Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.03.2006., 05:09   #1
Mad_Duke
Guest

DVB-S a da nije PCI

Dakle Skystar2 otpada, treba mi za tako da mogu spojiti u dnevno sve to fino Sad imam dva pitanja.

1. Gdje ima za kupit i ako igdje postoji neki izbog sto je bolje za ubosti. The point is, ne smije biti PCI, mislim može ak mi ga netko prišteka na laptop Znači u igru upada recimo USB ili PCMCIA. Zasto ne kupim reciever, zato jer želim koristiti neke prednosti koje imam s računalom i third party programima.

2. Tu se govorilo o nekim DiSeq.... ili kak vec. Sad kako to radi, mislim sto to radi. Ja imam stalelitsku s dvije glave a do bivseg analognog receivera ide samo jedan kabel. Dali je to to?

Unaprijed hvala.
  Reply With Quote
Staro 27.03.2006., 09:55   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
1. Imaš skystar2 na usb-u i preporuku za nju jer je najbolje podržana, za pcmcia izvedbe ne znam
2. da, s time da ti glave ne mogu ostat iste već ih moraš promijenit, za diseq nisam siguran...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.03.2006., 19:22   #3
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control) narodski rečeno je skretnica pomoću koje vežaš signale s dva LNB-a na jedan kabel. Budući da koristiš tu skretnicu a ne nešto sasvim drugo gore imaš dva univerzalna LNB-a koji podržavaju i digitalni signal.

Digitalni signal je nešto osjetljiviji što se tiče pozicioniranja i veličine antene. Ukoliko dobiješ sliku nemaš potrebu ništa mjenjati, u suprotnom pogledaj nešto novije LNB-ove sa manjim šumom (0.3dB).

Usput na samo jednom kabelu paralelno sa digitalnim može raditi i analogni receiver. Nešto više o temi pogledaj pod http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=35755

Zadnje izmijenjeno od: leonardo. 27.03.2006. u 19:39.
leonardo je offline   Reply With Quote
Staro 27.03.2006., 20:54   #4
Mad_Duke
Guest

Suma sumarum znaci da ja imam taj DiSEqC pošto imam dvije glave i jedan kabel. Znaci ima skystar 2 usb, sad idem gledat di toga ima.

Citiraj:
Autor Pomo
1. Imaš skystar2 na usb-u i preporuku za nju jer je najbolje podržana, za pcmcia izvedbe ne znam
2. da, s time da ti glave ne mogu ostat iste već ih moraš promijenit, za diseq nisam siguran...

Zasto mijenjati????
  Reply With Quote
Staro 27.03.2006., 21:01   #5
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Pa kolko sam ja shvatio tvoj prvi post, sada imaš analognu satelitsku-odnosno analogne lnb-ove, pa bi ih bilo potrebno promjenit ako misliš lovit digitalni signal, a za diseq sklopku nisam siguran. Sorry ako sam krivo shvatio, a sami lnb-ovi ti ionako nisu neka lova, ja sam moje platio 75 kn komad pred 2 godine...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Staro 27.03.2006., 21:14   #6
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Pomo
Pa kolko sam ja shvatio tvoj prvi post, sada imaš analognu satelitsku-odnosno analogne lnb-ove, pa bi ih bilo potrebno promjenit ako misliš lovit digitalni signal, a za diseq sklopku nisam siguran. Sorry ako sam krivo shvatio, a sami lnb-ovi ti ionako nisu neka lova, ja sam moje platio 75 kn komad pred 2 godine...
Pa koja je razlika izmedju "analognih" i "digitalnih" LNB-ova???
  Reply With Quote
Staro 27.03.2006., 21:41   #7
Mad_Duke
Guest

¸E, našao sam ovo

Technisat SkyStar USB DVB kartica

Čitam i piše USB 1.1 itd. Kakva je kvaliteta toga danas... ?
  Reply With Quote
Staro 27.03.2006., 22:12   #8
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Citiraj:
Autor |RRSAF|Mad_Duke
Pa koja je razlika izmedju "analognih" i "digitalnih" LNB-ova???
Čuj ja sam morao mijenjati lnb kad sam prelazio na digitalno, a koja je točna razlika i dal je opće ima : stoopid
Staro 27.03.2006., 22:35   #9
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Pomo
Čuj ja sam morao mijenjati lnb kad sam prelazio na digitalno, a koja je točna razlika i dal je opće ima : stoopid

Ma dobro, spojit cu i vidjet dali radi, nije uopce problem jer ak ne dela, isti mi je drek, morat cu ih mjenjat. Nego zanima me jer je ovaj drek USB1.1 to dosta ili kaj?

