Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.08.2007., 22:47   #1
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Linuxaši pomozite!

Evo Linuxaši i oni koji se razumiju u OS Linux, pomozite mi ako vam se da. Imam problem. Radi se o Linux distribuciji Mandrake 10.1(posudio od frenda) prije 2 mjeseca. Digo sam ih već dvaput uspješno na stari jedan HDD kojeg sam posudio od jednog drugog frenda Fujitsu 20GB ali je imao BS-a puno ali svejedno sam uspio. Taj HDD me počeo zbog BS-a izdavati pa sam si nabavio WD-a od 20GB i neki dan na njega puknuo Linuxe te iste. Dakle kad ih puknem onda imam triple boot u kompu. Na Seagate-u imam XP i Vistu dual boot. Treći put sam ih stavljao na spomenutog WD-a prije par dana i kad se izvrši formatiranje, instaliranje i svi oni ostali koraci, napravi se reboot normalno i odem u bios i stavim da se boota sa tog WD-a, učitava Linuxe i odjednom ode u onaj njegov ko Command prompt il šta već i tam treba nešt pisat. Pisao sam svašta, pokušavao ali neće bootat.(Čak sam psovao tam sve i svašta). Rekoh dobro, pošto sam to kasno radio negdje oko 1-2 ujutro zaključio sam da sam možda mal umoran pa ću kad budem odmoran lijepo to ponovo učinit. Ušo u XP i sformatiro WD-a cijelog. Večeras ponovo pokušam dići i nije ga ni počeo nakon instalacije i reboota bootat izbaci neke devetke sve. Onak: 99999999999999999..... i tak u nedogled. Rebootam i tak cijelo vrijeme. Mislim ono WTF??!!!!
Sve sam dobro napravio kod instalacije, mount point nisam nešt posebno dirao, napravio jednu particiju od 18GB i stavio je Primary i jednu Swap od 1GB, loader mi je LILO; stavio sam ga na prvi sector te particije a ne u MBR(mislim da je to u redu, tak sam i prvi i drugi put radio).
Ako vam slučajno treba moja konfa u opciji "Moj komp" je.
Svaki komentar ili prijedlog je dobrodošao!
Unaprijed zahvaljujem!

Mario
PS.Sorry na podužem postu i nadam se da sam na pravo mjesto smjestio temu
Staro 22.08.2007., 23:20   #2
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Skini Ubuntu pa probaj s njim...
gog je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.08.2007., 23:47   #3
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Skinuo sam ga već prije par dana al sam lijen stavit to. Nego daj mi reci kad ga pržim na CD, jel moram neke posebne opcije radit kao npr. pravit ga bootabilnog ili kako već moram??
Staro 23.08.2007., 00:05   #4
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
nikakve extra opcije. to je iso file koji je napravljen baš zato da bi ga u 2 klika mogao zapržiti.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2007., 01:57   #5
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Ok, stavit ću ja Ubuntu ali ipak bih htio saznat zašto ovakvo šta izbacuje. Ufff jesam zapeo za taj Linux.

E da zaboravio sam za svaki slučaj napomenuti da taj WD-ac prolazi sve testove koje sam mu dodijelio(HD tune, HD tach pa i Seatools) i potpuno je zdrav, tako da ne bi pomislili da je do njega.
Staro 23.08.2007., 13:03   #6
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Skrati malo opis problema...

Pogledaj prouke kernela "dmesg"
Pogledaj procese i vidi da li radi X "ps -e"

Inače u MBR se stavljaju bootstrap loaderi kao Lilo ili Grub (preporučam), a u njima se određuje daljnji tijek bootanja koji mogu pokazivat direktno na kernel ili neki drugi loader u VBR-u (chainloader)..npr NTLDR.exe za Windows OS.
Striček je offline   Reply With Quote
Staro 23.08.2007., 18:00   #7
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Ja nisam 100% baš siguran ali donekle jesam da sam ona dva uspjela puta dizanja Lina stavio u prvi sector partcije, bootloader a ne u MBR. Prije bih reko ovo prvo ali ne sjećam se baš točno. E da i kad sam ih onda dizao izbacio sam ostala 2 HDD-a iz kompa, osto je samo WD ali ne znam kake sad to ima veze?

Gdje/kako gledam te poruke kernela i te procese??

EDIT: Prvo ću probat mal kasnije stavit bootloader u MBR da izbacim i tu mogućnost ako nije a onda ću stavit Ubuntu da vidim kakav je on..
Staro 24.08.2007., 20:34   #8
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Rješenje definitivno nije da se instalira Ubuntu svaki put kad netko zapne negdje sa ne-Ubuntu distribucijom. S obzirom da je greška u bootloaderu, a ne u kernelu teško da će "dmesg" dati suvisli odgovor.

