|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Kapacitet diska
Evo jos jedno pocetnicko pitanje. Disk ima 10 GB. kad u my computeru kliknem ikonu diska pise free space - 1.3 GB, a kad idem u taj disk i oznacim sve ikone na njemu(i one skrivene) te kliknem na properties pise size 7.2 GB . Di je jos taj 1 i pol GB nestao? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Zakaj je to tak, neznam tocno. Ali je normalno. Meni na 160GB pise total 149GB, za 120GB -> 111GB, za 40GB -> 37.2GB Vec ce nac netko ko te to znat full objasnit. Inace za 160GB mi pise 160.039.239.680 bytes, tak da mislim da proizvodaci po tome odreduju kapacitet diska, a 1GB je 1024MB, 1MB - 1024KB, 1KB - 1024 bytes i mislim da tu "nestane" taj prostor. ![]() Neznam jel sam nekaj krivo napisao, ispravite me ak jesam. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Panzer, dobro si napisao. Upravo to sam i htio postat. Zamisli kako je tek kod diska kapaciteta 750GB(Barracuda). Njemu je zapravo 690GB. Čovječe, pa to je 60GB ko nečiji hard u današnjici...
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Svaki disk ima onoliko gigabajta koliko piše na njemu... Tko je rekao da nema? ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() |
![]() |
#8 | |
Guest
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
nego, iako je domy dobro rekao to opet nije univerzalno objasnjenje jer ako cemo ici tako kako na recimo WDu od 160 ja dobijem 149 a kolega na seagateu dobije 154. da li je njemu seagate poklonio 6gb ili je meni wd ukrao 6....vjecna misterija ![]() ako se vec drze SI sustava bilo bi logicno da ga svi primjenjuju isto...ali ocito to nije bas tako |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Probaj napravit scandisk (na WinXP se zove error checking) i provjeri da li ti nakon toga još uvijek fali taj 1 gigabajt. Moguće je i da je taj 1 Gb 'nestao' dok si s nekim programom stvarao particije ( 'unpartitioned space' ), pa bi s nekim programom za particioniranje diska trebao taj 'nestali' prostor dodijelit nekoj particiji ili iz njega stvorit novu particiju. Na mom starom WD hardu od 10 giga (pokoj mu duši) razlika između nazivnog broja kapaciteta harda i stvarnog kapaciteta je iznosila oko 200 MB, tako da ne vjerujem da je na tvom razlika više od 1 Gb. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Kod mene na Hitachijevim diskovima ne piše 80 GB nego 82 GB, a budući da su u RAID-u 0, njihov zbroj je 164 GB = 164 000 000 000 B. Kad to preračunamo u gibibajte (GiB), dobijemo 152.74 i u Windowsima piše 153.37 GB što znači da sam dobio nešto više od 82 GB po disku. EDIT: Još nešto... Vidim da jaaako puno ljudi na ovom forumu, a i izvan njega, ne kuže razliku između GB i gb, MB i mb,... dok onima koji kuže, to često stvori maglu u glavi jer ne znaju na što autor točno misli. Na primjer, GB znači gigabajt dok gb znači jednu veliku glupost, a to je gram bita. Vrlo blesavo, zar ne? ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|