|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2008
|
![]()
Pozdrav, Malo nespretan naslov... ![]() Zanima me zapravo sljedece: Imam ideju za jedan portal koji bi bio kako informativan tako i profitabilan. Drugim rjecima, zeljela bih putem tog portala zaradjivati kruh svoj svagdasnji (putem bannera, prodajnih oglasnih prostora i sl)... znam, nisam jedina, al eto. No, da li jedna fizicka osoba smije otvoriti portal te vrste (odnosno davati svoj web prostor za neciju reklamu) ili da bi to zakonski mogla mora imati registriranu svoju firmu/obrt/udrugu/klub? Ili to moze rjesiti nekim drugim putem, recimo nekakvim autorskim/sponzorskim ugovorom (izmedju fizicke i pravne osobe, u korist fizicke)? Znam da su mnogi poznati portali zapoceli kao privatni studentski projekti, da bi se kasnije prosirili i prerasli u nesto vise. Cini mi se cak da sam vidjala i na nekim privatnim blogovima reklame (koje su vjerojatno bile placene). Da li je to, dakle, zakonski moguce? Tehnicke stvari oko nastanka portala manje-vise znam, zanimaju me one zakonske. Zahvaljujem unaprijed svima koji mi pomognu oko tih pitanja. Pozdrav! |
Pozdrav, Malo nespretan naslov... ![]() Zanima me zapravo sljedece: Imam ideju za jedan portal koji bi bio kako informativan tako i profitabilan. Drugim rjecima, zeljela bih putem tog portala zaradjivati kruh svoj svagdasnji (putem bannera, prodajnih oglasnih prostora i sl)... znam, nisam jedina, al eto. No, da li jedna fizicka osoba smije otvoriti portal te vrste (odnosno davati svoj web prostor za neciju reklamu) ili da bi to zakonski mogla mora imati registriranu svoju firmu/obrt/udrugu/klub? Ili to moze rjesiti nekim drugim putem, recimo nekakvim autorskim/sponzorskim ugovorom (izmedju fizicke i pravne osobe, u korist fizicke)? Znam da su mnogi poznati portali zapoceli kao privatni studentski projekti, da bi se kasnije prosirili i prerasli u nesto vise. Cini mi se cak da sam vidjala i na nekim privatnim blogovima reklame (koje su vjerojatno bile placene). Da li je to, dakle, zakonski moguce? Tehnicke stvari oko nastanka portala manje-vise znam, zanimaju me one zakonske. Zahvaljujem unaprijed svima koji mi pomognu oko tih pitanja. Pozdrav! |
![]() |
#2 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
da bi iznajmljivala baner moras dati i racun dakle moras imati firmu. kruha od portala prvih 3-4 godine neces imati jer je jako zasiceno trziste. reklame za koje netrebas nis (skoro) su google ads i slicni. dakle zakonski da bi iznajmila banner bi trebala izdat racun (osim ak se neplaca na crno jel) ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
čudovište
Datum registracije: Dec 2007
|
Ne vidim zašto fizička osoba ne bi mogla imati portal na kojem naplaćuje reklame? Fino ti sjednu novci na račun, država na to obračuna porez i sve 5...
![]() |
#4 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Jos da nam objasnis kako ce fizicka osoba izdati fakturu nekome kome zeli naplacivati reklame; mene bi osobno jako zanimalo.
![]() |
![]() |
#5 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
nemaš nikakvog beda. kao i za bilo koju drugu djelatnost u RH, možeš ju obavljati na više načina.
![]() |
#6 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
da pojasnim da me netko ne bi slučajno hvatao za riječ i radio scene. ako imaš svoju web stranicu. i neka firma želi 1.000.000 prikazivanja svog bannera na njoj, radiš ugovor o djelu s tom firmom u kojem stoje sve stavke iz vašeg dogovora. i to je velka mudrost :-/
![]() |
![]() |
#7 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ono ispred konpjuktora
|
misliš poput bilo koje medijske kuće na svijetu i sličnih koji imaju po tisuće otvorenih ugovora o djelu? naime, autorski honorari se tako isplaćuju. ozbiljne firme također na taj način plaćaju honorarne grafičare, web developere, umjetnike, itd. pa ne vidim zašto bi ovo bio problem. a porezi i nisu tolko brutalni. ono... viši su nego ako ideš preko računa, ali svejedno manji nego da imaš svog djelatnika.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|