|
![]() |
#1 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
![]() Ovako, napokon sam našao novi BIOS za matičnu pa imam neka pitanja oko flashanja. Ne bi baš htio sjebat MB. 1. Da li staviti BIOS-e jedan po jedan, ili samo zadnji? 2. Kad sam downloadao imam 2 file-a, awdflash.exe i sl85drv3.bin, a u "how to update bios" piše da mu treba na disketi još i "IO.SYS" te "Drvspace sl85drv3.bin", di to naći? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
Pa koliko ja imam iskustva s BIOS-om.... Upišeš prvo awdflash.exe i zatim sl85drv3.bin i nakon toga stisneš ENTER i pomoliš se... ![]() ![]() ![]() Ma neeeeee šalim se, ali potraži na starim temama pisali su stručnjaci o tome na ovome forumu tamo negdije pod kraj 2002... SRETNO!!! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
stavis samo zadnji bios
__________________ |
![]() |
#4 |
Magister Mundi sum!
Datum registracije: Jun 2003
|
Renesis , ko da si mi čital misli , to sam upravo i ja štel pitati ![]() Tražil sam po forumu ali nemrem najti ovo kaj mene zanima ![]() A to je 1.Zakaj treba flashati bios , dal onda nekaj bolje funkcionira matična ili slično ? 2.Kolko je to opasno (znam da je frend moral kupiti novu matičnu kad je to radil (ima AMD) , uzmite u obzir moju "preljepu matsonic ploču ![]() 3. nekaj sam pročital ta komp nesme ostati bez struje kad flasham bios , i nisam skužil kak to oni misliju ostati bez struje pa nem ga sigurno iskopčal iz struje ![]() Pa kome se da nek nekaj o tome napiše ![]() PS. skinul sam si najnoviji Motherboard monitor tu sa PCexperta , samo neče mi očitavati temperaturu proca niti brzinu coolera , a u njemu nema moje matične , ima od matsonica samo dve what da radim :confused: osim da se rješim matsonica ![]()
![]() |
#6 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
io.sys i msdos.sys su ti sistemski fileovi koji su skriveni, a ako ti se stroj uspjesno dize s diskete, sigurno su na njoj, samo ih ne vidis. Svima preporucam da kada flashaju BIOS, da sve potrebne fileove (od BIOS-a onaj .bin file i awdflash.exe) snime na neku FAT32 particiju na hard disk i onda idu flashat, jer sam nebrojeno puta vidio da disketa ne radi dobro i pukne sve u pol flashanja i ode maticna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
inače... ja sam oduvijek flashao s diska... logičnije je.. osim ako imaš samo jedan i to ntfs. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Administrator
|
Ukratko. Napravi se boot disketa (ak ne znate to onda ni nemojte flashati BIOS ![]() Prije toga svega: preporuča se da sistem nebude ocan, da nazovete elektru i zamolite ih da ne prekidaju ni slučajno dovod struje u vaš kvart ![]() Ja osobno isto ili flasham s diska ili s nekim od programa za win flash (bezbolnije je, manje stresa). Niti nemam u stroju flopy več ohoho... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Aug 2003
|
No dobro.... hajde sad recite čovjeku da sve to i nije takav bauk (mislim svi su ti problemi mogući, ali i tramvaj te pogazi ak' si idiot, ali....) Sve u svemu obzirom da su današnji BIOS-i flash-evi samonadogradivi (dakle nakon što upišete koji bios želite i stisnete enter; sve traje cca 3 sec. - kad flash-ate s harda) mogučnost da se sve sronda i nisu baš prevelike - barem koliko sam ja imao iskustva (jedno 10-ak flashanja....) A ako se netko sjeća tu na forumu i sam sam maltretirao ljude.... prije nakih 2 mj. nisam sebi znao flashati - zbetoniral mi se mozak pa se nisam mogao sjetiti kak to ide... Ma samo ti lijepo flash-aj i to je to... Ajd sa srećom ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Magister Mundi sum!
Datum registracije: Jun 2003
|
Može samo jedno pitanje ![]() A bu kaj to poboljšalo komp ?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Administrator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
samo kad bih znao
Datum registracije: May 2003
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Administrator
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Mar 2003
|
evo idem i ja flashat jebiga..:burn: Skinio sam svoj bios 6561v16 i stavo tj extraktiro na d:\bios skinio sam s neta i awdflash.exe takodjer na d: znaci samo moram bootat sistem (ja bootam s cd-a moze se tako kad se flasha jelda??) ...dalje tipkam na d:awdflash.exe on ce uci u taj programcic i dalje mi je nepoznato ![]() e da jos me zanima dali zadnji bios podrzava sve ono sto su i prethodni podrzavali. Pitam ovo zato sto u predzadnjem pise da podrzava xp 2600+ a to mi i treba dok u zadnjem ne pise.... mislim znam da podrzava ali moram jos provjerit jer danas je the flash day. ![]()
![]() |
#17 |
Premium
|
evo probo i nece. odem u awdflash, fino uredno ga pokrene, ja ukucam A6561SMS i napise mi "system was not new award bios version" "please updata rom bios first" i koji je sad to klinac?? ![]() ![]() ![]() probo sam i A6561SMS.170 isto nece help
![]() |
#18 |
Premium
|
evo probo sam i preko AMI-ja d:\bios\amifl827 a6561SMS i tada mi je usao u program, nasao bios i kad sam stisnio da se flasha kaze nemoze overrajtat..provjerio sam u biosu nemam opciju za disejblanje flashiranja..sad mi tek nis nije jasno :mad: :mad:
![]() |
#19 |
Administrator
|
Žurim pa sam samo preletio pogledom, novi bios ima ima blablabla.bin a ne .170 ili tak nešto što si bio napisao. S neta si skinuo novi BIOS tipa nešto.exe pokreni ga, on stvori par fajlova (redme, novibios.bin ...). To noviobios.bin trebaš ukucati u AWD kad te pita. EDIT; pogledao sam tamo i vidio da ti je BIOS AMI-jev. I vidio da nije nešto .bin nego nako kako si napisao. Skinuo si BIOS 1.6 aiko je zadnji 1.7? Pročiato si što piše za flashanje s neFAT particija? Prati proceduru kak piše, od slova do slova i trebalo bi raditi... AMI je malo zeznutiji, AWDFLASH je jednostavniji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
ma tor hvala na pomoci al rijesio sam. ![]() ne mora bit nastavak .bin kod msi-ja je nastavak recimo 170 ako je revizija 1.7 itd.. Prvo sam skinio 1.6 na nekoj stranici gdje je taj bios bio kao "zadnji" onda posto mi flash nije uspio sam poludio i prcko po netu i dalje kad naidjem na sluzbenu stranicu od msi-ja gdje je 1.7 zadnja..ajd dobro sad mi je bilo drago sto mi flash 1.6 verzije nije uspio. ![]() i krenem ponovo sve isprobavat...citam ja upute za flash za AMI...napisem si sve fino na papir, udjem u dos i skuzim gdje sam se zeznio. Nisam napisao nastavak .170...jebiga ...i eto sad sve radi, ploca mi sad podrzava 2400+ no ne i 2600+ ne znam zasto...najgore mi je bilo cekati cca 10 sekundi dok se fleshalo... ![]() ![]() ![]() hvala svima na pomoci(pogotovo tor-u) ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 | |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
restarta skužiš da si upusao krivi bios. Iz osobnog iskustva pričam. Skinuo sam za Intelovu Pentium MMX ploču novi bios stavio ga pomoću AWDFLASH-a (sve je prošlo OK) i nakon restarta nema šanse da se sistem digne. Ono najgore je da imam originalni bios na disketi, ALI zapakiran je u nekom programčiću koji se pokreće samo iz Win95 i nikako drugačije. Drugim rječima ploča je za bacit. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#23 |
Resistance is futile
|
Pa jedino ju možes spasit programatorom. Čak imam frenda koji radi u Toshibi i imaju tamo programator. Kaže ako nađeš bios u obliku faila sa ekstenzijom .bin samo donesi. A ja nemrem nači takav bios osim onog kojeg sam skinuo i koji mi je shebao ploču. Originalni bios je na disketi oblika selfextract programa SAMO za Win 95 i ne pomaže ništa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
bez iznimke ! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Resistance is futile
|
Pa kaj ti moram nacrtati! ![]() Nema takvog. Ovaj koji imam na disketi je u obliku cjelog programa i nemreš ga preimenovat (možeš, ali to nikak ne radi i nikakva korist od toga). Kad ga pokreneš na novijim verzijama win on te sreže u startu i kaže da je to verzija samo za Win 95 i izbaci te van. Jedino ne kužim, koja korist od tog glupog programa, jer kad več shebeš bios tak i tak nemreš doći do win i pokrenut ga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Ex-Gastarbajter
|
Evo jučer sam flashao BIOS sa 3.1 na 3.5 i pazi sad, na stranicama za download piše da popravlja stabilnost prilikom overclocka, ja sav sretan, bit će bolje. Kad ono, DREK! Popravlja stabilnost my foot, limitirali su FSB na 132, - 132!!! ![]() ![]() Prije išlo do 155, svašta. Vraćam ja oriđiđi BIOS i gotovo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Ekspert iz sjene ...
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Pod Accessories... Kaj se tiče imena-imaš i BIN i ROM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Ex-Gastarbajter
|
Evo pustio ja novi BIOS na životu još malo ![]() Pazi ovo temp P4 1.6@1.93 mi je 20C na idle, a sistem 31!!!! Rezultat u aidi mi je write mi je 200mb manji... Za popizdit, sad idem čitat bukvicu onima u customer supportu, ako niš drugo barem ću se bolje osjećat ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Tlacitelj i neznalica
Datum registracije: Dec 2003
|
A mi moze netko objasniti razliku izmedu award biosa i Ami biosa(valjda se to tako pise)......
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|