Mislim, posto je to skystar 1, a ne 2 koja je temeljna razlika?
  Reply With Quote
Staro 27.03.2006., 22:44   #10
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Mislim da ti na usb-u dolazi skystar2, razlika ti je u hardwerskom dekoderu signala kod jedinice-dvojka malo više opterećuje proc. Posjeti si www.satelitskiforum.net možda tamo iskopaš više informacija.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.03.2006., 00:13   #11
Mad_Duke
Guest

Proucio sam mnogo. Sad jedino kaj me zanima ako itko zna gdje se mogu kupiti doticne kartice. Ja kod nas eventualno nalazim SkyStar "1" USB karticu, nigdje dvojku, a kamoli neku drugu firmu!

Npr. ekipa dosta hvali TwinhanDTV StarBox II e sad, ...
  Reply With Quote
Staro 28.03.2006., 08:56   #12
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Ako misliš na ovu http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra...90812565497249
ta kartica ti ima iste karakteristike kao ss2 za pci, ss1 na usb-u koliko ja znam ne postoji...
Staro 28.03.2006., 19:14   #13
Mad_Duke
Guest

Ne kuzim, kak na USB1.1 spucati HDTV? hehehe

Ali kupiti cu to izgleda, posto nitko ovdje ne javlja niti zasad nezna neku "alternativu" koja bi imala USB 2.0. Jebote HR lol.
  Reply With Quote
Staro 28.03.2006., 21:40   #14
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Nisam siguran koji je bandwith usb-a 1.1 ali mislim da je dovoljan za hdtv stream, veći problem je taj što bez hard dekodera trebaš proc od 2 gige + da bi ugodno gledao hdtv preko ss2. I da ne pitaš bezveze koliko mi je poznato ss1 ne podržava hdtv...
Staro 28.03.2006., 22:47   #15
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Pomo
Nisam siguran koji je bandwith usb-a 1.1 ali mislim da je dovoljan za hdtv stream, veći problem je taj što bez hard dekodera trebaš proc od 2 gige + da bi ugodno gledao hdtv preko ss2. I da ne pitaš bezveze koliko mi je poznato ss1 ne podržava hdtv...
A nista, sutra ili preksutra kupujem pa još tko hoće stigne se ZADERATI "neeeeeeeeeeee, imaš tu i tu ovdje i ovdje za nabaviti", ili jednostavno "Ovaj tu lik, znam ga , prodaje, kupio izvana" tak da slobodno postajte hehe.

Koliko sam skuzio nebu isao HDTV, a laptop je 3100+ pa u tome ne bi bio problem.

P.S. Tek sam sad skuzio. Blade Runner.. uff, predobar film. : goood :
Nisam jos knjigu procitao heh
  Reply With Quote
Staro 28.03.2006., 23:05   #16
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Knjigu nikako da uhvatim, ali film je predobar, directors cut mi je još bolji...
Staro 29.03.2006., 19:42   #17
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Primjer DVB streama:
DVB throughput = SymbolRate x QPSK x FEC x Reed-Solomon Code = 27500 kbps x 2 x 3/4 x (188-1)/204 = 37813 kbps = 4727 kB/s = 4.7MB/s.

Svaki stream se sastoji od nekoliko TV i radio kanala. Svaki kanal unutar streama može imati različitu širinu.

To te zapravo nebi trebalo ni zanimati zato jer se to sve odvija u DVB kutiji. Ti iz kutije dobiješ samo gotov kanal. Propusnost USB-a ti je 12Mbps tj. 1.5MB/s (u stvarnosti je manje) ali vjerujem da nebi trebao imati problema pa čak ni s HDTV signalom. Nebi valjda svi koristili sporiji USB kad nebi radilo.

Koliko znam nema razlike između analognog i digitalnog "univerzalnog LNB-a. Univerzalni LNB kombinira 4 signala (Lo/H, Lo/V, Hi/H i Hi/V). Teoretski budući da analogni odnosno digitalni signali uglavnom koriste svoj dio spektra moguća je i ugradnja samo jednog lokalnog oscilatora radi uštede u proizvodnji (normalno idu dva). Standardno u prodaji tih LNB-ova nema, međutim znam da je moguće da netko te LNB-ove posebno naruči za instalacije koje će sam izvoditi. Isto tako nema razlike između analognog i specijalnog digitalnog koaksijalnog kabla. Bakar je bakar.

@pomo
Ovaj koji ti je to sastavljao "uzo ti pare"
Staro 29.03.2006., 22:31   #18
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

SkyStar-2 radi s nekih 40000kbps max. dok SkyStar-1 nešto manje što nije problem provjeriti na stranicama proizvođača. Budući da me to nije previše zanimalo nisam siguran dali SkyStar-1 podržava HDTV, ali ne vidim razloga zašto ga nebi podržavao.

Budući da je Skystar vezana USB-om s kompjutorom pretpostavljam da u pitanju može biti samo hardverski dekoder (SkyStar-1), zato jer bi softverski previše zakomplicirao stvari.

