|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Overclock & Cool'n Quiet - zasto ne??
Gdje god citam svagdje se preporucava iskljucit Cool'n Quiet. Jel moze netko ukratko objasnit zasto?? Pa sto ima lose u tome da proc radi na manjem naponu dok nije pod opterecenjem? Manje se grije, sporije vrti vent, tisi je i trosi manje struje... ja ne kuzim, ajde netko tko zna nek objasni. ThnX! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Zato što je OC bio loš. Sa uključenim CnQ ponekada uopće nisi mogao OC-ati, a na nekim pločama je OC bio jadan (naprema onome kada je cnQ bio isključen). Samo, to su bili prvi primjerci ploča za K8 procesore pa je eto tako i ostalo takvo mišljenje. Kako je danas, nemam pojma. Znam da kod mene CnQ ne radi čim krenem OC-ati ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Udaram Ljude Za Pare
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Ako CLOCKAS preporučljivo ga je isključit. Logično je,je l da?? EDIT;vuco me prestigao |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
FC Bayern supporter
Datum registracije: Mar 2002
|
Pa ako klokaš važan je napon proca,a ako uključiš CoolnQuiet i on ti spusti napon,moglo bi doći do nestabilnosti....ovo je moj logičan zaključak,a moramo uzeti u obzir da nikada nisam ništa klokao! ![]()
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
Ukratko: neces izgubit na stabilnosti jer se napon automatski podigne cim je procesoru to potrebno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
FC Bayern supporter
Datum registracije: Mar 2002
|
Pričekat ćemo stručnije ljude da nam razjasne tu situaciju,ovo što sam ja napisao ne mora biti točno!
![]() |
#9 | |
Udaram Ljude Za Pare
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Ne znam sta ti više nije jasno ![]() Ako ti treba crtati yebi ga to ne znam nisam nikad volio tehnički ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Iako je CnQ mogućnost procesora, dotična tehnologija i njezina izvedba ovisi o matičnoj, njenim mogućnostima i samom BIOS-u. Očito kod tebe radi sve kako treba, ali na većini ploča (prema pisanju vani, a i mojem osobnom iskustvu, koji se temelji na 3 ploče) OC i CnQ ne idu skupa. Sada, kako će se to "ne idu skupa" manifestirati, ovisi od ploče do ploče. Neke ploče neće stići daleko u OC-u dok je CnQ uključen, neke će pak dok je komp OC-an neće uključiti CnQ (slučaj na mojoj ploči trenutnoj), a kod nekih pak CnQ ne radi ni dok je proc na defoltu. CnQ samo smanjuje napon i voltažu, a od ploče do ploče ovisi hoće li smanjiti i broj okretaja ventilatora na CPU FAN-u (stara Asrokica nije to mogla ako se dobro sjećam). Ako tebi radi sve super, onda nemaš brige ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Extreme Air Cooler
Datum registracije: Sep 2004
|
Sve te tehnologije koje se temelje na "inteligentnom" prilagodjavanju korisniku, dinamickom podesavanju parametara i sl., jos nisu na takvom nivou da garantiraju 100% stabilnost kod clockanja, pa cak i kod zahtjevnijeg rada na stock postavkama. Uglavnom treba bjezati od svih procedura koje prilagodjavaju sistemske varijable u odnosu na rad korisnika. Najbolje iskljucit sve te A.I. clockere, C1E, Eist, CnQ i sl monade. Mozda ce 99% slucajeva radit dobro, ali bas u nekom kriticnom trenutku, kad ce CPU zatrebat sav juice iz PWMa, ono ce zakazati i srusiti sistem. Takodjer, nisam bas siguran kako se cesto mijenjanje napona po ekstremnim vrijednostima (undervolt -> overvolt i natrah) odrazava na zdravlje CPU-a.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|