Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.02.2006., 00:23   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
particije, master, slave, bla bla...

Pitanje koje me uvijek mucilo i nikako da dodjem do vise-manje jednakog i dobrog odgovora, a radi se o spajanju ATA i ostalih uredjaja u kanti...

Dakle,moja trenutna situacija je slijedeca:

jedan disk od 160 GB SATA, 2 diska od 80 GB PATA, DVD-ROM, DVD-R...

kako to gore nabrojano najbolje spojiti i di staviti OS? kaj da bude master, kaj da bude slave, na kojem kanalu sta itd...? sto se tice particija, tu cu se snaci

BTW, RAID mi nije potreban, ukoliko su nekoga 2 identicna diska asocirala na to

hvala
perich je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2006., 00:39   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
SATA diskove normalno u SATA konektore, oba PATA diska na primarni kanal, DVDRW na sekundarni (master) i DVD-ROM na slave.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.02.2006., 10:10   #3
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Re: particije, master, slave, bla bla...

Citiraj:
Originally posted by perich
Pitanje koje me uvijek mucilo i nikako da dodjem do vise-manje jednakog i dobrog odgovora, a radi se o spajanju ATA i ostalih uredjaja u kanti...

Dakle,moja trenutna situacija je slijedeca:

jedan disk od 160 GB SATA, 2 diska od 80 GB PATA, DVD-ROM, DVD-R...

kako to gore nabrojano najbolje spojiti i di staviti OS? kaj da bude master, kaj da bude slave, na kojem kanalu sta itd...? sto se tice particija, tu cu se snaci
To iskljucivo ovisi o tvojim potrebama; buduci da je ATA jednostavno lose koncipiran standard, nemas win-win situacije. U vecini slucajeva najzgodnije je staviti optiku na razlicite kanale zbog lakseg, brzeg i sigurnijeg on the fly kopiranja, kao i prebacivanja podataka izmedju diskova. Sto ce biti master, a sto slave, uopce nije bitno.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2006., 10:16   #4
atha
Moderator
Moj komp

atha's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
tako je, pata diskovi ne jedan kanal,
optika na drugi.

no, dozivio sam da neka optika ne zeli raditi kao slave, vec samo kao master (npr. moj nec dvd-rw, pa ako budesh imao problema sa time,
da se ne iznenadish, samo zamijeni master/slave).
atha je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2006., 11:50   #5
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
a onda da OS instaliram na SATA disk?

Frend mi je bacio bubu u uho s Raid 0 poljem, pa bi htio onda i to pitat... teoretski naravno...

Ako koristim Raid 0 polje, to je mislim onaj stripping, i u to polje stavim ove dvije cude od 80, to bi se onda prikazivalo ko jedan disk od 160 GB? i teoretski bi dobio tu nesto i na performansama jelda?

E sad, sto se tice sigurnosti, imam uredjaj za backup, pa bi bez problema mogao to raditi recimo jednom tjedno periodicki da bum siguran da se nekaj ne raspadne. S druge strane, iskoristit cu 20 GB za windoze i pograme, a ostalij 140 GB cu morat koristit za podatke koji ce se isto pisat u strippingu, a to nemrem backupirat jer je stvarno previse (bilo bi super da za to imam 2 diska od 20 GB)...

A ukoliko bi tako radio, bilo bi super zbog spajanja... SATA disk na svom kanalu za podatke, 2 cude na RAID kontroleru kao masteri i optike svaka na jednom ATA kontroleru, isto kao masteri...

he he... sad najgluplje pitanje al posto nemam pojma pitam... jel mogu sa svake formatirane cude rezervirat tipa 20 GB za Raid 0 a ostalo da se pise kao normalan disk (ili makar ko mirror ako je vec na Raid kontroleru)...?

Eto uglavnom hvala i sori na gluparijama...
perich je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2006., 19:30   #6
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by perich
Ako koristim Raid 0 polje, to je mislim onaj stripping, i u to polje stavim ove dvije cude od 80, to bi se onda prikazivalo ko jedan disk od 160 GB? i teoretski bi dobio tu nesto i na performansama jelda?
U praksi bi podigao krivulju po x osi u brzina/kapacitet grafu ali zadrzavas isti nagib, pa ti to ne predstavlja apsolutno nista relevantno u zivotu i radu na racunalu. Takodjer, u toj istoj praksi pusis sve podatke u slucaju defekta jednog od diska.

Citiraj:
A ukoliko bi tako radio, bilo bi super zbog spajanja... SATA disk na svom kanalu za podatke, 2 cude na RAID kontroleru kao masteri i optike svaka na jednom ATA kontroleru, isto kao masteri...
Imas i ATA RAID kontroler u racunalu? Vrlo vjerojatno mozes diskove spojiti kao JBOD te izbjeci nepotrebni rizik pri kreiranju (R)AID 0 polja.

Citiraj:
he he... sad najgluplje pitanje al posto nemam pojma pitam... jel mogu sa svake formatirane cude rezervirat tipa 20 GB za Raid 0 a ostalo da se pise kao normalan disk (ili makar ko mirror ako je vec na Raid kontroleru)...?
Ne, iako postoji nekakav Intel Matrix, no ta tehnologija je jalova po defaultu.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno