Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.04.2008., 22:04   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
NAS samogradnja

Eto posto trazilica na forumu ne dopusta pretrazivanje samo 3 slova, a ja sam ili glup ili corav pa nisam nasel ovakvu temu, zanima me koja je minimalna dovoljna konfa i koji OS da ganja cca 4 diska po 300-500 GB i ponasa se ko NAS?

Glavni uvjet je da je TIIIIIIH, besuman, necujan, i minijaturan... i naravno pouzdan i stabilan (da takvu kantu s takvim napajanjem mogu ostavit da radi bez problema 6 mjeseci)... nadalje, gbit lan je pozeljna osobina, makar i u obliku pci kartice...

e sad, ne morate spominjati minimalac tipa celeron 420, jer ako je dosta p3 ili tako nesto, radje cu potrazit komponente u svojim ladicama ili negdje u oglasniku...

what say you?
perich je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 10:38   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Vidiš, ideja i nije loša. Google odma izbacio rješenje:
NAS for free
FreeNas: The Free NAS Server
Pogledaj min / preporućenu hw konfiguraciju
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.04.2008., 12:43   #3
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

a cisto da pitam, jel 10/100 mreza dovoljno siroka da se preko nje bez trzanja gledaju divx-i i ostali video materijal?
Staro 09.04.2008., 12:47   #4
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
bez ikakvih problema mozes preko nje gurati (gotovo ali u nasim uvjetima ipak 100%) sve. naravno ako pricamo o 100 a ne 10mbita iako u teoriji bi moglo i preko toga
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 12:47   #5
Lihto
The Dark Side of Moon
Moj komp

Lihto's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor perich Pregled postova
a cisto da pitam, jel 10/100 mreza dovoljno siroka da se preko nje bez trzanja gledaju divx-i i ostali video materijal?
što se tiče divx-a to može bez problema,ali ako će ići kakav FLAC(audio) ili HD(video) možda je bolje razmislit o 1Gbitnoj mrežni,nisu ni PCI kartice tak nešt pretjerano skupe 60-80kn
Synology DS214Play(WD 2x4Tb RED)
Marantz SR5010B receiver+Jamo E680(5.0)+ Nvidia Shield TV Panasonic 42PV80
Lihto je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 12:55   #6
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
ide i HD video preko 100mbita bez problema, barem meni

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 13:51   #7
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Citiraj:
Autor Lihto Pregled postova
što se tiče divx-a to može bez problema,ali ako će ići kakav FLAC(audio) ili HD(video) možda je bolje razmislit o 1Gbitnoj mrežni,nisu ni PCI kartice tak nešt pretjerano skupe 60-80kn
nije stvar u toj mreznoj, nego u drugim racunalima na mrezi, laptopima i switchu koji se nalazi u kombinaciji... makar, ako je vec takva cijena, mogu pripremit NAS, pa kasnije postepeno nadogradjujem "infrastrukturu"

e sad, kolko sam si ja razmislio, izgradit cu to oko neke jeftine ploce sa 4 sata konektora... jel ima kupit pci kartica sa internim sata konektorima? jel se tu gubi na performansama posto ide preko PCI slota? jer, mogu si nabavit jeftino intel itx plocu koja nema sata kontroler... a u plani je ganjat NAS sa 3-4 diska...
Staro 09.04.2008., 13:54   #8
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor perich Pregled postova
nije stvar u toj mreznoj, nego u drugim racunalima na mrezi, laptopima i switchu koji se nalazi u kombinaciji... makar, ako je vec takva cijena, mogu pripremit NAS, pa kasnije postepeno nadogradjujem "infrastrukturu"
Ako planiras vrtiti jedno racunalo at a time, ne bi trebalo biti problema. Ako ce ti na p0rn zajasiti vise korisnika od jednom, e onda vec moras malo bolje organizirati to sve.

No, bez zeke peke - o kakvom se tipu podataka uopce radi?

Citiraj:
e sad, kolko sam si ja razmislio, izgradit cu to oko neke jeftine ploce sa 4 sata konektora... jel ima kupit pci kartica sa internim sata konektorima? jel se tu gubi na performansama posto ide preko PCI slota?
Vrlo vjerojatno ce ti veci problem biti mreza nego interna propusnost. Ako ces zaista imati vise korisnika, idi na gigabit ethernet i neki oblik load balancinga. Naravno, pomogli bi da velis s koliko love tocno raspolazes, kakva ti je infrastruktura, sto se tocno ocekuje od NAS-a i slicno...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 13:57   #9
Lihto
The Dark Side of Moon
Moj komp

Lihto's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
evo ovak nešt ti treba pa si miran http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=103745
Synology DS214Play(WD 2x4Tb RED)
Marantz SR5010B receiver+Jamo E680(5.0)+ Nvidia Shield TV Panasonic 42PV80
Lihto je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 14:12   #10
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ako planiras vrtiti jedno racunalo at a time, ne bi trebalo biti problema. Ako ce ti na p0rn zajasiti vise korisnika od jednom, e onda vec moras malo bolje organizirati to sve.

No, bez zeke peke - o kakvom se tipu podataka uopce radi?

Vrlo vjerojatno ce ti veci problem biti mreza nego interna propusnost. Ako ces zaista imati vise korisnika, idi na gigabit ethernet i neki oblik load balancinga. Naravno, pomogli bi da velis s koliko love tocno raspolazes, kakva ti je infrastruktura, sto se tocno ocekuje od NAS-a i slicno...
Zasad lova nije bitna, ali racunajmo da hocu proc sto jeftinije. Ono sto se ocekuje od NAS-a:

- da bude storage za filmove, muziku i slike
- da se na njega moze spojit 1 HTPC koji ce "gledat" filmove, i 2 laptopa koji ce pregledavat slike i slusat mp3-ce... sve to istovremeno bit ce otprilike full load...
- laptopi ce se vjerojatno spajat na to preko Zyxela sa wlanom od t-coma (dakle ograniceni na 10/100)
- htpc preko gigabitne kartice i gigabit switcha koji bi trebal kupit

i to je otprilike to...

sad to samo treba sklepat za sto jeftinije pare i u sto manje kuciste... i da bude ko sto rekoh tiho i hladno...

e da, posto nema tak malih kucista, ono ce vjerojatno bit samogradnja... jer unutra ide samo ploca, malo napajanje i 4 diska...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.04.2008., 18:35   #11
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

ok, diskove imam, 4 komada po 320 GB, proc imam, ram imam... ploca koju sam odabrao je ova, zbog 4 SATA konektora, RAIDA i gigabit LAN-a...

Ono sto mi fali, i gdje jos trebam vasu pomoc je naaaaaaaajmanje kuciste u koje mogu strpat ovo sve... vidio sam ovo kuciste, ali mi se svejedno cini da to moze bit i manje... ideje? naravno, da bude jeftino... makar relativno...

E da, i sto se tice OS-a, odnosno free NAS-a... vidim da ljudi to dosta instaliraju na CF kartice... ako ce se ta kanta restartat mozda jednom svakih par mjeseci, kako bi se to ponasalo obzirom na ograniceni broj ciklosa pisanja-brisanja na CF karticu? ili da napravim particiju od par GB na jedan od diskova i to stavim gore?
Staro 10.04.2008., 18:43   #12
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ako dobro vidim, u to kućište ti stanu samo 3 harda, a ti imaš 4 komada
c/p
- 3.5"x 1
- 3.5"x 2 (sakriven)

EDIT: link za ploču ne radi. Nadam se da si vodio računa da ti ono kućište stane samo mATX ploča.
Staro 10.04.2008., 18:53   #13
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
nemoj se zajebavati sa malenim kućištima. pošteno hladi diskove jer im značajno smanjuješ vijek trajanja. ako će se to vrtit 24/7 definitivno ih popikaj u 5.25" slotove i kupi hladnjake za diskove.

također, preporučam ti da naširoko zaobiđeš FreeNAS jer je strahovito spor u prijenosu preko smb/cifs protokola (windows file sharing npr), a i bugova ima malo brdo.

instaliraj si neki stabilni linux i podigni sambu, to radi kako treba. i na stroj stavi barem 512mb RAM-a ako misliš imati gigabitnu karticu jer stvar rikne pri prijenosu većih datoteka (više komada od po 20-30 gb npr).
shimpa je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2008., 10:54   #14
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Kaj stvarno ne postoji neko efikasno hladjenje za mala kucista?

sto se tice ploce, evo linka...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke