|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Problemi sa terminiranjem mrežnog kabla...
Ovak - u chipoteci je kupljeno nekih 30 metara 8 žilnog mrežnog kabela koji je sproveden kroz tavan i trebao bi služiti kao spoj između thomson routera i max tv recievera. E sad, ja sam fino kabel sproveo, i krenuo terminirati, odnosno staviti, konektore. Ogulio sam onaj sivi omot, ugurao pojedinčano svaku žicu (njima nisam ogulio vrh, jer pretpostavljam da to nije potrebno) i zatim onim specijalnim klještima učvrstio cijelu stvar. Poslagao sam žice točno po istom redosljedu (dokaz slika - http://img241.imageshack.us/img241/4931/dsc00771hu4.jpg ), ali mi jednostavno taj kabel ne želi raditi nikakvu konekciju... pokušao sam spojiti sa navedenim kabelom više uređaja, ali jok... Fakat mi nije jasno zašto ne funkcionira...? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Zato jer nisi terminirao kabel po standardu, odnosno nisi ukrižao parice. http://www.cablesplususa.com/images/rj45-cable-568b.gif
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Moraš poštovat standard: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2005
|
Fakat je isti redoslijed na oba konektora, no pogresan je. Moras posloziti po standardu kojeg su ti gore pokazali. Nadam se da imas krimpalice za konektore?
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
No, ako je redosljed žica na oba dva konektora isti - ( http://www.cablesplususa.com/images/rj45-cable-568b.gif ) kakve to veze ima kako su posložene po boji, pa jedna boja iz jednog kraja uvijek ide u istu takvu boju na drugom kraju, ne kužim.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
BTW, jesi li siguran da si dovoljno jako stisnuo konektor? Nekako mi se na slikama cini da nije dovoljno stisnuto. Imas li cable tester?
![]() |
![]() |
#8 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Na 5m, malo i više, sam raspored boja i nije TOLIKO bitan (je, jako je bitan, slažem se, ali onaj tko zna, zna o čem pričam), tj. TREBALO bi raditi (koliko toliko). Sve iznad toga užasno utječe na kvalitetu signala. Svaka ta parica, tj svaki par boja ima drugačiji broj obrtaja na 100 m kabla, zbog smanjivanja smetnje. Nadalje, standard je da se poštuje, i postoji razlog zašto je onakav raspored boja. Ovdje ne pričamo o struji i dvije žice pa da je svejedno (makar i ovdje bi se trebalo poštivati crno,crveno, zeleno/žuto, kako bi ubuduće znao na čemu si), nego o velikoj osjetljivosti, pogotovo kad se radi o 30 m kabla. Dalje, ti spajaš integrirani switch na routeru i integrirani switch na receiveru, te bi bilo pametno koristiti crossover kabel , ako nemaju automatsko prepoznavanje tipa kabla.
![]() |
#9 |
Premium
|
Evo, stavio sam žice po boji prema specifikaciji i sad sve radi tip-top. Lock. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
lar~
Datum registracije: Jan 2007
|
ko bi reko ![]() |
![]() |
![]() |
|
|