Izvadak iz Lilo Error Codes:

0x99: Invalid Second Stage
Mismatch between drive and BIOS geometry, or a bad map file. Some evidence that LINEAR needs to be set on the disk

Više savjeta o konkretnom problemu ima ovdje:
http://www.wlug.org.nz/LiloNotes
stef je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2007., 02:01   #9
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Nije poanta u stavljanju Ubuntua, mogal je i bilo koja druga Live distra. Ubuntu je ujedno i Live i instalacija pa je utoliko zgodniji...
gog je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2007., 03:19   #10
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Eh vidiš stef, piše(u tvom linku) da mu je riješilo problem tih 99 99 stavljanje LILO-a u MBR a ne u prvi sector HDD-a.
"What solved it for me was moving lilo to the mbr instead of the first sector of the disk."

Aj fala pokušat ću stavit u MBR LILO pa ću onda javit šta bude.

Ovo za Ubuntu, on je za početnike kolko sam ja čuo ali ako budem imao volje, probat ću ga a sad sam trenutno zapeo za Mandrake.

EDIT: E da, sam da vas pitam nešt, uvijek kad stavim Linuxe te bili oni uspješno bootali ili ne, uđem u XP bez problema(promijenim boot sequence, device u biosu) i u My Computeru više ne vidim taj HDD uopće(znači particiju di je OS i niti Swap particiju). Tek kad ga sformatiram u Disk managmentu onda vidim obje particije i budu mi dostupne.
Smatram da je to normalno jer je Linux posve drukčiji OS od Windowsa ali želim samo potvrdu da li to mora bit tako ili se može nešt namjestit da vidim tu particiju??
Oglas

Oglas
Staro 25.08.2007., 09:00   #11
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Traba ti driver za Ext2/Ext3 (pod uvjetom da koristiš taj filesystem na linuxu):
http://www.fs-driver.org/
Prilikom instalacije odabereš slova za Ext2/Ext3 particije i Windowsi ih normalno mountaju.
Staro 25.08.2007., 15:45   #12
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Rješenje definitivno nije da se instalira Ubuntu svaki put kad netko zapne negdje sa ne-Ubuntu distribucijom. S obzirom da je greška u bootloaderu, a ne u kernelu teško da će "dmesg" dati suvisli odgovor.

Izvadak iz Lilo Error Codes:

0x99: Invalid Second Stage
Mismatch between drive and BIOS geometry, or a bad map file. Some evidence that LINEAR needs to be set on the disk

Više savjeta o konkretnom problemu ima ovdje:
http://www.wlug.org.nz/LiloNotes
Ja sam shvatio da se njemu digao OS ali bez GUI-a...možda je u krivom runlevelu, možda nije stavio instalaciju nekog dispay managera...

I naravno da se loaderi stavljaju u MBR sektor.
Staro 25.08.2007., 16:16   #13
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Autor Fera_os Pregled postova
Eh vidiš stef, piše(u tvom linku) da mu je riješilo problem tih 99 99 stavljanje LILO-a u MBR a ne u prvi sector HDD-a.
"What solved it for me was moving lilo to the mbr instead of the first sector of the disk."
Budi jasniji oko toga da li ti se pdoigao OS ili nije.

Prvi sektor na HDDu jest MBR i on sadrži particijsku tablicu.
Tu se stavljaju loaderi koji bootaju kroz faze, ako su namjenjeni za podizanje više operacijskih sistema, jer prvih 512 bytova očito nije dovoljno za to.
Na svim ostalim particijama prvi sektor je VBR (Volume boot record) koji također može sadržavati kod za bootanje.

Stavi GRUB loader, bolji je...nije potrebna reinstalacija svaki put kada promijeniš konfiguracijsku datoteku.
Staro 27.08.2007., 20:37   #14
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Traba ti driver za Ext2/Ext3 (pod uvjetom da koristiš taj filesystem na linuxu):
http://www.fs-driver.org/
Prilikom instalacije odabereš slova za Ext2/Ext3 particije i Windowsi ih normalno mountaju.
Ne kužim, to si stavio u vezi ovoga sa My Comuterom u winsima ili?? Da, koristim ext2/ext3 ali ne kužim kako i šta?

Citiraj:
Autor Striček Pregled postova
Ja sam shvatio da se njemu digao OS ali bez GUI-a...možda je u krivom runlevelu, možda nije stavio instalaciju nekog dispay managera...

GUI je taj neki grafički korisnički Interface, jel? I nije mi do njega došlo. Runlevel i display manager ne kužim ako treba kako da to promijenim?

I naravno da se loaderi stavljaju u MBR sektor.
Stavio sam u MBR ovaj put i opet ništa, ispod ću napisati simptome.

Citiraj:
Autor Striček Pregled postova
Budi jasniji oko toga da li ti se pdoigao OS ili nije.

Dvaput bez problema. Pod to dvaput svaki put sam preformatiro te particije(iz svog razloga) pa opet stavljao i bio sam u njima. Druga 2 pokušaja s drugim HDD-om>ništa. Prvi neuspjeli pokušaj došlo je do nečega>to nešto ću napisati sad ispod do čega(ponovo sam pokušao i zapisao šta izbaci) a drugi put nije se ni učitavao Linux nego neke 99999 izbacuje u beskraj kao što sam to sve već naveo u prvom postu ovog Threada.

