|
![]() |
#1 |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
Jeste li znali ... Space Shuttle?
Vraćam se danas s posla i slušam na HR1 neku emisiju o znanosti. I jedan od priloga je bio od onog tipa što radi u Tehničkom muzeju u Zagrebu i vodi isto emisiju "Andromeda" na Hrvatskom Radiju. Uglavnom priča on o ISS i kako je Space Shuttle dopremio još jedan dio za ISS.... i kako Space Shuttle nikako nesmije provesti u svemiru prelaz iz stare u novu godinu, jer bi mu to kompjuteri protumačili kao 366-ti dan u godini i navigacija bi se popuno poremetila. Znao sam da NASA uvijek koristi nekoliko generacija stariju (i provjerenu) računarsku opremu, ali ovo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Ništa čudno, koliko se sjećam, zadnja generacija proceva koji idu u svemir su Pentiumi 1 (bez MMXa). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Yep. Znam da je bila frka prije par godina jer nisu mogli nigdje naći 386 i 486 da zamijene postojeće. Na kraju su ih uspjeli naći na nekom informatičkom otpadu.
![]() |
#4 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Je..prodao sam im ja jednu 386-icu
![]() |
#5 |
Magister Mundi sum!
Datum registracije: Jun 2003
|
to su ovi procevi ? http://img456.imageshack.us/img456/8775/img1285qs8.jpg http://img464.imageshack.us/img464/9403/img1289al4.jpg ( ja sam ovoga nasel u nekakvoj skatulji na socket 5 maticnoj ) .. inace .. djelomicno i ne shvacam njihovo nepovjerenje prema novijoj tehnologiji ... kužim da nečeju najnovije jer ipak treba to videti kroz par godina kak radi .. ali recimo da su uzeli P3 za koje se zna da su dobri procevi bi njim dobro došlo ..
![]() |
#6 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Definitivno, a mogu i Pentium 4-ke također. Mislim da su sve errate ispravljene na 4-kama (barem Northwoodima i Wilametteima). Osim toga, mogu sami uzeti par primjeraka određene serije pa ih mučiti ![]() Ja sam čak mislio da koriste daleko starije stvari,Pentium je čak ohoho ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
Njima ne treba tolika procesorska snaga, dosta ima je i 286-ica... Jel znaš ti da je prvi let u svemir obavljen sa 32KB memorije?? Pa si ti misli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Apollo 11 je imao 74 kB ROM-a, 4 kB nečega sličnog RAMu, oko 5000 integriranih krugova i 30 kila. Kako je sletio na Mjesec, samo u NASA-i znaju. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
A i to što kažeš, ne trebaju im jaki bit cruncheri... nedavno (možda prije godinu-dvije) je bio neki čovjek sagradio kopiju navigacijskog računala iz Apolla. Ima 74 kb ROM memorije, 16-bitno je i ima 2 MHz crystal clocka (koji se dijeli dalje na niže frekvencije). Pojede C2D za doručak ![]() EDIT:Aaaaa Sky me prestigao ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
![]() |
#12 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
Datum registracije: Nov 2006
|
daj zovi NASU reci im maticna i proc za jedno 1000$ |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
![]() |
#16 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Al uz provjerenost se treb uzet u obzir i potrošnja i zagrijavanje, a to je nesto sto novijim generacijama definitivno nejde u prilog |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
aka Mali Mirko
Datum registracije: Nov 2001
|
Spominjete računala koja su bila u prvim Apollo projektima. To su AFAIK Digitalova PDP 11/04 računala i ja danas na poslu imam 2 takva računala u radu. Čak povremeno prema potrebama promijenim program u njemu. Tek sada u 2007g. idemo u njihovu zamijenu. Ako vas zanima postati ću par slika i malo opisati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#19 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ma tebe sam ja cekao da se javiš ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
[SW]'V^idO
Datum registracije: Dec 2006
|
Nije njima zbog neprovjerene tehnologije nego zbog toga što bi promjenom procesora morali promjeniti mnogo drugih stvari (uključujući novi software), a to je skupo. Šta mislite da stave Windowse u Space Shuttle? Brzo bi im negdje sletili. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
da, windowsi su jedini operativni sustav na svijetu, što bi mi bez njega... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Ma ja nis u to ne vijerujem. Pa kaj se datum ne sejva na maticnoj i njega odrzava cmos baterija ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|