Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.02.2008., 22:58   #1
Netopia
Registered User

Datum registracije: Nov 2007
CMSS, EAX, DirectSound, 5.1, igrice...

Vidim da dosta ljudi ne shvaća razliku među ovim pojmovima.

DirectSound:
http://en.wikipedia.org/wiki/DirectSound3D

Ovo je dio DirectX-a koji je zaslužan za pozicioniranje zvuka u 3D virtualnom prostoru. Pomoću ovoga možemo čuti 3D zvukove u igrama (ili Mono/Stereo).

OpenAL:
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenAL
http://www.openal.org/

Ovo je alternativa DirectSound-u.

Miles Fast 2D Positional Audio:
http://en.wikipedia.org/wiki/Miles_Sound_System
http://www.radgametools.com/msssdk.htm#3daud

Ovo je software koji se koristi u igricama za brzu reprodukciju 3D zvuka iz virtualnog prostora u Mono/Stereo. Dakle 3D zvuk u virtualnom prostoru postane "Stereo traka" koju korisnik čuje.

Environmental audio extensions (EAX):
http://en.wikipedia.org/wiki/Environ...dio_extensions

EAX tehnologija je zaslužna za efekte (npr. jeka) i "bojanje" (razne promjene u zvuku) samoga zvuka. Ovime se postigne da zvuk odzvanja u špiljama i da se iza zatvorenih vrata čuju samo niže frekvencije.

Zato oprez kad dobijete zvučnu (a vjerojatno u driverima ima uključeno 50 "poboljšanja" zvuka), nemojte "E KUIŠ ZVUK JE PREKUL SVE ONO U PROSTORU ZVUČI KUL SIMO TAMO A IMAM STEREO OPREMU".

Creative MultiSpeaker Surround (CMSS):
http://www.creative.com/products/spe...tech/?id=62790

Vaša kartica radi up/downmixing ovisno o izvoru zvuka i opremi koju imate (npr. 5.1 izvor -> 4.1 oprema ili 2.1 izvor -> 7.1 oprema, ili ne mora uopće to raditi).

Ovo je dio EAX tehnolgije koji "boja" zvuk prije nego ga vi čujete. Npr. surround zvuk koji dolazi straga će bit "više Lo-Fi" nego zvuk sprijeda, pa ćete na slušalicama dobiti simulaciju da vam zvuk u stvarnosti dolazi straga.

Npr. imate 5.1 izvor, kojeg će vaša kartica downmix-ati u 2.1, a CMSS će obojati zvukove ovisno o njihovom položaju. Isto nemojte "KUIŠ ZAKON ZVUK JEA" prije nego ustanovite zašto je to tako.

Nažalost, ne mogu točno povući paralelu između CMSS i samog up/downmixanja, jer neznam jel mixanje dio CMSS ili je CMSS samo "bojanje", dok nešto drugo radi mixanje.

5.1 slušalice:

Su slušalice koje mogu reproducirati surround zvuk. Imaju 8 zvučnika:
Prednji lijevi i desni
Stražnji lijevi i desni
Centralni lijevi i desni
Sub-Woofer lijevi i desni

Razlika prema 5.1 zvučnicima je ta da centralni zvučnik nemožete nalijepiti na čelo, dakle moraju biti za oba uha, ali također oba dobivaju isti centralni zvuk. Isto vrijedi i za Sub-Woofer.

Ovih osam zvučnika prima 6 kanala (izvora zvuka):
Front Left, Right
Rear (Surround) Left, Right
Center
LFE

Problem Sub-Woofera:
Ovaj zvučnik dobiva zvuk iz LFE kanala. LFE znači low frequency effects (tj. niskofrekvencijski zvukovi). Dakle ako nemamo zvuk u ovome kanalu, nećemo imati nikakav zvuk iz ovog kanala, koji bi trebao biti za bass takoreći.

MA NEMOJ JA DOMA IMAM KUL SARAUND DVD PLEJR HOUM EDIŠN MEGA GIGA TERA 7.1 I ČUEM BAS!?

Da, zato što postoji nešto što se zove LFE-crossover.
http://en.wikipedia.org/wiki/LFE_Crossover

Dakle, ovo se koristi da bi se iz ostalih kanala odrezao niskofrekventni zvuk i poslao prema Sub-Wooferu. Na ovaj način nemamo LFE traku, ali svejedno imamo bass.

PA ŠTA U ČEM JE ONDA PROBLEM?! OŠ DA TE NABIJEM???

Ako vaš hardware nema ovo, materijal nema LFE traku, a sami zvučnici su jadni pa nemogu reporducirati bass kako spada onda je kao da imate telefone po cjeloj kući. To se meni dogodilo sa 5.1 Sharkoon slušalicama.

Igre nemaju LFE traku (bar ne CoD serijal). Moje ex-sluške se spajaju izravno u zvučnu. Zvučna po default-u (Audigy 2 ZS sa običnim driver-ima) nema crossover (osim za stereo materijal; a to su samo ambijentalni zvukovi koji nisu u 3D prostoru i slično, dakle granata koja mi pukne u facu zvuči kao da je pukla guma na autu).

Inače, kad sam nabavio one kX-drivere koji su prezakon sam uspio riješiti ovaj problem, ali su te sluške prejadne; zvuk na ostalim zvučnicima, osobito centralnom, je toliko LO-FI da uz sav nabrijan bass na Sub-Wooferu je zvučalo odvratno.

