PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   Vista i nestajanje memorije na hardu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=95933)

Klodovik 22.01.2008. 15:59

Vista i nestajanje memorije na hardu

Pozdrav!

Imam Vistu Home Premium. Hard ima 120 GB, s time da postoji manja particija na kojoj je nasnimljena Vista tako da je hard od 110 GB. Naime imam predinstaliranu Vistu na notebook-u. Svako tolko imam sve manje prostora i to po nekoliko GB da bih sada imao 60 GB. Svaki dan sve manje GB... Pretpostavljam da Vista radi neke back-up-ove ili nešto toga tipa...
Ima li tko kakvo objašnjenje?

Joke 22.01.2008. 18:45

Jesi provjerio da nisi nesto pokupio kakvu gamad?Ili je problem u system restore :stoopid: ili grijesim?

Raven_1 23.01.2008. 00:25

Vjerojatno je system restore. Obično uzme oko 15% prostora, a najviše uzme Volume Snapshot Service koja je neka vrst backupa. Odi u command prompt (moraš imat admin. prava) i upiši:vssadmin list shadowstorage

Pokazat će koliko System Restore zauzima mjesta i koliko je dopušteni maksimum.

Da bi to reducirao trebaš upisati komandu: vssadmin resize shadowstorage /on=[OnVolumeSpec:] /for=[ForVolumeSpec:] /maxsize=[MaxSizeSpec:]

Primjer:vssadmin resize shadowstorage /On=C: /For=C: /Maxsize=1GB
Znači na C particiji maksimalno je dopušteno 1GB za SystemRestore.

Naravno možeš i obrisati restore points koristeći Disk Cleanup, ali opet će se nagomilati tako da je bolje odrediti maksimum prostora za System Restore.

Također provjeri C:\ProgramData\Microsoft\Search i vidi je se tamo da izbrisati nešto.
Možeš probat i
CCleaner

tomek@vz 23.01.2008. 08:40

Provjeri kolka ti je virtualna memorija i postavi fiksne vrijednosti iste.

Klodovik 23.01.2008. 20:32

Probao sam upisati naredbu da pokaže koliko je zauzeo memorije taj System Restore za koji mislim da je kriv za to sve... ali mi je javilo da nemam admin prava... kako da ih imam?

Raven_1 25.01.2008. 10:18

Citiraj:

Autor Klodovik (Post 933870)
Probao sam upisati naredbu da pokaže koliko je zauzeo memorije taj System Restore za koji mislim da je kriv za to sve... ali mi je javilo da nemam admin prava... kako da ih imam?

Ako nemaš mogućnosti sebi dodjeliti administratorska prava, tj. kreirati admin. račun onda možeš koristit ugrađeni koji dolazi s Vistom, ali on je onemogućen.
Znači prvo odi u Control Panel->Administrative Tools -> Computer Management, klik na Continue i otvori Local Users and Groups. Odi na Users i s desne strane ćeš vidjeti sve račune kreirane na tvom kompu. Odaberi Administratora, desni klik za otvaranje izbornika i odaberi Properties. Makni kvačicu sa "Account Is Disabled" i klikni OK. Zatim restartaj komp i sad ćeš imat pristup administratorskom računu.

Bulma 25.01.2008. 12:30

Citiraj:

Autor Raven_1 (Post 933160)
Da bi to reducirao trebaš upisati komandu: vssadmin resize shadowstorage /on=[OnVolumeSpec:] /for=[ForVolumeSpec:] /maxsize=[MaxSizeSpec:]

Primjer:vssadmin resize shadowstorage /On=C: /For=C: /Maxsize=1GB
Znači na C particiji maksimalno je dopušteno 1GB za SystemRestore.

Naravno možeš i obrisati restore points koristeći Disk Cleanup, ali opet će se nagomilati tako da je bolje odrediti maksimum prostora za System Restore.

A mozes to i iskljucit pa si miran :chears: (System Properties/System protection)

Klodovik 25.01.2008. 15:48

Citiraj:

Autor Raven_1 (Post 935051)
Ako nemaš mogućnosti sebi dodjeliti administratorska prava, tj. kreirati admin. račun onda možeš koristit ugrađeni koji dolazi s Vistom, ali on je onemogućen.
Znači prvo odi u Control Panel->Administrative Tools -> Computer Management, klik na Continue i otvori Local Users and Groups. Odi na Users i s desne strane ćeš vidjeti sve račune kreirane na tvom kompu. Odaberi Administratora, desni klik za otvaranje izbornika i odaberi Properties. Makni kvačicu sa "Account Is Disabled" i klikni OK. Zatim restartaj komp i sad ćeš imat pristup administratorskom računu.

Sve sam popratio kak si rekao i dođem unutar Copmuter Management-a i tamo ne nalazim Local Users and Groups... inače ja jesam administrator, barem tako piše ispod mog account-a... ne znam u čemu je finta... i recimo da isključim negdje taj system restore... kak će se onda izrisat nagomilani prostor?

IcyTexx 25.01.2008. 21:03

Bolje je ne iskljucivat...
Iskljucivao sam ja 3 puta zato kaj me je davilo 5 giga harda i 5 puta sam morao reinstalirat windowse jer ništ nije palilo...

Evo sad nisam bio isključio i pogodi šta, palim komp, piše part of registry missing, ubacim dvd Windowsa unutra i restore/repair i sve ko novo.

Raven_1 26.01.2008. 23:42

Baš čudno da nema Local Users and Groups. Nažalost imam instaliran samo XP,a frend je maknuo Vistu sa laptopa, imao je previše zafrkancije pa nemam gdje pogledat. Nego ako si administrator možeš probati i run as... pa tako otvorit command prompt.

thmh 27.01.2008. 17:09

na C particiji (vista hp 64) u par sati je od 20 gb ostalo 5 gb slobodno , bio sam prebacivo failove sa drugog kompa na particiju E , 15 bg zauzimaju vidljivi folderi na C , 7 gb system restor , 3 gb virtual memory , programi su na D , ostalo je na E , C je 50 gb samo za vistu , za šta je ošlo 15 gb , lampica od harda ( samsung 500 gb )non stop se pali

Klodovik 28.01.2008. 13:03

Imam slobodno 65 GB od 120, s time da sam realno zauzeo 16 GB, to bi značilo da mi je pojedeno nekih 30-ak GB što i nije baš malo... :stoopid:

Klodovik 30.01.2008. 15:50

Ima li još netko kakvu ideju?

domy_os 31.01.2008. 01:09

Instalacija SP1?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:08.