Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.06.2009., 18:32   #1
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Kako prebaciti sistemske fileove i sve ostalo sa "c" na drugu particiju

Na Lenovu S10E imam SSD 4 GB i HDD 160 GB.
Na SSD-u je smjestena ona particija na kojoj su original Win i tu su se instalirali Windowsi. Kako je SSD samo 4 GB velik, trebao bih sve sistemske fileove prebaciti na drugu particiju. Tako su mi sada bezveze neki programi i svi driveri instalirani na "c", a ostale programe kada sam ja dobio netbook sam instalirao na "d" koju sam zamislio kao sistemsku particiju umjesto one "c" na SSD.
Tako bih na SSD-u ako je moguce ostavio samo one original Windowse koji se instaliraju kada pokreces instalaciju, a na "d" bih stavio sve programe i prebacio temp. folder, Program Files, My Documents, Windows i sve ostalo...te ako je moguce nekako napraviti da mi se svi update-ovi automatski instaliraju na "d".

Dali je to uopce moguce izvesti ili moram sve ispocetka instalirat?

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2009., 20:04   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Dobro si zaključio, std procedura za željeno je reinstall.
Svakako preporućam da negdje prebaciš image recovery particije i drajvere kako bi imao rezervu ako nešto pođe po zlu.
Inaće i je štos da sistemski fajlovi budu na ssd disku kako bi sve skupa brže radilo.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.06.2009., 10:18   #3
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Dobro si zaključio, std procedura za željeno je reinstall.
Svakako preporućam da negdje prebaciš image recovery particije i drajvere kako bi imao rezervu ako nešto pođe po zlu.
Inaće i je štos da sistemski fajlovi budu na ssd disku kako bi sve skupa brže radilo.
Ok, onda recimo prebacim samo "Program files", slozim da sve ostalo recimo instalira na "d". Kako da to napravim.....da prebacim "My documents" i ostalo na "d" tako da imam vise mjesta na SSD-u....trenutno mi je tamo free samo cca 512 MB.

Staro 24.06.2009., 10:36   #4
Bambusha
Premium

Bambusha's Avatar

Datum registracije: May 2008
Start Menu - Right click My Documents - Properties - Target location - "D:\

A što se Program Files tiče, samo sve pobriši i instaliraj ponovo na D particiju
Intel G1610; ASUS B75M-LX Plus; 4096 MB; Intel HD; Hitachi 7K1000.C 500 GB; LG GH24NS95; Silverstone Strider Essential 400 W; Logitech K200; Logitech B110; Logitech X-240 2.1; Philips 200V4LAB 20" DVI; Windows 7 64-bit Professional
Bambusha je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2009., 19:42   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nebih preporučio brisanje "Program Files" nego Cut - Paste proceduru,
iza ovog trebaš kroz Registry editor promjenit svako pojavljivanje "C:\Program Files" u "D:\Program Files". Ovo trebaš pažljivo "odradit".
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2009., 20:32   #6
Bambusha
Premium

Bambusha's Avatar

Datum registracije: May 2008
Ma ja sam mislio da sve programe deinstalira u Manager-u i nabavi novije verzije pa ponovno instalira na D:\ particiju. IMHO to je brži i sigurniji način nego Registry Editor.
Intel G1610; ASUS B75M-LX Plus; 4096 MB; Intel HD; Hitachi 7K1000.C 500 GB; LG GH24NS95; Silverstone Strider Essential 400 W; Logitech K200; Logitech B110; Logitech X-240 2.1; Philips 200V4LAB 20" DVI; Windows 7 64-bit Professional
Bambusha je offline   Reply With Quote
Staro 25.06.2009., 18:27   #7
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Ovako..ici ce "format c" i staviti cu win ispocetka.

E sada...dali su win vec na skrivenoj particiji od SSD diska i kako pokrenuti instalaciju istih......ili sta da napravim?
Sada gledam i vidim da imam dva cd-a....."lenovo Start Recovery Disc" i drugi "Win HP home + SP3" tako da ocito win nema na SSD vec na ovomoe cd-u.
Kako mi ne pada na pamet sada kupovina vanjskog dvd-a...dali je moguce da taj cd sa win (ako to uopce jesu win jer na cd-u pise i "Product Recovery Disc") prebacim ako nista drugo na usb ili vanjski hdd i instaliram te win ispocetka!?

Staro 26.06.2009., 15:30   #8
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Ha, ako hoces win instlirati na drugi disk, ili ces morati nabaviti externi opticki uredjaj ili neki USB stick napraviti bootabilnim i na njega dignuti win, prema brojnim uputama za to na webu. U svakom slucaju, za instalaciju WIN na drugi disk, moras ga od negdje i bootati jel...
atha je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2009., 12:05   #9
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Jesi razmisljao o Acronis disk migrate? Well nisam upoznat za ovim ssd i ako se to uopce da vadit no ja sa Kama connect i disk migrate prebacio hrpu windows sustava sa jednog na drugi disk.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 03.07.2009., 10:09   #10
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Thumbs up

Sve sam rijesio sa novim Win i formatiranjem SSD diska. Vecinu sistemskih fileova sam prebacio na HDD, tako da su mi na SSD-u ostali samo Win, driveri i temp. files. Jos trebam samo prebaciti kompletan profil na HDD...ono My Documents i sve ostalo.

No sa net sam skinio image napravljen sa Norton Gh. od kompletnoga S10e...znaci svjeze instalirani Win i odmah napravljen image.
Trenutno mio sve sljaka i bolje nego sto sam zamisljao, ali ako se odlucim opet prebaciti recimo na "Home" verziju i staviti taj image na SSD, kako da to izvedem bez optike?
Dali bih mogao to rijesiti sa USB-om ili mozda uz pomoc vanjskoga HDD-a?

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge