PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Overclocking (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Overclock & Cool'n Quiet - zasto ne?? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=71441)

NameNo 08.06.2007. 17:10

Overclock & Cool'n Quiet - zasto ne??

Gdje god citam svagdje se preporucava iskljucit Cool'n Quiet. Jel moze netko ukratko objasnit zasto?? Pa sto ima lose u tome da proc radi na manjem naponu dok nije pod opterecenjem? Manje se grije, sporije vrti vent, tisi je i trosi manje struje... ja ne kuzim, ajde netko tko zna nek objasni.

ThnX!

Vuco 08.06.2007. 17:20

Zato što je OC bio loš. Sa uključenim CnQ ponekada uopće nisi mogao OC-ati, a na nekim pločama je OC bio jadan (naprema onome kada je cnQ bio isključen).

Samo, to su bili prvi primjerci ploča za K8 procesore pa je eto tako i ostalo takvo mišljenje. Kako je danas, nemam pojma. Znam da kod mene CnQ ne radi čim krenem OC-ati ;)

teofil 08.06.2007. 17:21

Citiraj:

Autor Dete Kreten (Post 741192)
Gdje god citam svagdje se preporucava iskljucit Cool'n Quiet. Jel moze netko ukratko objasnit zasto?? Pa sto ima lose u tome da proc radi na manjem naponu dok nije pod opterecenjem? Manje se grije, sporije vrti vent, tisi je i trosi manje struje... ja ne kuzim, ajde netko tko zna nek objasni.

ThnX!

Ako CLOCKAS preporučljivo ga je isključit.
Logično je,je l da??

EDIT;vuco me prestigao

NameNo 08.06.2007. 18:13

Citiraj:

Autor teofil (Post 741208)
Ako CLOCKAS preporučljivo ga je isključit.
Logično je,je l da??

Hm...ajd onda kad je tako logicno objasni jednom kReTeNu da i on zna za ubuduce :lol2:

vedo 08.06.2007. 18:23

Pa ako klokaš važan je napon proca,a ako uključiš CoolnQuiet i on ti spusti napon,moglo bi doći do nestabilnosti....ovo je moj logičan zaključak,a moramo uzeti u obzir da nikada nisam ništa klokao! ;) Neka me netko ispravi,ako sam nešto pogrešno zaključio!

NameNo 08.06.2007. 18:45

Citiraj:

Autor vedo (Post 741255)
Pa ako klokaš važan je napon proca,a ako uključiš CoolnQuiet i on ti spusti napon,moglo bi doći do nestabilnosti....ovo je moj logičan zaključak,a moramo uzeti u obzir da nikada nisam ništa klokao! ;) Neka me netko ispravi,ako sam nešto pogrešno zaključio!

Mislim da to sto si napisao bas i nema smisla. Ako gubis na stabilnosti smanjenjem napona dok je procesor klokan, onda bi isto tako gubio na stabilnosti smanjenjem napona dok proc nije klokan, a da je tako onda C'nQ nebi postojao. Bit je u tome da procesoru treba veci napon dok obavlja neki posao da bi bio stabilan, a dok je u idleu ne treba mu toliki napon, to i je cinjenica iz koje je proizasao C'nQ. E sad, druga stvar je kad proc nije klokan pa je se napon mjenja 1.4/1.1V, a kad je klokan (evo trenutno kod mene) 1.55/1.2V.

Ukratko: neces izgubit na stabilnosti jer se napon automatski podigne cim je procesoru to potrebno.

vedo 08.06.2007. 19:04

Pričekat ćemo stručnije ljude da nam razjasne tu situaciju,ovo što sam ja napisao ne mora biti točno!

NameNo 08.06.2007. 19:17

Citiraj:

Autor vedo (Post 741279)
Pričekat ćemo stručnije ljude da nam razjasne tu situaciju,ovo što sam ja napisao ne mora biti točno!

Slazem se. :chears: Dakle strucnjaci navalite :lol2:

teofil 08.06.2007. 19:32

Citiraj:

Autor Vuco (Post 741207)
Zato što je OC bio loš. Sa uključenim CnQ ponekada uopće nisi mogao OC-ati, a na nekim pločama je OC bio jadan (naprema onome kada je cnQ bio isključen).

Samo, to su bili prvi primjerci ploča za K8 procesore pa je eto tako i ostalo takvo mišljenje. Kako je danas, nemam pojma. Znam da kod mene CnQ ne radi čim krenem OC-ati ;)

@Dete Kreten
Ne znam sta ti više nije jasno:stoopid:
Ako ti treba crtati yebi ga to ne znam nisam nikad volio tehnički:D:D

Vuco 08.06.2007. 20:10

Iako je CnQ mogućnost procesora, dotična tehnologija i njezina izvedba ovisi o matičnoj, njenim mogućnostima i samom BIOS-u.

Očito kod tebe radi sve kako treba, ali na većini ploča (prema pisanju vani, a i mojem osobnom iskustvu, koji se temelji na 3 ploče) OC i CnQ ne idu skupa.

Sada, kako će se to "ne idu skupa" manifestirati, ovisi od ploče do ploče. Neke ploče neće stići daleko u OC-u dok je CnQ uključen, neke će pak dok je komp OC-an neće uključiti CnQ (slučaj na mojoj ploči trenutnoj), a kod nekih pak CnQ ne radi ni dok je proc na defoltu.

CnQ samo smanjuje napon i voltažu, a od ploče do ploče ovisi hoće li smanjiti i broj okretaja ventilatora na CPU FAN-u (stara Asrokica nije to mogla ako se dobro sjećam).

Ako tebi radi sve super, onda nemaš brige :)

Lord_Calidor 08.06.2007. 23:06

Sve te tehnologije koje se temelje na "inteligentnom" prilagodjavanju korisniku, dinamickom podesavanju parametara i sl., jos nisu na takvom nivou da garantiraju 100% stabilnost kod clockanja, pa cak i kod zahtjevnijeg rada na stock postavkama. Uglavnom treba bjezati od svih procedura koje prilagodjavaju sistemske varijable u odnosu na rad korisnika. Najbolje iskljucit sve te A.I. clockere, C1E, Eist, CnQ i sl monade.
Mozda ce 99% slucajeva radit dobro, ali bas u nekom kriticnom trenutku, kad ce CPU zatrebat sav juice iz PWMa, ono ce zakazati i srusiti sistem.

Takodjer, nisam bas siguran kako se cesto mijenjanje napona po ekstremnim vrijednostima (undervolt -> overvolt i natrah) odrazava na zdravlje CPU-a.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:08.