Prvi sektor na HDDu jest MBR i on sadrži particijsku tablicu.

Ma zabunio sam se, sorry, on mi ponudi da li da bootloader stavim na MBR ili prvi sector root particije a ja sam reko prvi sector HDD-a.

Tu se stavljaju loaderi koji bootaju kroz faze, ako su namjenjeni za podizanje više operacijskih sistema, jer prvih 512 bytova očito nije dovoljno za to.
Na svim ostalim particijama prvi sektor je VBR (Volume boot record) koji također može sadržavati kod za bootanje.

A kako da stavim u taj VBR bootloader??

Stavi GRUB loader, bolji je...nije potrebna reinstalacija svaki put kada promijeniš konfiguracijsku datoteku.

Evo pokušao sam maloprije opet, ovaj put sam stavio GRUB i to u MBR i još sam ispravio nekakve sitne pogreškice pri postavkama pri instalaciji>podesio na hdc da se bootaloader(ovaj put GRUB) stavi a hdc i je taj HDD di treba Linux biti. Opet ništa, to je bio 3. neuspjeli pokušaj.
Zapisao sam si na papir što je izbacilo(izbacilo je isto kao i prvi neuspjeli pokušaj).
Onu konzolu il šta već za pisanje piše ovako:
"Mandrake Linux release 10.1 (community) for i586
Kernel 2.6.8.1-10mdk on an i686 / tty1
localhost logini onda mogu pisat nešto)" >Ovo sve bez navodnika naravno

Ja upišem fera ili mario(kao što sam i postavio pri Instalaciji, svašta sam pokušavao i pita password. Upišem password koji sam postavio za root i izbaci "Login incorrect" i onda kasnije kad sam Enter stisnem izbaci mi "[(ono što sam upisao kao login) localhost (opet ono što sam upisao kao login] (i lozinka koju sam upisao nalazi se ovdje izvan te uglate zagrade)"
"-bashopet lozinka):command not found"

Dakle, što mi je činiti?? Neka se n00bu za Linuxe objasni malo...

EDIT: Striček, pogledaj conversation u ovom di sam te quote-ao, odgovarao sam tu, sorry što je tak nespretno.
Staro 27.08.2007., 21:04   #15
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
tebi bi bilo najbolje da spalish taj cd s mandrake-om.

skini suse, fedoru, ubuntu ii nesto aktuelno

***esh mandrake
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2007., 22:06   #16
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Mandriva suxor... SuSe roxor...
Staro 28.08.2007., 00:10   #17
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

2.6.8 baš nije u cvjetu mladosti, možda je jedan od onih što nisu dobro kužili gometriju diska
Staro 28.08.2007., 08:41   #18
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Citiraj:
Ja upišem fera ili mario(kao što sam i postavio pri Instalaciji, svašta sam pokušavao i pita password. Upišem password koji sam postavio za root i izbaci "Login incorrect" i onda kasnije kad sam Enter stisnem izbaci mi "[(ono što sam upisao kao login) localhost (opet ono što sam upisao kao login] (i lozinka koju sam upisao nalazi se ovdje izvan te uglate zagrade)"
"-bashopet lozinka):command not found"

Ok, sve je u redu....OS se bootao, MBR je sada daleko iza nas
tty1 je oznaka za terminal...očito nisi stavio instalaciju nekog display managera kao gdm, kdm ili ne daj Bože xdm.
Kada upisuješ korisnika mario ili fera onda upiši password koji si definirao za tog korisnika...nije on isti kao i za root, a možda ga uopće nema<-u tom slučaju samo stisni enter na password promptu.
Ako želiš uči u shell kao root onda napiši npr:
--------------------
login: root
password: $tartSh3ll
--------------------
Znači, najbolje se logiraj kao root sa šiform koju si definirao kod instalacije.
Kasnije možeš brisati i kreirati nove user-e.

Citiraj:
Ma zabunio sam se, sorry, on mi ponudi da li da bootloader stavim na MBR ili prvi sector root particije a ja sam reko prvi sector HDD-a.
Nemoj sorry...nisi meni nanio nikakvu štetu
Znači MBR je prvi blok ili po novijem, sektor na HDD-u.
Sektor/block=supina byte-ova pod jednom adresom. Za tvrde diskove to iznosi 512byte-ova.
Zamisli sad da moraš adresirati svaki byte na HDDu ili ne daj Bože bit, dobio bi 214748364800 adresa što bi uveliko usporilo r/w na HDDu.
Staro 12.09.2007., 21:39   #19
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Eto problem rješen!
Stidim se samog sebe za ovakvu pogrešku a znao sam to u teoriji. Proc bio klokan. A znamo svi da kad se OS diže treba sve na defaultu biti a ona prva dva pokušaja dizanja što sam gore naveo nije bio klokan.

Hvala svima na dragocjenom trudu!
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno