Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.01.2008., 15:59   #1
Klodovik
Banned, vrhunski bezobrazluk

Datum registracije: Jan 2008
Exclamation Vista i nestajanje memorije na hardu

Pozdrav!

Imam Vistu Home Premium. Hard ima 120 GB, s time da postoji manja particija na kojoj je nasnimljena Vista tako da je hard od 110 GB. Naime imam predinstaliranu Vistu na notebook-u. Svako tolko imam sve manje prostora i to po nekoliko GB da bih sada imao 60 GB. Svaki dan sve manje GB... Pretpostavljam da Vista radi neke back-up-ove ili nešto toga tipa...
Ima li tko kakvo objašnjenje?
Klodovik je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2008., 18:45   #2
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Jesi provjerio da nisi nesto pokupio kakvu gamad?Ili je problem u system restore ili grijesim?
Joke je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.01.2008., 00:25   #3
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Datum registracije: Jul 2002
Vjerojatno je system restore. Obično uzme oko 15% prostora, a najviše uzme Volume Snapshot Service koja je neka vrst backupa. Odi u command prompt (moraš imat admin. prava) i upiši:vssadmin list shadowstorage

Pokazat će koliko System Restore zauzima mjesta i koliko je dopušteni maksimum.

Da bi to reducirao trebaš upisati komandu: vssadmin resize shadowstorage /on=[OnVolumeSpec:] /for=[ForVolumeSpec:] /maxsize=[MaxSizeSpec:]

Primjer:vssadmin resize shadowstorage /On=C: /For=C: /Maxsize=1GB
Znači na C particiji maksimalno je dopušteno 1GB za SystemRestore.

Naravno možeš i obrisati restore points koristeći Disk Cleanup, ali opet će se nagomilati tako da je bolje odrediti maksimum prostora za System Restore.

Također provjeri C:\ProgramData\Microsoft\Search i vidi je se tamo da izbrisati nešto.
Možeš probat i
CCleaner

Proc: AMD X2 3800+ cooled by TT BigTyphoon
Matična: ABIT AN8 SLI
RAM: 2x512MB OCZ Platinum EL rev2 PC3200
Grafička: SAPPHIRE ATI RADEON HD3450 256MB
HDD: WD 40GB i Samsung 160GB @ 7200
RW:DVD-ROM Pioneer DVD-106
PSU: 420W Xilence RedWing

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Raven_1 je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2008., 08:40   #4
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Provjeri kolka ti je virtualna memorija i postavi fiksne vrijednosti iste.
Staro 23.01.2008., 20:32   #5
Klodovik

Exclamation

Probao sam upisati naredbu da pokaže koliko je zauzeo memorije taj System Restore za koji mislim da je kriv za to sve... ali mi je javilo da nemam admin prava... kako da ih imam?

Zadnje izmijenjeno od: Klodovik. 24.01.2008. u 09:54.
Staro 25.01.2008., 10:18   #6
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Citiraj:
Autor Klodovik Pregled postova
Probao sam upisati naredbu da pokaže koliko je zauzeo memorije taj System Restore za koji mislim da je kriv za to sve... ali mi je javilo da nemam admin prava... kako da ih imam?
Ako nemaš mogućnosti sebi dodjeliti administratorska prava, tj. kreirati admin. račun onda možeš koristit ugrađeni koji dolazi s Vistom, ali on je onemogućen.
Znači prvo odi u Control Panel->Administrative Tools -> Computer Management, klik na Continue i otvori Local Users and Groups. Odi na Users i s desne strane ćeš vidjeti sve račune kreirane na tvom kompu. Odaberi Administratora, desni klik za otvaranje izbornika i odaberi Properties. Makni kvačicu sa "Account Is Disabled" i klikni OK. Zatim restartaj komp i sad ćeš imat pristup administratorskom računu.

"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again."

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Staro 25.01.2008., 12:30   #7
Bulma
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor Raven_1 Pregled postova
Da bi to reducirao trebaš upisati komandu: vssadmin resize shadowstorage /on=[OnVolumeSpec:] /for=[ForVolumeSpec:] /maxsize=[MaxSizeSpec:]

Primjer:vssadmin resize shadowstorage /On=C: /For=C: /Maxsize=1GB
Znači na C particiji maksimalno je dopušteno 1GB za SystemRestore.

Naravno možeš i obrisati restore points koristeći Disk Cleanup, ali opet će se nagomilati tako da je bolje odrediti maksimum prostora za System Restore.
A mozes to i iskljucit pa si miran (System Properties/System protection)
Bulma je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2008., 15:48   #8
Klodovik

Citiraj:
Autor Raven_1 Pregled postova
Ako nemaš mogućnosti sebi dodjeliti administratorska prava, tj. kreirati admin. račun onda možeš koristit ugrađeni koji dolazi s Vistom, ali on je onemogućen.
Znači prvo odi u Control Panel->Administrative Tools -> Computer Management, klik na Continue i otvori Local Users and Groups. Odi na Users i s desne strane ćeš vidjeti sve račune kreirane na tvom kompu. Odaberi Administratora, desni klik za otvaranje izbornika i odaberi Properties. Makni kvačicu sa "Account Is Disabled" i klikni OK. Zatim restartaj komp i sad ćeš imat pristup administratorskom računu.
Sve sam popratio kak si rekao i dođem unutar Copmuter Management-a i tamo ne nalazim Local Users and Groups... inače ja jesam administrator, barem tako piše ispod mog account-a... ne znam u čemu je finta... i recimo da isključim negdje taj system restore... kak će se onda izrisat nagomilani prostor?
Staro 25.01.2008., 21:03   #9
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Bolje je ne iskljucivat...
Iskljucivao sam ja 3 puta zato kaj me je davilo 5 giga harda i 5 puta sam morao reinstalirat windowse jer ništ nije palilo...

Evo sad nisam bio isključio i pogodi šta, palim komp, piše part of registry missing, ubacim dvd Windowsa unutra i restore/repair i sve ko novo.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2008., 23:42   #10
Raven_1
Night shift
Moj komp

Raven_1's Avatar

Baš čudno da nema Local Users and Groups. Nažalost imam instaliran samo XP,a frend je maknuo Vistu sa laptopa, imao je previše zafrkancije pa nemam gdje pogledat. Nego ako si administrator možeš probati i run as... pa tako otvorit command prompt.

--uoɥʇʎd ʎʇuoɯ--
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.01.2008., 17:09   #11
thmh
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
na C particiji (vista hp 64) u par sati je od 20 gb ostalo 5 gb slobodno , bio sam prebacivo failove sa drugog kompa na particiju E , 15 bg zauzimaju vidljivi folderi na C , 7 gb system restor , 3 gb virtual memory , programi su na D , ostalo je na E , C je 50 gb samo za vistu , za šta je ošlo 15 gb , lampica od harda ( samsung 500 gb )non stop se pali
thmh je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2008., 13:03   #12
Klodovik

Imam slobodno 65 GB od 120, s time da sam realno zauzeo 16 GB, to bi značilo da mi je pojedeno nekih 30-ak GB što i nije baš malo...
Staro 30.01.2008., 15:50   #13
Klodovik

Exclamation

Ima li još netko kakvu ideju?
Staro 31.01.2008., 01:09   #14
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Instalacija SP1?

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305