Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.06.2007., 17:10   #1
NameNo
Premium
Moj komp

NameNo's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Overclock & Cool'n Quiet - zasto ne??

Gdje god citam svagdje se preporucava iskljucit Cool'n Quiet. Jel moze netko ukratko objasnit zasto?? Pa sto ima lose u tome da proc radi na manjem naponu dok nije pod opterecenjem? Manje se grije, sporije vrti vent, tisi je i trosi manje struje... ja ne kuzim, ajde netko tko zna nek objasni.

ThnX!
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2007., 17:20   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Zato što je OC bio loš. Sa uključenim CnQ ponekada uopće nisi mogao OC-ati, a na nekim pločama je OC bio jadan (naprema onome kada je cnQ bio isključen).

Samo, to su bili prvi primjerci ploča za K8 procesore pa je eto tako i ostalo takvo mišljenje. Kako je danas, nemam pojma. Znam da kod mene CnQ ne radi čim krenem OC-ati
Oglas

Oglas
Staro 08.06.2007., 17:21   #3
teofil
Udaram Ljude Za Pare

teofil's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Dete Kreten Pregled postova
Gdje god citam svagdje se preporucava iskljucit Cool'n Quiet. Jel moze netko ukratko objasnit zasto?? Pa sto ima lose u tome da proc radi na manjem naponu dok nije pod opterecenjem? Manje se grije, sporije vrti vent, tisi je i trosi manje struje... ja ne kuzim, ajde netko tko zna nek objasni.

ThnX!

Ako CLOCKAS preporučljivo ga je isključit.
Logično je,je l da??

EDIT;vuco me prestigao
teofil je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2007., 18:13   #4
NameNo
Premium
Moj komp

NameNo's Avatar

Citiraj:
Autor teofil Pregled postova
Ako CLOCKAS preporučljivo ga je isključit.
Logično je,je l da??
Hm...ajd onda kad je tako logicno objasni jednom kReTeNu da i on zna za ubuduce
Staro 08.06.2007., 18:23   #5
vedo
FC Bayern supporter

vedo's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Pa ako klokaš važan je napon proca,a ako uključiš CoolnQuiet i on ti spusti napon,moglo bi doći do nestabilnosti....ovo je moj logičan zaključak,a moramo uzeti u obzir da nikada nisam ništa klokao! Neka me netko ispravi,ako sam nešto pogrešno zaključio!
Staro 08.06.2007., 18:45   #6
NameNo
Premium
Moj komp

NameNo's Avatar

Citiraj:
Autor vedo Pregled postova
Pa ako klokaš važan je napon proca,a ako uključiš CoolnQuiet i on ti spusti napon,moglo bi doći do nestabilnosti....ovo je moj logičan zaključak,a moramo uzeti u obzir da nikada nisam ništa klokao! Neka me netko ispravi,ako sam nešto pogrešno zaključio!
Mislim da to sto si napisao bas i nema smisla. Ako gubis na stabilnosti smanjenjem napona dok je procesor klokan, onda bi isto tako gubio na stabilnosti smanjenjem napona dok proc nije klokan, a da je tako onda C'nQ nebi postojao. Bit je u tome da procesoru treba veci napon dok obavlja neki posao da bi bio stabilan, a dok je u idleu ne treba mu toliki napon, to i je cinjenica iz koje je proizasao C'nQ. E sad, druga stvar je kad proc nije klokan pa je se napon mjenja 1.4/1.1V, a kad je klokan (evo trenutno kod mene) 1.55/1.2V.

Ukratko: neces izgubit na stabilnosti jer se napon automatski podigne cim je procesoru to potrebno.
Staro 08.06.2007., 19:04   #7
vedo
FC Bayern supporter

vedo's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Pričekat ćemo stručnije ljude da nam razjasne tu situaciju,ovo što sam ja napisao ne mora biti točno!
Staro 08.06.2007., 19:17   #8
NameNo
Premium
Moj komp

NameNo's Avatar

Talking

Citiraj:
Autor vedo Pregled postova
Pričekat ćemo stručnije ljude da nam razjasne tu situaciju,ovo što sam ja napisao ne mora biti točno!
Slazem se. Dakle strucnjaci navalite
Staro 08.06.2007., 19:32   #9
teofil
Udaram Ljude Za Pare

teofil's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Zato što je OC bio loš. Sa uključenim CnQ ponekada uopće nisi mogao OC-ati, a na nekim pločama je OC bio jadan (naprema onome kada je cnQ bio isključen).

Samo, to su bili prvi primjerci ploča za K8 procesore pa je eto tako i ostalo takvo mišljenje. Kako je danas, nemam pojma. Znam da kod mene CnQ ne radi čim krenem OC-ati
@Dete Kreten
Ne znam sta ti više nije jasno
Ako ti treba crtati yebi ga to ne znam nisam nikad volio tehnički
teofil je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2007., 20:10   #10
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Iako je CnQ mogućnost procesora, dotična tehnologija i njezina izvedba ovisi o matičnoj, njenim mogućnostima i samom BIOS-u.

Očito kod tebe radi sve kako treba, ali na većini ploča (prema pisanju vani, a i mojem osobnom iskustvu, koji se temelji na 3 ploče) OC i CnQ ne idu skupa.

Sada, kako će se to "ne idu skupa" manifestirati, ovisi od ploče do ploče. Neke ploče neće stići daleko u OC-u dok je CnQ uključen, neke će pak dok je komp OC-an neće uključiti CnQ (slučaj na mojoj ploči trenutnoj), a kod nekih pak CnQ ne radi ni dok je proc na defoltu.

CnQ samo smanjuje napon i voltažu, a od ploče do ploče ovisi hoće li smanjiti i broj okretaja ventilatora na CPU FAN-u (stara Asrokica nije to mogla ako se dobro sjećam).

Ako tebi radi sve super, onda nemaš brige
Oglas

Oglas
Staro 08.06.2007., 23:06   #11
Lord_Calidor
Extreme Air Cooler
Moj komp

Lord_Calidor's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Sve te tehnologije koje se temelje na "inteligentnom" prilagodjavanju korisniku, dinamickom podesavanju parametara i sl., jos nisu na takvom nivou da garantiraju 100% stabilnost kod clockanja, pa cak i kod zahtjevnijeg rada na stock postavkama. Uglavnom treba bjezati od svih procedura koje prilagodjavaju sistemske varijable u odnosu na rad korisnika. Najbolje iskljucit sve te A.I. clockere, C1E, Eist, CnQ i sl monade.
Mozda ce 99% slucajeva radit dobro, ali bas u nekom kriticnom trenutku, kad ce CPU zatrebat sav juice iz PWMa, ono ce zakazati i srusiti sistem.

Takodjer, nisam bas siguran kako se cesto mijenjanje napona po ekstremnim vrijednostima (undervolt -> overvolt i natrah) odrazava na zdravlje CPU-a.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno