|
![]() |
#1 |
Magister Mundi sum!
Datum registracije: Jun 2003
|
tuljike o blu reju und hardovima und .....
Američki znanstvenik rođen u Indiji rekao je da su hard-diskovi na rubu "izumiranja". Sad je došlo vrijeme za premazivanje DVD-a genetički izmijenjenim mikrobima. Profesor V. Renugopalakrishnan rekao je da njegovi DVD-i, s prethodno instaliranim bubicama, odnosno fotosenzitivnim proteinima (bjelančevinama), mogu pohraniti više od 50 terabajta (oko 50.000 gigabajta) podataka, što je sasvim dovoljno da računalne diskove izbaci iz upotrebe i da ih učini zastarjelim. Ovaj profesor s Harvard Medical Schoola u Bostonu izdvojio je sloj proteina iz sićušnih genetski izmijenjenih mikroba. "Ono što bi se moglo dogoditi je da memorija hard-diskova postane potpuno nepotrebna", rekao je za ABC. Renugopalakrishnan je iskoristio fotoaktivni protein pronađen u membrani mikroba koji žive u slanim barama - Halobacterium Salinarum, a koji se još naziva bakteriorodopsin. Taj mikrob prima i pohranjuje sunčevu svjetlost i pretvara je u kemijsku energiju. Kada svjetlo osvijetli bakteriorodopsin, on se pretvara u seriju posredničkih molekula od kojih svaka ima jedinstveni oblik i boju, prije nego se vrati u "temeljno stanje". Renugopalakrishnan je modificirao DNK mikroba jer međudjelovanje molekula traje samo nekoliko sati ili dana. Modificirani mikrobi tako mogu proizvoditi bakteriorodopsin protein i nekoliko godina. Osim toga, napravio je reinženjering i na bakteriorodopsin proteinu, pa je međudjelovanje molekula učinio znatno stabilnijim procesom pri visokim temperaturama koje se oslobađaju prilikom pohranjivanja terabajta podataka. "Ovo uvjerljivo utabava put binarnom sustavu za pohranjivanje podataka. Temeljno stanje može biti nula, a bilo tko od posrednika može biti jedinica", rekao je. DVD-i bazirani na proteinima moći će pohraniti 20 puta više podataka od Blue-ray diskova, čak i do 50 terabajta podataka. "Možete zapakirati doslovno tisuće i tisuće ovakvih proteina na medije kao što su DVD, CD, film i na bilo što drugo", rekao je Renugopalakrishnan. Njegovo otkriće predstavljeno je na međunarodnoj konferenciji o nanoznanosti i nanotehnologiji koja se ovaj tjedan održava u Brisbaneu. cp from croeos.net
![]() |
#2 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
Hmn pa i bilo je pitanje vremena kada ce netko naci nesto bolje ... ALI to nece uci u primjenu narednih 15godina imho tak da cemo se zadovoljiti blue rayom .
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
to nece ubiti diskove..jer cuj..na necemu moras drzati os i ostatak podataka...u ostalom ako ces imati neki medij koji moze primiti 50 terabajte sto ces staviti na njega..tj.od kuda...i tolika kolicina podataka na jednom mjestu..khm..meni je to malo..khm..rizicno..sve u svemu...fina zamisao ali nista od toga ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Magister Mundi sum!
Datum registracije: Jun 2003
|
... neznam dal postoji .. vjerojatno da ali ja neznam za njega .. a možda postoji pa niko nezna za njega ... ali trebali bi napraviti svetski centar podataka .. da se na jenom mestu moreju najti bash svi podatki ... i tam bi to moglo najti tu primjenu .. a opet ti isti podatki su raštrkani diljem sveta na ostalim kompovima tak da u slučaju da bi tam nekaj zakazalo opet sve ostane sačuvano ... ![]()
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
50 TB ??? to neću ni pola ispunit za svog životnog vijeka...lol ![]() ma ja sam sad zadovoljan kako stvari stoje - 300 GB hard, kad bude 25 GB blu-ray i sasvim meni dovoljno : goood : |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
gatecase - zapamti šta si sada rekao. vidjet ćemo za 5 godina ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
The Man
|
'97 kada sam kupovao svoj P MMX i u njemu dobio hard od 1,6Gb, to je tada bilo puno... a već par godina kasnije hardovi postali ogromni za prilike '97... i sve u svemu, zbog brzine povečavanja kapaciteta, mi se čini da današnja hdd tehnologija dolazi do svoga maximuma i da će uskoro trebati neko drugo riješenje... a to je možda i ovo... jer na ovo, ako se zapisuje svijetlom, to mora biti u nekakvoj neprozirnoj kutiji i nije pogodno za nosanje kao danas cd/dvd pa bi najbolje pasalo kao zamjena za ploče hdd-a...
![]() |
#10 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
dobro ti kaže ren, ja kad sam uzimao komp sam imao hard od 1 gb! i nakon toga ga promijenio na 1.2gb! ![]() sad imam hard od 160gb, znači 160 puta više... i ovaj mi je sad malen.. a mislio sam nikad ga neću napunit... ![]() izračunaj taj svoj od 300gb, koliko je 160 puta više... bez problema se napuni par terabajta.... hdtv, dvd... igre koje zauzimaju po par dvd-a u zadnje vrijeme... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Ex-Gastarbajter
|
pa evo, HDTV nam samo šta nije u mass uporabi.. a svi znamo koliko je zahtjevan... vidi samo razlike između DVD reze i 1080i... a zvuk? lako se već sada napuni HD-DVD/blue ray.... a neće još dugo kada će naći još kvalitetnije i bolje.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
"možda" imate pravo...lol...meni filmovi i igre "podosta" zauzimaju...ali za moje potrebe sada dovoljno...kada stigne FLAT i još veće brzine onda će i to biti premalo.... u budućnosti će jedan film valjda zauzimat 100 GB....loool - sa svom onom izvrsnom slikom i zvukom ne bi bilo čudo...lol vidjet ćemo što nas čeka... btw. povlačim svoj prijašnji navod...lol ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ex-Gastarbajter
|
kada stigne flat. pa mi smo valjda jedina primitivna država u kojoj je flat nešto posebno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
takvo je stanje...lol čekam jesen i "povećavanje" paketa ako bude...nego da se vratim na temu... tko zna kad će ta tehnologija zaživit...valjda hoće za 10 god...no kako se tehnologija razvija "nemogućom" brzinom....sve je moguće... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
kad će zaživit? ili za par mjeseci ili nikada. |
![]() |
![]() |
|
|