|
![]() |
#1 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() Pozdrav ekipa. Evo javljam se malo iz vikendice preko GPRS pristupa ![]() U zadnje vrijeme me zainteresirao trend masovne kupovine velikih lcd-ova (22-30" modela), no većinom radi krivih razloga. Jedan od glavnih "razloga" je gledanje videa i igranje igara, dok se sebi i drugima isto želi opravdati Photoshopom, Excelom(!) i sl, no u velikoj večini slučajeva korisnik se time bavi 1x mjesečno (ako i toliko) dok se igra svakodnevno ![]() Nadalje, zbog visoke rezolucije modernih LCD monitora (WSXGA+ ili WUXGA) pokretanje igara u takvim rezolucijama svodi se na to da je nužna investicija u "više, brže, jače" ili kresanje detalja/rezolucije što dovodi do toga da igre izgledaju relativno loše (pogotovo na LCD-ima) "zahvaljujući" fizičkim pikselima tom dvosjeklom maču moderne tehnologije. Tako da bi se doskočilo tom problemu kupuju se high-end grafičke kartice nafriziranih taktova (1), overclockaju se računala, što za sobom povlači potrebu za kvalitetnijim i stabilnijim napajanjem (2), boljim hlađenjem (3) što na kraju drastično poskupljuje samo računalo (čak i 2-3x). Upravo radi ovoga preporučam ljudima koji su zainteresirani za igranje na velikom ekranu da razmisle o nabavci jednog od danas sveprisutnih 32"-37" LCD TV-a kao drugog "monitora" za njihov PC. Cijene su ispod cijene prosječnog 24" xVA monitora, no nude puno veću površinu te "pravi" Widescreen format stranica (16:9). Relativno niska rezolucija takvih TV-a ne predstavlja nikakvu prepreku jer za ugodno korištenje se ionako preporučljivo udaljiti barem 1.5m od aparata, te uz korištenje 2x (ili većeg) antialiasinga igre izgledaju fenomenalno, te s nekim računalom iz niže srednje klase igre naprosto "lete" s visokim detaljima i blagom korištenju AA, te se ne srame PS3/xbox360 grafike. Rezolucija od 1366x768 piksela iznosi tek nešto više od 1 megapiksela te ima 30% manje piksela od vrlo popularne 1280x1024. Koliko to možda čudno zvuči, količina piksela nije presudna za kvalitetu prikaza. Uz korištenje i najosnovinijeg AA algoritma te uz nužnu minimalnu udaljenost od ekrana, čak i ta relativno niska rezolucija izgleda izvrsno, te je bilo kakva pikselizacija neprimjetna. Uz to, video zapis izgleda bolje nego na bilo kojem LCD monitoru zbog same veličine ekrana. Jedina prepreka u naumu bi mogla biti dimenzija prostorije, no u velikom broju slučajeva to je moguće riješiti kupnjom nekog od zidnih nosača. Dakle, dolazimo do toga da je cijena jednog LCD TV-a oko 4000-4500kn (recimo u slučaju da već imamo 17-20" LCD monitor), te bi za sam upgrade na 24" trebalo potrošiti iznos za koji možemo nabaviti 32" TV. Ukoliko nabava tog monitora nije prvenstveno radi profesionalne potrebe, nevidim razloga za takav postupak (naravno ukoliko se već ima love do krova, pa se ima i jedna 50" plazma u dnevnom boravku.... ali da ne skrećem s teme) No tu je i najvažnije uračunati razliku između high end grafičkih i srednje klase (razlika u cijeni preko 2000kn), količini memorije, snazi procesora, napajanja te hlađenja ukoliko se bavite overclockom. Ta razlika u cijeni lako može biti jednaka trenutnoj cijeni jednog 32" LCD TV-a, ili računala srednje klase. Također - hardware u vašem računalu neće tako brzo zastarjeti, te neće biti potrebno kupovati premium sadašnju generaciju hardwarea, nego će se moći proći s daleko jefinijim generaciju starijim hardverom, no bez potrebe za plaćanjem "penala" kvaliteti prikaza ili framerateu. Površina (cca): 37" = 1497 cm^2 32" = 1120 cm^2 24" = 630 cm^2 Dakle da sumiram: PC s WSXGA+/WUXGA monitor + Posao vezan za fotografiju, modeliranje, document proofing/izdavaštvo... Kvalitetniji prikaz dokumenata/detalja/fotografija zbog veće razolucije i manje veličine piksela - U slučaju korištenja za zabavu/razonodu Cijena (high end komponente + monitor) Veličina (vs. 32-37" LCD TV) Potreba za češćim mjenjanjem komponenti Lošiji za video PC s 17-20" monitorom + 32"-37" LCD TV-om + Bolji prikaz igara i multimedije Manja hardverska glad (bolje performanse igara, te dulji rok eksploatacije komponenti). Cijena na dulji rok Površina (fizička 2-2.5x veća od 24" monitora - radna je manja) TV tuner Drugi monitor (može se čak koristiti za rad, recimo alatne trake u photoshopu i sl.) - Nije za rad s finijim detaljima Veće zauzeće prostora i potrošnja |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
e, to treba predočiti konzolašima ![]() inace, znam kaj mislis jer imam 17" monitor na kojem koristim 1280x1024 i dobro izgleda al kad se prebacim na jedan od lcd tv-a, puno je bolja slika, jedino kaj je kontrast malo na jednome s***an.... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Bome tebi dosadno u vikendici! ![]() Inace se slazem s tvojom tvrdnjom oko "nepotrebnog" rasta dijagonala. Navodnici zbog cinjenice da nekome i stvarno treba takva rezolucije. Meni je recimo neugodno pomislit selit svoj 22" Samsung na neki lokalni LAN. A nedajBoze nesto vece. Lakse ga je prevrnut, velika povrsina ekrana pa dobije vecu inerciju kada se netko zaleti u stol. Kao sto se prije pljuvalo po velicini i tezini vecih CRT-a danas se velica velicina LCD-a. No s druge strane mislim da je tu i psiholoski efekt. Kao sto se kod pojave LCD-a pocelo sve manje razgovarat o CRT-u. Nije CRT vise bio interesantan, velik, tezak, "losija" slika... Tako danas male dijagonale LCD-a su sve vise zanemarivane. Sto se tice buducnosti mislim da ce napredak tehnologije povecati dijagonale i sniziti cijene velikih LCD monitora pa ce ih kupovat i oni koji ih ni ne trebaju. A upotreba TV-a vidim samo u konzolaskom pristupu igranju. No to je IMO! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Suit up!
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
*
Datum registracije: Oct 2005
|
@Mar Mislim da si se u tekstu previse orijentirao samo na jedan profil korisnika. Što je sa korisnicima koji ne zive od photoshopa, ali ga ipak koriste recimo svaki drugi ili treci dan? Isto tako ne vidim na koji nacin je kvalitetno i stabilnio napajanje povezano sa izborom monitora/LCDTV (ciljam na to da je takvo napajanje potrebno uvijek). Sto je sa recimo nekim strategijskim/menadzerskim igrama gdje veca rezolucija jako dobro dodje zbog preglednosti? Nadalje, pozicioniranje LCDTV-a u prostoru. Instalacijom nekakvog zidnog nosaca dobio bih mozda 10-tak centimetara vise udaljenosti od ociju nego sada sa 17'' monitorom. Sve si razmisljam kako bi izgledalo cjelodnevno surfanje po internetu ili tagiranje par tisuca pjesama na 37'' LCD-u koji je smjesten 80 cm od ociju. MOzda sam u krivu, ali mislim da ne bi bilo bas ugodno. Ok, drugi monitor bi djelomicno rijesio taj problem, ali IMHO bolje je umjesto 4500 za LCDtV + 500-1000 za nosac iskesirati za 24'' Della (+lova od prodaje starog monitora) nego ici na neka polovicna rjesenja (polovicna iz moga kuta gledanja). Naravno rjesenje koje ti navodis je ok za ljude koji preferiraju odredjene zanrove igara, ali dijelu takvih igraca (ne svima naravno) je bolje uloziti u nekakav playstation i uzivati u igrama nego komplicirati sve skupa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Spiderpig
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
No ono šta je vrlo važno kod kupovine takvih "monitora" je kvaliteta prikaza jer ima svakakvih škartova pa se ljudi mogu zaletit po 40" za 3000kn. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Honda Prelude 2.0i driver
Datum registracije: Jul 2006
|
lcd telke su zakon. strava kak colin izgleda na 1080i rezi
![]() |
#9 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
sad smo opet ošli daleko, tvi sposobni za 1080i/p, koštaju jako puno.... po meni je ideja smislena, samo je mali problem kako sve to ukomponirat u prostor... ja osobno bi morao dosta toga preslagivat, i teško da bi sve uskladio, ali ako bi se išlo od početka na to... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Suit up!
|
Citiraj:
Napajanje je bilo vezano za snagu kompa (grafička/cpu koji više troše - brži, zbog potrebe za ganjanjem više rezolucije). Strategije su sasvim igrive na 32" TV-ima, a uostalom uvijek se ima "stari" monitor (u večini slučajeva 4:3, odnosno 5:4 je bolji omjer za strategije od WS formata). Citiraj:
![]() Ukoliko je neka igra dobro napravljena za oba 2 omjera tada će WS prikazati nešto više po širini, a "regularni" ekran nešto više po visini. To nema veze s brojem piksela. Što se tiče vidljivost posve je svejedno da li je ekran 1366x768 ili 1920x1200, vidljivi kut je identičan, samo se prikaz sastoji od manje piksela. |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Spiderpig
Datum registracije: Jul 2005
|
Citiraj:
http://www.widescreengamingforum.com...compheroes.php |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja vozim od 2-3mj jedan Prestigio P174 17" (16ms) preko DVIa na svom kompu - više sam nego zadovoljan makar neznam niti koja je to matrica (TFT?) anyway reza 1280x1024 za windowse i za većinu igara 1024x768 i nema frke i ova 6800gs savim dobro vrti igre i kad ću kupovati novu grafu (vjerojatno oko proljeća) to će bit neka 8800GTS ili nešto u tom rangu cjene i snage i siguran sam da na tim rezama neću imati problema s ničim... A visoke reze mi netrebaju posebno ne doma, makar sam ja svojevremeno držao okolo tečajeve iz Photoshopa... ![]() Prava potreba za takvim ogromnim monitorima je samo u profi grafici i nigdje drugdje, ko je profi grafičar ok, ali ko samo da bi sam sebe ili neznam koga uvjeravao kako je on "računalni profesionalac širokog spektra" ide kupit monitor za 5000kn je puko...
![]() |
#13 | |
*
|
Citiraj:
Ja znam da ja sebi sigurno bih. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Poanta je na ovome "da sam sebi ili ko zna kome dokaže da je profesinalac širokog spektra" a ne "da dokaže da ima 10k kn za monitor" ako je to cilj predstave to je nešto drugo ali u pravilu nešto nisam čuo da se tim putem neku puno dokazuje da ima para da kupuje sebi monitor.. Ono ljudi si u te svrhe kupuju jahte, porschea, bike, sorround liniju sa najboljim zvučnicima i plazmu od 2m u promjeru za dnevnu sobu i sl a ne 30" LCD za komp... Kužiš caka je u tome - kome trebaju, a ne ko si može priuštiti i oće to imati samo zato da ima... A činjenica je da ivan grafike ne trebaju nikome...
![]() |
#15 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2003
|
eeek krivo,.....postoji manja skupina igrača koji vole simulacije...npr. letenja....sturmovik (u config fajlu zadas wide rezu)....ili neku voznjicu ala colin mcrae ili slicno....i za takve je jedan 22" wide zakon....istina je i da dolaze nove simulacije koje ce sve podrzavati wide reze...a 226bw se moze nabavit ispod 3 soma kuna i za igraca je sasvim dovoljan....tko živi od rada od kuce (DTP, animacije i slicno) taj ce i uzet taj za 5 soma kuna i brzo vratiti ulozeno.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
*
|
Citiraj:
Ja ne govorim o ljudima koji bilo sto trebaju nekom trecem dokazivati (da su profesionalci ili da imaju novaca ili nesto trece), nego o ljudima koji zele za sebe najbolji proizvod koji si mogu priustiti (makar samo surfao po internetu i upotrebljavao office, ugodnije je na 24'' nego na 15'')... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Potpisujem. Ne znam zašto je dati 6k kn za monitor u koji buljiš čitav dan (a i puno je ergonomičnije, da ne govorim o povećanju produktivnosti) puno novaca, a dati 3k kn za grafičku ili preko 1k kn za kućište nije?!?!? Svatko troši na ono što ga veseli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
meni je cura apsolvent grafickog dizajna,i oboje imamo 226BW 22",to je moje opravdanje za kupovinu 22" monitora ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Točno, a najjači su freakovi koji uzmu grafičku od cca 4-5 k kn, a igraju na 17 ili 19" i to na rezuluciji 1280x1024...
![]() |
![]() |
#20 | |
all you need is freeware
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas