domy_os |
08.03.2007. 10:25 |
Citiraj:
Autor zero67
(Post 667475)
to isto vrijedi i za particije? jer u ovom mojem slucaju se ne radi o fizickom disku nego o logickom.
|
Ako je jedna particija preko cijelog diska onda je isto kao da govorimo o disku u cjelini.
Citiraj:
Autor tamara55
(Post 668138)
Probaj napravit scandisk (na WinXP se zove error checking) i provjeri da li ti nakon toga još uvijek fali taj 1 gigabajt. Moguće je i da je taj 1 Gb 'nestao' dok si s nekim programom stvarao particije ( 'unpartitioned space' ), pa bi s nekim programom za particioniranje diska trebao taj 'nestali' prostor dodijelit nekoj particiji ili iz njega stvorit novu particiju. Na mom starom WD hardu od 10 giga (pokoj mu duši) razlika između nazivnog broja kapaciteta harda i stvarnog kapaciteta je iznosila oko 200 MB, tako da ne vjerujem da je na tvom razlika više od 1 Gb.
|
Ovisi od proizvođača do proizvođača... Teoretski, disk koji ima 10 GB odnosno 10 000 000 000 bajtova, u Windowsima će biti prijavljen kao da ima 9.31 GB zbog gore navedenog razloga.
Citiraj:
Autor s56k
(Post 667796)
ma vjerovatno sistem restore ti je progutao taj dio koji fali, on je u skrivenom folderu u rootu i kada onako rucno sve zaplavis i ide na properties njega nisi selektirao. naravno tu je i swap.
nego, iako je domy dobro rekao to opet nije univerzalno objasnjenje jer ako cemo ici tako kako na recimo WDu od 160 ja dobijem 149 a kolega na seagateu dobije 154. da li je njemu seagate poklonio 6gb ili je meni wd ukrao 6....vjecna misterija :D
ako se vec drze SI sustava bilo bi logicno da ga svi primjenjuju isto...ali ocito to nije bas tako
|
Nastavljam na gornji odgovor, nije kod svakog proizvođača isto. Disk od točno 160 GB ili 160 000 000 000 bajtova (iako to nije moguće napraviti) će u Windowsima biti prijavljen kao da ima 149.01 GB. To znači da je WD u tvojoj kombinaciji najtočniji dok ti je Seagate poklonio 5 GB (154 - 149 = 5, a ne 6, LOL) na račun krivog obračunavanja bajtova.
Kod mene na Hitachijevim diskovima ne piše 80 GB nego 82 GB, a budući da su u RAID-u 0, njihov zbroj je 164 GB = 164 000 000 000 B. Kad to preračunamo u gibibajte (GiB), dobijemo 152.74 i u Windowsima piše 153.37 GB što znači da sam dobio nešto više od 82 GB po disku.
EDIT: Još nešto... Vidim da jaaako puno ljudi na ovom forumu, a i izvan njega, ne kuže razliku između GB i gb, MB i mb,... dok onima koji kuže, to često stvori maglu u glavi jer ne znaju na što autor točno misli. Na primjer, GB znači gigabajt dok gb znači jednu veliku glupost, a to je gram bita. Vrlo blesavo, zar ne? :) Nastavljam, MB znači megabajt dok mb znači milibit, a može biti i metar bita... Prema SI sustavu k znači prefix kilo, a K znači mjernu jedinicu za temperaturu, kelvin (0°C = 273.15 K). Ne znam zašto svuda u Windowsima piše K, očito netko nepismen pisao... Na to treba obratiti pažnju.
|