|
![]() |
#1 |
Rambus 3xtr1m
Datum registracije: Jan 2006
|
Bi se isplatilo napravit server?
Kao što znate imam na prodaju Proliantoc server i polako razmišljam da si ga ostavim. Samo ne znam za što bi mi mogao služit. Dakle da malo vam dočaram situaciju. Imam povučen bežični ADSL u dvije zgrade ( naravno wlan mi probija samo do 2 kata od 3), u jednoj gdje sam i ja imam kafić koji radi preko ljeta sa 3 kompa na netu, kasu, recepcija komp, od oca komp, moj lap i moj komp. Dakle puno kompjutera koji se spajaju na jedan acess point bežično. A u drugoj zgradi je siemens Se555 koji je glavni modem i on se spaja na navedeni acess point. Dakle čemu bi mi uopće mogao taj server služit ukoliko bi ga postavio? Baza mp3-ca za kafić? Firewall nekakav... Neznam, nikad nisam radio sa serverima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
HW&WLAN expert
Datum registracije: Mar 2003
|
Pa najjednostavnije je da ga ubacis u vec postojecu mrezu kao bilo koji drugi komp i na njemu stavljas sve sto ti treba (mp3-ce,i ostalo).Tu ti na njemu ne treba monitor,mis ni tastatura jer ces ga vjerovatno kontrolirati preko remote-a.Ja sam svog slozio i stavio na tavan,na njemu se vrti win 2k3 server i sve radi ko urica evo vec nekih 7-8 mjeseci
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
stavis si da ti bude storage i gotovo, i onda kad god nekome nesto treba, kopa po tome, a ne po tvom kompu ![]() to si ja sada budem složio, samo da skupimo novce za diskić i napajanje neko i vozi mile ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
HW&WLAN expert
Datum registracije: Mar 2003
|
Funkcionirat ce ti bez problema ali ce protok podataka biti ogranicen na brzinu Wlana,moj tzv. server je isto kombiniran s Wlan kantom i prema meni recimo postize max brzinu do nekih 2,8 MBps sto je i vise nego dovoljno za ugodan rad.
![]() |
#6 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
ja isto planiram server napraviti cim se domognem neke love ![]() ![]() tako da ja cu ga koristiti za gledanje filmova i serija (direktno sa servera) file server za sve ostalo i internet gateway sa firewallom. uglavnom sve u jednom rijesenje ![]()
![]() |
#7 |
Rambus 3xtr1m
|
Internet gateway i firewall to bi bilo zanimljivo, dakle stavit ga posljde adsl modema filtrirat izlaz i onda taj izlaz puštat prema acess pointu. Ma imam dosta problema sa tim mrežama ovdje, svaki deseti put prepozna, na svakom kompu drugi firewall. To će bit posla uskladit. Imate neke softwere za preporuku, koristit XP ili server OS |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
ako dobro središ firewall na tom serveru, onda i nema potrebe prevelike da ostali imaju... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
server ti moze sluzit za: - da bude router za internet (dakle sav promet ide kroz njega) na taj nacin imas sigurnost prema svojoj mrezi, jer ti je on i firewall - u tom slucaju mozes kontrolirat promet i vodit statistiku (nekim korisnicima npr. dozvolit p2p, nekima ne i tak.., ak si na ADSL-u, ogranicit promet prema korisnicima i bla, bla toga) - moze ti biti kao storge iliti file server, gdje imas razne programcice, mp3ce i tak.. i onda svi slusaju direktno s tvog servera, nema potrebe da si svatko kopira sve mp3ce na svoj komp... - ak te zanima moze biti i tvoja web stranica gore i tak to.. - moze biti time server, dns server.. proxy server..., tako da se cacheira promet i na taj nacin postignes brze surfanje na internetu i mali milijun toga.., no sve ti ovisi.., kakve ti koristi imas od toga ? dal se to tebi isplati ? i naravno treba imat software za to..
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Pa recimo, mi imamo mrežu od tri kompa + server i FLAT na njoj.... U klijeti na brdu je jedan SE555 u Repeater modu i na njega se spajaju dva kompa s WLAN-om (1km). Kod mene je SE555 u Roter modu i on se spaja na net.. (ja kablom u njega)... Sad smo stavili "server" (u biti samo još jedan komp) u tu klijet i spojili ga u repeater... Jedino što radi je da skida cijele noći torrente i sve ostalo, a po danu ga gasimo preko remote-a i net radi normalno... Kad se disk napuni, povlačiš podatke na svoj komp i pečeš ih... Gore nikome ne smeta, nije mu vruće i ne gasi se.... ![]() Dakle odgovor na pitanje teme je definitnivno se isplati... (Meni se isplatilo, promet 80+ GB mjesečno) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Rambus 3xtr1m
|
Ja već imam jedan komp koji mi služi za emule 160Gb prometa mjesečno. I radi dan i noć bez gašenja. Za to zaesbni server mi nije potreban. Mreža kad počne na ljeto će se povečat na 7-8 kompjutera na netu. Tako da bi stvarno router za internet mogao bit. Sad hoću li to znat postavit... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|