Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.02.2012., 16:33   #1
Alex1
Premium
Moj komp

Alex1's Avatar

Datum registracije: May 2009
Win 98se LAN internet

Iz dosade složio danas jedan slabiji komp i stavio na njega windows 98, ali nikako se nemogu povezati na internet, znam da na xp-u ili wind7 samo prištekam kabl u mrežnu karticu i već sam na internetu, ali ovo ne šljaka.
Mrežna je PCI, lijepo ju vidi u device manageru, probao sam po opcijama prčkat, ali nemogu nikak uspjet, sve je puno dial up-a.
Alex1 je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2012., 17:53   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Kad su ovakve stvari u pitanju, trebamo jako puno detalja.

1. Koja je točno konfiguracija PC-a?
2. Zašto baš Windows 98?
3. Koji ISP je u pitanju?
4. Koji router ili modem?
5. Imaš li instalacijski CD za router ili modem?
6. Može li router biti u bridge modu?

Kad to odgovoriš, vidjet ćemo što dalje. Nekad davno sam uspio ovo složiti, ali samo preko PPPoE-a.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.02.2012., 21:14   #3
Alex1
Premium
Moj komp

Alex1's Avatar

1. Pentium @384mhz, 196MB ram, 1,5GB HDD ->98 mica leti
2. Za xp je premalo memorije u svim pogledima, kao i proc snaga, s tim da nema drivera skoro pa za niš, počeči od integrirane grafe, zvuka....
3. Voljatel
4. Siemens Gigaset SX763
5. Imam
6. Može

Modem je u route modu, te je želja spojiti da 98smica radi preko route mod-a, jer imam na modem spojenu još jednu mašinu, koja se hrani torrentima.
Hebem se ko mali majmun čitav dan, nema kaj nisam isprobao, ali nula bodova, tražio po internetu, našo brdo toga, probao sve i svašta ali uzalud.
Koliko sam skužio jedino me moguče da se s tom mašinom spajam putem dial up-a i zatim mogu dijeliti internetsku vezu dial up-a putam LAN mreže, nadam se da se varam.
Staro 04.02.2012., 21:38   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Muči te vjerojatno mrežna kartica, kod 98 nema automatske instalacije drajvera nego to treba odradit ručno.
Koja je mrežna (daj "ime" i Device ID) i jel imaš drv za 98 ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2012., 21:43   #5
Alex1
Premium
Moj komp

Alex1's Avatar

Ma imam, to je rješeno odmah u startu, Realtek RTL8139D imam tri PCI mrežne sve s tim chipom. driver sam prebacivao disketom na komp, nit jedan usb stick mi ne pepoznaje, šta je i za očekivat.
Staro 04.02.2012., 22:07   #6
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
A jel moraju biti Windowsi u pitanju?

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je online   Reply With Quote
Staro 04.02.2012., 22:21   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Instalirao TCP/IP i NetBUI protokole ?
Vidi: http://support.iprimus.com.au/index....530&Itemid=214
Ako treba manualno se igraj sa IRQ mrežne da se ne preklapa sa nekim drugim hw,
da bi to radilo kod nekih mrežnih treba ti DOS aplikacija kojom postavljaš IRQ i I/O parametre kartice a kad to postaviš onda iste odabereš / postaviš u win98.
Za kućni workgroup definiraj ime sa 8 karaktera, npr. Home.
Vidi šta ti daje ipconfig u cmd - u.
Staro 04.02.2012., 22:46   #8
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Ako se ispostavi da je do mrezne javi mi se na PM jer imam desetak LAN mreznih kartica,vecinom d-link,pa se dogovorimo za neku sicu.

Jesi isprobao sve tri mrezne?
Staro 04.02.2012., 23:00   #9
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Stavi onda Windows 2000, na tome će raditi bez problema.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 04.02.2012., 23:36   #10
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Stavi onda Windows 2000, na tome će raditi bez problema.
Potpis, imam te Winse na torrent konfi i nisu pravili nikakve probleme. Samo instalirao sve potrebne drivere i sljaka . Trebali bi ti 2000 raditi na pili bez beda.

mislav_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.02.2012., 01:18   #11
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
dok sto se tice USB-a na samoj 98-ici, win98 service pack + USB generic drivers = funkcionira kao na XP-u . radio kod frenda prije par godina na kanti samo za DOS stare igre, mrcina za 98-icu, ali sve leti. radit ce i na ovoj, diskete su dobre, ali je stick bolji .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2012., 09:51   #12
Alex1
Premium
Moj komp

Alex1's Avatar

Skidam win 2000, neda mi se sprobavati više, jer imam osjećaj da neće uroditi plodom.
Staro 05.02.2012., 11:58   #13
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Pa čekaj malo, čemu to sve?
Kako se spajaš na net? Spaja se router ili ti preko neke PPPoE konekcije (brigde)?

Ako je ovo prvo, onda trebaš podesit homegroup, ip adresu, subnet mask, default gateway i dns-ove i moralo bi radit. Ako je PPPoE konekcija onda ti treba neki 3rd party softver jer to Win98 ne podržava, pa progooglaj. Ako radi meni mreža na WinMe kako treba, radit će tebi i na Win98SE
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2012., 15:16   #14
nex
Premium

nex's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Alex1 Pregled postova
1. Pentium @384mhz, 196MB ram, 1,5GB HDD ->98 mica leti
2. Za xp je premalo memorije u svim pogledima, kao i proc snaga, s tim da nema drivera skoro pa za niš, počeči od integrirane grafe, zvuka....

Za pocetak baci pogled u BIOS jer ti je proc ili overclockan ili underclockan. Ali Pentium 384 ne postoji.

Inace, imas dovoljno RAM-a za Win2000 i XP, ali XP-i ce ti pojesti pola tog diska. U svakom slucaju bolje da stavis Win2000, na Win98 rade samo prastare verzije browsera (IE6, FF2.0). No ionako se neces puno nasurfati s tim procom neovisno o OS-u jer ce ti svaka stranica na kojoj ima Flasha ubiti proc u pojam.

Citiraj:
Modem je u route modu, te je želja spojiti da 98smica radi preko route mod-a, jer imam na modem spojenu još jednu mašinu, koja se hrani torrentima.
Hebem se ko mali majmun čitav dan, nema kaj nisam isprobao, ali nula bodova, tražio po internetu, našo brdo toga, probao sve i svašta ali uzalud.
Puno bi pomoglo da si konkretno naveo s cime se to jebes ko mali majmun.

Internet connection wizard u win98 ima sklonosti da te tupi s dial-upom i slicnim idejama, ali jednostavno ga odjebes i odaberes opciju da se spajas preko LAN-a i to je to. I ako imas ispravnu mreznu, instaliran TCP/IP nema nikakvog razloga da ovo dolje ne radi i na win98.

Citiraj:
Autor Alex1 Pregled postova
znam da na xp-u ili wind7 samo prištekam kabl u mrežnu karticu i već sam na internetu, ali ovo ne šljaka.

Citiraj:
Koliko sam skužio jedino me moguče da se s tom mašinom spajam putem dial up-a i zatim mogu dijeliti internetsku vezu dial up-a putam LAN mreže, nadam se da se varam.
Varas se.

Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
Pa čekaj malo, čemu to sve?
Pa nije ni meni jasno, ispada da je spojiti win98 komp na net preko routera ravno lansiranju rakete na mjesec.

Citiraj:
Ako je ovo prvo, onda trebaš podesit homegroup, ip adresu, subnet mask, default gateway i dns-ove i moralo bi radit.
Ako mu radi DHCP na routeru (a radi, posto win xp/7 samo usteka u mrezu i moze na net) ne treba cak ni to sve raditi. Tako da stvarno ne vidim u cemu je problem osim ako mrezna nije neispravna ili je u nekom konfliktu.

Citiraj:
Autor FitzTN Pregled postova
Ako radi meni mreža na WinMe kako treba, radit će tebi i na Win98SE
Radi i na Win 3.11, bas slozio prije neki dan dok nisam imao pametnijeg posla.
nex je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2012., 15:35   #15
Alex1
Premium
Moj komp

Alex1's Avatar

Evo ja već stavio gore win 2000, što sam skinuo, ali ostalo mi je svega 400MB free. windowsi su bili SP4, uglavnom sve radi, spojim mrežni kabl i već sam na netu.
Budem na drugi disk (fala bogu imam 3 komada) stavio Wind 98, pa ću opet probati, uz vašu pomoć.
Mrežna je bila uspješno instalirana, ali na internet connection sharing mi je bilo žuti uskličnik, ne sjećam se više točno.
Evo javim se kad budu Windowsi gore.
Proc je overclockiran, i ispravljam nije 384, nego je 338, uglavnom nebitno, mislim da je stock 300 ili 333.
Staro 05.02.2012., 18:01   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

"ali na internet connection sharing mi je bilo žuti uskličnik" > kakav crni ICS ? To ti netreba.
Treba std. mrežne postavke, gore su ti već naveli.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno