjer si ovo pogledaj
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=63844
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 17:04   #7
JohnyB
Premium

e hvala ... a jel bi mi mogao netko reć ako zna koliko je recimo to smartbox stvarne snage ako se to može kkao vidjet i da li je taj fortron ispunjava deklariranih 400 w
Staro 03.05.2008., 19:12   #8
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Smartbox nije baš toliko loš kolko neki misla, ja sam ih nekoliko imao priliek ugrađivati a jedan je 2g bio kod mene u stroju i još je ispravan, zamjenio sam ga više radi sleeva i jer je već vent počeo zujati nego radi samog smartboxa...

Inače problem je što je svojevremeno 400w model bio blagi užas dok je 500w bio daleeeko bolji (isprobavali su ljudi što koji tjera - ja sam imao ovog starog 500w) a kasnije je došla nova serija koja je izgleda malo bolja na 400w modelu a 500w je isti...

Sad baš da bi stari smartbox ono tjerao - sumnjam, ali 500w recimo može tjerati moj sadašnji stroj (bio je unutra prije corsa, samo je bio jedan HDD ali to je manje bitno) i amam baš nikavih problema u radu nije bilo...

E sad kvaliteta zaštita kakva je da je, sigurno je lošija nego u boljim brandovima i hlađenje unutra je manje što znači veći koeficijent grijanja na vršnim snagama i možebitno pregrijavanje ali ja samo mogu reć da problema s njim nisam iimao a preživio je (i niko iza nije stradao) više naponskih udara solidne kvalitete takod anije baš da je totalni skram...
Staro 03.05.2008., 19:37   #9
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
lol yedwy svaka cast ako tebi nije nis otislo. i jnc napajanja su nekima radila 3god super nekima su skurili sve u kucistu i tipkovnicu i miseve cak a napajanja su radila.

evo jedno iz blize proslosti, prije jedno cca 2mjeseca frendu nestalo struje doma na kratko par sekundi smartbox je prdno i povukao plocu sa sobom.

razlika je velika izmedju brand name napajanja i ona koja se pakiraju u kini za 20centi sa naljepnicom od 500w.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2008., 20:03   #10
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Gle codiače ja dajem svoje iskustvo i ništa više, kao što ti daješ svoje, ali rekoh imao sam ih nekoliko priliku vidjeti i niko od onih ko ih je imao a da sam ja imao s njima posla - nije imao problema...

Svakako postoje bolja napajanja i to ja ne dvojim ali rekoh nije tolko loše kolko se misli, to ti je rang više niske klase tipa stari LCi, MS i Codegen, a sa Moecomom, Mercuryem, JNCom i sl se ipak nemre uspoređivati, to ipak nebi bilo pošteno...

usotalom tu na forumu smo viđali Tagana i sl koji su ubili ploče tako da to što ti je frendu povukao ne znači pretjerano u kontekstu...

Osim toga cjena ti je bila oko 200kn za "500w" prema tome nije baš da je 20C bilo jel, lako je sada nama gnojit kad se ima PNF 350 za tu lovu ali kad je prvi brand sposoban pogonit stroj bio 500+ kn onda je to bila druga priča jelda...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.05.2008., 00:15   #11
pem7799
Premium

Datum registracije: Sep 2007
Stvar je u raspodjeli struje po granama.
Ovi SmartBox je iz 2004.g. i predvidjen je za P4 i socketA ploce na kojima je glavni napon 3.3V (za CPU i samu MB), dok je grana od 12V bila namjenjena ua HDD i optiku. Naravno i VGA kartice su manje vukle.
Moderne ploce idu na 12V, jer je za istu snagu uz veci napon potrebna manja struja (npr. za 66W preko grane 3.3V ide 20A, dok preko 12V ide samo 5.5A) pa se tako sad i MB i CPU napajaju preko 12V.
Dakle, gledas struju na 12V, dok ti je struja na 3.3V i 5V danas manje vazna.
Taj Fortron ima dvije grane za 12V po 18A odnosno na 12V max. 348W tj. 29A.
Tvoj SmartBox na 12V daje tek 15A (i to ako??).
U Fortronovih deklariranih 29A mozes biti prilicno siguran, dok SmartBox (i slicni proizvodjaci) te brojeve procjenjuju od oka.
A kod Fortrona je i napon stabilniji s manje suma, uz vise vrsta zastite...
sto u konacnici znaci i dulji zivot tvog racunala.
Sve u svemu, tih 249,00 kn su ti dobra investicija.
pem7799 je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2008., 13:54   #12
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
OT: gledam ovaj wattage kalkulator a i ostale, pa me zanima zašto u njima nema AMD x2 4000 brisbane? Nije ni važno za brisbane kolko to što x2 4000 nema na popisu?
Staro 04.05.2008., 14:11   #13
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a nema tamo puno toga ali nije to jedini takav na netu. probaj ovaj recimo

btw, ja sam s ovim napajanjem raskrstio s odvojenim railovima. jednostavno nemam konfu za takve stvari (proc nikada nije neki topmodel i samim time potrosac) i sad imam situaciju da mi je rail iz kojeg proc cucla vjerovatno jako malo opterecen (OC/DC proca uopce ne utjece na napon 12V kao i na grijanje napajanja, potpuno je hladno u oba slucaja) ali ova grafa ocito cucla malo vise nego sto joj njezin rail moze ponuditi. osim sto o OCu iste ne mogu ni pomisljati, barem nekom ozbiljnijem napajanje se poprilicno grije ako nesto igram. a da ne spominjem da napon tom railu padne ispod dopustenih 5% otklona. tako da je naruceno novo, ne puno jace ali s jednim railom. pametno ili ne ali necu si vise dopustiti da mi na jednoj strani watti propadaju a na drugoj fale
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno