|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
![]() Imam videno hladjenje vec par godina u svom kompu, i sada bi pomalo krenuo u izgradnju verzije 2.0 prvo krecem od vodenog bloka, imam dva pitanja oko kojih me zanima vase misljenje: 1.Debljina baze, tanka ili debela? (po meni jako bitno pitanje koje uvijek bude zapostavljeno i nisam naletio na niti jedan clanak gdje je to pitanje obradjeno). 2.Jos nisam vidio da je netko napravio pa me zanima dali bi bilo dobro da se jedan zracni hladnjag sa heat pipe-ovima pretvori u vodeni blok?
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
1. IMHO što tanja to bolja... Svaki suvišan mm materijala između rashladnog medija i izvora topline je prepreka koju treba smanjit ako je moguće, najoptimalnije bi bilo da floud ide preko gole jezgre ali naravno... 2. Nevjerujem da bi - zato jer... a) zrak nije voda... b) to je tehnički jako teško ostvarivo i nama smisla...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Pa nebi se bas slozio sa tobom, ako se sjecas bio je jos u doba prvih athlona i pentiuma 3 jedan vodeni blok koj je direktno hladio jezgru blok je bio skroz bez bakra i voda je isla direktno preko jezgra procesora (tada jos procesori nisu imali onaj aluminijski heat spreader), cak je taj blok bio na testu u jednom Vidiju kojega bi jos vijek trebao imati negdje doma, i nije prosao bas bajno. Zakljucak je bio daje jezgra procesora pre mala da bi se direktno hladila, pa baza siri toplinu po bloku i onda ju voda lakse preuzme na sebe (ponavljam ovo je bilo u vrijeme pentiuma 3). pogledaj malo ovaj clanak http://www.overclockers.com/articles305/ Zato sam se i pitao sta bi bilo kada bismo pomijesali heat pipe i vodu, jer heat pipe najefikasnije siri toplinu sa "malene" jezgre procesora, a onda ju voda lako preuzme na sebe. Sto se tice tehnicke slozensti izvedbe o tome cemo poslje, prvo da rijesimo teoretska pitanja ![]()
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
|
Rekao sam fl- ne vodu ali zaključak im niti ovako ne valja, veća je vjerojatnost da je problem bio u traljavoj izvedbi ali je činjenica također da nopr bakar ili srebro imaju veću konduktivnost nego voda ili freon, makar imaju naravno daleko manji kapacitet, ali eto ispravit ću se - najboje je imati taman toliko metala kolko treba da poveća površinu koja je u dodiru sa fluidom na onu potrebnu da jezgru ohladi, ali svejedno nevjerujem da bi dobro bilo prerađivati zračni cooler, osim ako pod prerađivanje ne misliš na pilanje do par mm debline krilaca i nakon toga ugrađivanje istog kao djela bloka u pleksiglas ili nešto sli, ali to je onda nešto drugo...
![]() |
#5 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Ideju s heatpipeovima sam imao i ja , samo je problem izvedbe. Trebalo bi ih saviti u spiralu i nekako ukomponirati u blok. Sad gdje naći takve heatpipeove neznam, postojeće ići savijati nije uputno. kaj s etiče zračnog cooler i prerade u vodeni nije bad, npr. zadihta se sonic tower pa kroz listiće prolazi voda, to je teorija, no praksa bi vjerojatno pokazala da je to puno preteško.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
Upravo tako, a nebi se čudio da rezultati uopće nebudu bitno bolji od zraka jer kako rekoh - zrak != voda i oni dosta trukčije teku morao bi imati ogroman kapacitet pumpe da ti to ispumpda prije svega, tako elik da samo za CPU blok sumnjam da iko ima toliku pumpu doma, i to za obični malo veći box cooler a kamoli za sonic...
![]() |
![]() |
#7 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
što se tiče debljine baze, načitao sam se dosta tekstova, čak i rasprava, jeli bolje 2mm ili 2.5mm i zašto... uglavnom. za kućnu upotrebu baza bi trebala biti između 2 i 3mm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
Sta nebi bilo bolje da umjesto te baze od 2-3mm bude heat pipe? Sta nebi on bolje rasirio toplinu uz manji otpor prolasku topline od 2-3mm bakra?
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Mislim da ti je dobro Ren rekao. Ako je manje, ovisno o veličini bloka, može doći do piganja i onda ti se odvoji baza od površine. 2-3mm je koliko čitam po XS-u (a i ovdje po vodičima) neki standard. Heatpipe ti je opet bakrena cijev. A sumnjam da bi radilo bolje od dobrog bakrenog bloka, jer pazi, više je prijelaza kod nekog "homemade" heatpipe vodenog hlađenja, nego kod standardnog bloka. A i da ne velim komplikacije koje se javljaju... Velika većina heatpipe-ova preuzima toplinu preko bakrene baze. Ima 2-3 coolera koja nisu vezana za nikakvu bakrenu pločicu pa onda na CPU (nego baš heatpipe na HS od CPU-a), a njihove performanse su gore od dobro poznatih coolera (tipa Scythe Infinity) koje pak imaju Heatpipeove na bakrenoj podlozi, koja onda naliježe na CPU. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
dosta toga se nauči na procooling i XS forumima, ali tek sa puno čitanja skužiš tko zna što priča, a tko samo brblja... kad vidiš da se tipovi prepiru na 3 strane da li je bolje 2mm ili 2.5mm te argumentiraju sve to, stvarno je gušt čitat ![]() šta se tiče heatpipeova, ja nisam vidio niti jedan blok sa tima, a kamoli neki highperformance... ima i na XS-u i na procoolingu slika blokova, testova i svega toga... kao najbolji dizajn se pokazao onaj sa puuno štapića (pogledaj moj watercooling projekt tu na forumu), eh sad, sam dizajn isto puno znači, otvori, pozicije, materijal, itd... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Metali puno lakse primaju (^3) toplinu, nego je "daju" (^2).
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Dali je netko kada vidio ili koristio flate heat pipe kao hladnjak za procesor? Di se tako nesto moze nabavit?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|