Pretpostavljam da su to napravili radi boljeg dojma surrounda; ono što je iza mene ima drugačiju frekvencijsku karakteristiku i suprotno. Uho kao takvo samo može prepoznati dolazi li nešto straga ili sprijeda. Ako se ne varam, D3D sam već ima neke jednostavne modifikacije zvuka kad ga pozicionira, a još se može primjeniti nekakav EAX i/ili CMSS. A kod filmova/pjesama u surroundu zvuk je već mixan tako da zvuči naturalno (pozicionirano). Zato bih preporučio slušalice/zvučnike sa punim jednakim frekvencijskim opsegom.

Neznam situaciju kod USB slušalica koje imaju svoju "externu USB" zvučnu koliko sam ja to shvatio (ili valjda samo ADC unutra), koje možda imaju defaultno u svome software-u ili toj zvučnoj nekakav crossover koji uvijek radi.

Vidio sam da je par ljudi bilo zbunjeno "DI MI JE BAS, OČU DA MI GLAVA ODLETI KAD NEKO KIHNE" pa su prodavali slušalice i slično.

Da rezimiramo:

D3D ili OpenAL pozicioniraju zvuk u 3D prostoru. Zvuk također može biti u filmovima ili pjesmama napravljenim u Surround-u. Zvuk može biti reproduciran u Stereo ili Surround obliku.

Zvuk se može u virtulnom prostoru dodatno promijeniti da se dobije bolji dojam virtualne prostorije (EAX).

Surround zvuk može biti downmixan na Stereo opremu (i obojati da zvuči kao Surround sa CMSS) tako da svi kanali budu u jednome kanalu.

Stereo zvuk može biti upmixan na Surround opremu (CMSS kopira zvuk po raznim kanalima i može ga obojati) tako da se jedan kanal čuje na više.

Postoji 8 zvučnika u 5.1 slušalicama, ali 6 kanala.

LFE kanal se ne reproducira u igrama (barem CoD serijalu). za to, i za nekakve filmove ili pjesme bez LFE trake se koristi LFE-crossover.

Sharkoon 5.1 sluške su koma. USB slušalice su sumnjive.

kX-driver (http://kxproject.lugosoft.com/index.php?skip=1) je 3rd party driver koji omogućuje neograničeno više slobode nad Audigy (ne X-Fi) karticama. Ovime možete slati signale po svuda u kartici, mjeriti, bojati, pa čak napraviti i vlastiti crossover. Ima i zakon ASIO i SoundFont podršku.

NAPOMENA:

Ako želite surround iz CoD-a, morate odabrati EAX. Neznam zašto je to tako, pretpostavljam da su išli Miles "bez efekta, bez resursa, brza reprodukcija 2D" i EAX "efekti, više resursa, reprodukcija 3D".

Nadam se da sam pojasnio neke stvari i pokazao dodatni način razmišljanja kod ocjenjivanja zvučne opreme sa strane prosječnog kupca.
Netopia je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2008., 00:04   #2
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
ok tekst al fore su lose

ono da ozbiljnije napises imho puno bolje bi izgledalo na oko... iako je i ovako vrijedno procitati .

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.02.2008., 07:52   #3
Netopia
Registered User

Ma doživio sam slične komentare pa ono
Staro 13.02.2008., 09:58   #4
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Predobro.

Sve objasnjeno, jednostavno i tocno.
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2008., 10:03   #5
Newbie Pro
Zule
Moj komp

Newbie Pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Fore su odlicne tekst takodjer, gj
Staro 13.02.2008., 14:03   #6
Z-man
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Moj komp

Z-man's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Oš DA TE NABIJEM??? lol, taj dio je predobar
Lijepo si se potrudio, svaka čast
Staro 13.02.2008., 14:25   #7
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Daj please dodaj i nešto o THXu ako će biti sticky, a ne da mi opet uleti netko i tvrdi da je čuo "zvučnike s digitalnim THXom"
Zvone2772 je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2008., 14:31   #8
Fleks
JDM

Fleks's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Moglo bi se mozda malo i ''urediti'', pa i u sticky staviti.

Inace evo dokaza da novi useri nisu uvjetno beskorisni
Fleks je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2008., 14:42   #9
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ajd, svaka čast. Kad Fleks novog dočeka s "ajd, nisi beskoristan" onda znaš da lik valja
No, ozbiljno odlično i točno, malo uredničkog umijeća pa bi moglo kao sticky, što kažeš?
tor je online   Reply With Quote
Staro 14.02.2008., 08:12   #10
Netopia
Registered User

Ja iskreno neznam što bi točno spalo pod uređivanje, pa ako neko želi slobodno nek editira (ili neka mi PM pošalje pa da i ja naučim lijepo pisati).

Što se tiče THX nažalost nisam dovoljno upućen u to.

Ako neko želi dodati još nešto (THX itd) slobodno.

Zadnje izmijenjeno od: Netopia. 14.02.2008. u 08:39.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.02.2008., 13:13   #11
Z-man
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Moj komp

Z-man's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Mislim da ne bi trebalo bit ovih šala i toga (iako su dobre) u sticky-u, recimo ona bold slova još promijeni boje da se bolje vidi šta se gdje nalazi i tako....

btw. evo nešto na ovoj stranici o THX-u:
http://www.audiofil.net/data/rijecni...m.asp?letter=T
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno