|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2010
|
Spajanje više ventilatora na molex
Pozdrav! Imam 2 Arctic Cooling F8 PWM venta koja sam namijenio za ispuh i jedan Sharkoon System Fan (Silent) za upuhivanje. Ovaj PWM ću zanemariti (jer mi je 4-pin konektor na matičnoj rezerviran samo za CPU fan), pa ću u spoju na 3-pin izostaviti plavu žičicu. Mogu li sva tri venta (ili barem dva) spojiti na jedan molex pomoću ovih adaptera? http://www.links.hr/?option=artikl&i...kl=050.912.035 Koliko se uopće smije ventova priključiti na jedan slobodan molex, a da svi vrte full brzinom? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Oppa Gangbang Style
Datum registracije: Jan 2009
|
Mozes. A mozes i na ovo spojiti 4 komada pa kombinirati 5V i 12V. edit: zaboravio link: ![]() ![]() http://www.links.hr/?option=artikl&i...kl=050.912.101 Zadnje izmijenjeno od: E-mil. 02.07.2011. u 19:56. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Zašto nebi te AC ventove poštekao zajedno s ventom od procesora, direkt u ploču pošto sam siguran da i te male verzije ventova imaju pass'trough konektore ko i veća 12cm braća.
![]() |
#7 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Pogledajte malo ATX specifikacije koliko taj konektor može isporučit A, a koliko vuku ventilatori! Nema tu nikakvog rizika. Ja sam imao 3 AC PWM venta u ploču uštekana, imao sam jedno vrijeme deltu i nikada ništa nije bilo. @Begi Zašto si komplicirat život i pravit si regulatore i poslije se svaki puta hebavat s njima kad se promjeni temperatura kad postoji PWM! Uštekaš i zaboraviš.
![]() |
#8 | |
Vocna iglica u mudante
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Ako se nevaram (davno je bilo), po specsima, ploča bi trebala moći davati 150mA na konektor za vent. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
its slightly turbocharged
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
![]() Nakon restarta Delta najnormalnije radila spojena na ploču, a jedna Delta vjerovatno vuće k'o 4 vulgaris venta ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
Po meni previše se brinete oko hlađenja, ja sam prestao ugrađivati ventove još od doba Bartona-Preskota, samo stvaraju buku (mislim na kućišta). Svaka komponenta izdrži bez problema 80C. Meni računar radi 15 dana bez venta na MB (čipset), onda vidim na slici MB da tu dođe i vent, pa ga ugradim. Najbolja su jednostavna rješenja, Skini stranicu kompa 7 mjesec ako nemaš male djece, da ne gurne prst u vent, napon je max 12 V, nije opasan. Ovo govorim za normalne pile, a ne overklock. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() preko 0.15A ventovi su postojali i kad su bile male 40mm zujalice koje su se vrtile do 10k rpma. Citiraj:
Dakle, ako ti imaš naponski izvor od 5V kojemu je maksimalna isporučiva struja 10A, što je zasigurno dovoljno da zaustavi rad srca, ostaje pitanje koliki ti je otpor dijela tijela (kože) kojim dodiruješ izvor? Kako to ovisi od čovjeka do čovjeka, ne može se sa sigurnošću reći koji je NAPON opasan za čovjeka, ali je općenito uvaženo da je granica 24V. Iz toga bi se zaključilo da je otpor ljudskog tijela otprilike 2-4kohma što onda rezultira protokom struje u iznosu 10-20mA koja je sigurno dovoljna da poremeti rad srca i ubije te. Dakle, ako držiš 12V vod računalnog napajanja, struja te neće ubiti. Mene nije nikad, a petljao sam sa žicama sve u 16. DISCLAIMER: ako vam se što dogodi ja nisam kriv, da ne bi bilo distrač je rekel, ajmo se igrat sa 24V...
![]() |
![]() |
#14 | ||
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Ovo sve stoji naravno, slažem se s tobom. Samo on je spominjao napon i malu djecu, a ja se nisam baš najbolje izrazio. Jedino ak je mislio na 12V kao mjerilo okretaja venta ![]() Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
A ako spojim sva tri venta na jedan molex, hoće li taj molex onda svima propuštati 12V? Koliko uopće ventova može podnijeti jedan molex? Mislio sam iskoristiti ova 3 adaptera http://www.links.hr/?option=artikl&i...kl=050.912.035 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
Hvala na odgovoru, ali nisam pitao istu stvar 2 puta. Znam da ih mogu spojiti, ali sam pitao hoće li napajanje propustiti isti napon kroz sva tri ventilatora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Banned
Datum registracije: Jun 2011
|
Citiraj:
Da ali treba paziti na struju u seriji je svugdje ista,ali napon pada , a u paraleli se dijeli nesmije se prekoračiti struja(ali teško da ce je itko prokoračiti na mim napajanju je uz 12 v 16A a ventilatori ne troše nikako više od 1 A tako da slobodno spajajte na molex ali u paralelu ) na matičnu nikako nemojte spajati , zašto je opterečivati kad imamo molex |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|