PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   PORTAL - tko ga sve smije imati? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=105724)

Liliputanac 25.04.2008. 21:32

PORTAL - tko ga sve smije imati?

Pozdrav,

Malo nespretan naslov... http://bosniaweb.net/bosniaw/images/smilies/shy.gif Ne znam gdje da ovo pitanje postavim, pa sam stavila pod Ostalo.

Zanima me zapravo sljedece:
Imam ideju za jedan portal koji bi bio kako informativan tako i profitabilan. Drugim rjecima, zeljela bih putem tog portala zaradjivati kruh svoj svagdasnji (putem bannera, prodajnih oglasnih prostora i sl)... znam, nisam jedina, al eto.

No, da li jedna fizicka osoba smije otvoriti portal te vrste (odnosno davati svoj web prostor za neciju reklamu) ili da bi to zakonski mogla mora imati registriranu svoju firmu/obrt/udrugu/klub? Ili to moze rjesiti nekim drugim putem, recimo nekakvim autorskim/sponzorskim ugovorom (izmedju fizicke i pravne osobe, u korist fizicke)?

Znam da su mnogi poznati portali zapoceli kao privatni studentski projekti, da bi se kasnije prosirili i prerasli u nesto vise. Cini mi se cak da sam vidjala i na nekim privatnim blogovima reklame (koje su vjerojatno bile placene).

Da li je to, dakle, zakonski moguce?

Tehnicke stvari oko nastanka portala manje-vise znam, zanimaju me one zakonske.

Zahvaljujem unaprijed svima koji mi pomognu oko tih pitanja.

Pozdrav!

Codiac 25.04.2008. 21:51

da bi iznajmljivala baner moras dati i racun dakle moras imati firmu.

kruha od portala prvih 3-4 godine neces imati jer je jako zasiceno trziste.

reklame za koje netrebas nis (skoro) su google ads i slicni.

dakle zakonski da bi iznajmila banner bi trebala izdat racun (osim ak se neplaca na crno jel) :)

RisingPower 25.04.2008. 21:53

Ne vidim zašto fizička osoba ne bi mogla imati portal na kojem naplaćuje reklame? Fino ti sjednu novci na račun, država na to obračuna porez i sve 5...

Bubba 25.04.2008. 22:52

Citiraj:

Autor RisingPower (Post 1011823)
Ne vidim zašto fizička osoba ne bi mogla imati portal na kojem naplaćuje reklame? Fino ti sjednu novci na račun, država na to obračuna porez i sve 5...

Jos da nam objasnis kako ce fizicka osoba izdati fakturu nekome kome zeli naplacivati reklame; mene bi osobno jako zanimalo.

horza 25.04.2008. 22:55

nemaš nikakvog beda. kao i za bilo koju drugu djelatnost u RH, možeš ju obavljati na više načina.
  • firma (početni kapital + administrativni troškovi negdje iznad 15.000kn)
  • obrt (bez početnog kapitala, ali postoje ograničenja prilikom otvaranja + materijalno odgovaraš kao fizička osoba za sve dugove obrta )
  • honorarno (plaća se velik porez državi, ali nije ništa puno strašnije nego firma)
  • studentski ugovor (također velik ceh državi, ali manje nego da je honorarno)
dakle, račun u RH možeš bilo kome izdati putem jednog od ovih načina. ako možeš, preporučam da ideš kao obrt. ako namjeravaš muljat ili širiti djelatnost, probaj otvorit firmu. ako će ti to biti samo jedan od prihoda, idi honorarno. ako si uz to sve još i student - svejedno idi honorarno jer SC ionako pojede skoro kao honorarno, a imaš 10x više zaj... oko papirologije i grešaka koje nastaju zbog ljenčina u SC-u.

horza 25.04.2008. 22:56

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1011873)
Jos da nam objasnis kako ce fizicka osoba izdati fakturu nekome kome zeli naplacivati reklame; mene bi osobno jako zanimalo.

usluga oglašavanja. honorarno. bez ikakvih problema.

da pojasnim da me netko ne bi slučajno hvatao za riječ i radio scene.
ako imaš svoju web stranicu.
i neka firma želi 1.000.000 prikazivanja svog bannera na njoj,
radiš ugovor o djelu s tom firmom u kojem stoje sve stavke iz vašeg dogovora.
i to je velka mudrost :-/

Bubba 25.04.2008. 23:12

Citiraj:

Autor horza (Post 1011880)
usluga oglašavanja. honorarno. bez ikakvih problema.

da pojasnim da me netko ne bi slučajno hvatao za riječ i radio scene.
ako imaš svoju web stranicu.
i neka firma želi 1.000.000 prikazivanja svog bannera na njoj,
radiš ugovor o djelu s tom firmom u kojem stoje sve stavke iz vašeg dogovora.
i to je velka mudrost :-/

Volio bih vidjeti firmu koja ce za bilo koji ozbiljan posao sklapati ugovor o djelu. Da ne pricam o vise nego brutalnim porezima i davanjima temeljem istog.

horza 26.04.2008. 13:58

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1011895)
Volio bih vidjeti firmu koja ce za bilo koji ozbiljan posao sklapati ugovor o djelu. Da ne pricam o vise nego brutalnim porezima i davanjima temeljem istog.

misliš poput bilo koje medijske kuće na svijetu i sličnih koji imaju po tisuće otvorenih ugovora o djelu? naime, autorski honorari se tako isplaćuju. ozbiljne firme također na taj način plaćaju honorarne grafičare, web developere, umjetnike, itd. pa ne vidim zašto bi ovo bio problem. a porezi i nisu tolko brutalni. ono... viši su nego ako ideš preko računa, ali svejedno manji nego da imaš svog djelatnika.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:39.