Pomo, baš gledam stvari u kojima se slažemo u vezi DVB-a:
LNB-ovi (single universal) su stvarno jeftini (čak se i 0.3dB mogu naći za 10-tak eura), hardverska kombinacija (Philips SAA7146A-H / Texas Instruments TMX320AV7111GFN kojeg koristi Hauppauge WinTV DVB-S/Nexus-S, Technisat SkyStar-1 i sve ostale kartice s hardverskim dekoderom) manje opterećuje procesor, Blade Runner je stvarno klasika, sve OSTALO više-manje nije točno.

Tehnički hardverski dekoder bi trebao biti neovisan o konfiguraciji bilo da je riječ od P5/P54 (blentiumi prve generacije) ili najnovijem Opteronu 8xx. Za "ugodno" gledanje HDTV-a sa SkyStar-2 karticom potreban ti je P-III 700MHz. Meni je HDTV jedno vrijeme sasvim ugodno radio na Thoroughbred-u 1.4GHz.
Staro 30.03.2006., 01:02   #19
Mad_Duke
Guest

Aj puno ste mi pomogli, idem sutra ujutro valjda pokupiti to cudo. Ovoliku sam strku dignuo poglavito da ne pozalim nakon odredjenog vremena hehe jer sam dosad imao losih iskustava s od zvucne do TV-kartice nekad davno i tak Pozz
  Reply With Quote
Staro 30.03.2006., 13:32   #20
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

MPEG-2 ovisno o korištenom video formatu
video formatrezolucija
[pixel]
ukupnobandwith
[kbps]
audio
S-VCD480*576~0.3 M1.000~2.500128~384kbps mp1
DVD720*576~0.4 M3.000~9.000192~448kbps mp1/2 PCM *
HDTV 1080i1920*(1080/2)~1.0 M  
HDTV 1080p1920*1080~2.0 M
* 128-384kbps AC-3 (AC-3 traka zauzima prosječno 1/2 DTS bandwitha, ovisno o DTS bitrate-u ponekad i manje od trećine)

Po specifikaciji MPEG-2 standard podržava do 100 Mbit/s, iako se uobičajeno ne ide preko 4 Mbit/s. Samo za usporedbu DivX (MPEG-4) obično koristi 10-1.000 kbit/s (550 - 1.200 kbit/s kod prebacivanja filmova sa DVD-a) + 128-192kbps MP3 audio.

Zadnje izmijenjeno od: leonardo. 30.03.2006. u 13:45.
Staro 30.03.2006., 16:41   #21
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

@Leonardo: mogao si to sve i ranije napisat, moje informacije o tim stvarima su manje-više iz 3 ruke, sastavljao sam sam, tako da mi nije nitko pare uzeo, jer sam mjenjao lnb na analog satelitskoj staroj 10 godina, a što se tiče toga da skystar na usb-u ima hardwerski dekoder, nije mi onda jasno zašto u progdvb pod devices piše zasebno ss1 i skupa ss2 pci i usb, tj ss2 na pci ima isti driver-programsku podršku kao i skystar na usb, barem što se tiče progdvb-a, drugo ni ne koristim
Staro 30.03.2006., 17:56   #22
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Ja sam se našao u sličnoj situaciji kada sam sam sastavljao SAT instalaciju. Isto tako nisam imao pojma pa zašto sad moram staviti tanjur gore da bi pratio satelitsku televiziju : stoopid, ali nekako sam uspio sve to skupa natjerati da radi . Pomoglo mi je što sam pročitao puno stvari počevši od tehničkih specifikacija pa do pitanja koja su ljudi postavljali na raznim forumima.

Napisao sam da pretpostavljam da je SkyStar USB bazirana SS1 zato jer bi u tom slučaju bilo puno lakše izvesti neke stvari, ponajviše zbog ograničenja koje postavlja USB 1.1. USB verziju kartice nisam imao u rukama pa neznam točne specifikacije ali kao što sam napisao to nije problem provjeriti na stranicama proizvođača.

U svakom slučaju Pomo pohvala za trud , a što se tiče malo žešće zbog toga forum i postoji. To su one male sitnice koje čine život zanimljivim.
Staro 30.03.2006., 20:52   #23
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

: cheers2 Daj lupi ovdje ako imaš koji savjet kako sam ulovit signal, ne uspijeva mi sa fastsatfinderom, a bura mi jednom na godinu pomakne tanjur, već sam na ti s likom koji mi to radi...
Staro 30.03.2006., 22:02   #24
leonardo
Premium

leonardo's Avatar

Prvo dobro pričvrstiš štangu da se ne miče. Ukoliko ti je antena već namještena samo zapamtiš kut nagiba antene ukoliko postoji izrezbarena skala odostraga na nosaču antene. Za kut lijevo-desno povučeš okomitu crtu negdje preko nosača antene pa preko stupa. Ukoliko ne postoji skala za okomiti nagib napraviš nešto slično preko konstrukcije. Uopće ti neće biti problem vratiti antenu kad je vjetar pomakne.
Staro 31.03.2006., 19:42   #25
Mad_Duke
Guest

Evo, nemaju na lageru, ali stize u ponedjeljak / utorak, tak da idem tad po to.
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno