|
![]() |
#1 |
Ovo ispod nisam ja! :)
Datum registracije: Sep 2002
|
Excel...zaključavanje fajla
Dakle, zaključavanje šifrom znam, isto kao i zaključavanje ćelija. Interesira me slijedeće. Kako zaključati Excel file tako da ga može koristiti samo "unique" user određenim "potvrđivanjem" autentičnosti pri otvaranju Excela. Ako je već to nemoguće, postoji li kakva mogućnost postavljanja vremenske ograničenosti (mjesec dana od dana prvog otvaranja) ili nešto slično tome?
![]() |
#2 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Nisam htio otvarati novu temu, a mozda se netko nadoveze jos. Uglavnom, moje pitanje: Excel 2007, zelim staviti password na cijeli Excel file, tj. da se nemoze otvoriti bez passworda. Gugl kaze da bi trebalo biti relativno sigurno, i da ide samo uz brute-force. Ima li netko kakvih konkretnijih informacija o crackabilnosti excel passworda? Uz 16 znakova (slova, brojke, special-character) je dovoljno sigurno? Treba li vise? Ili se moram drzati True-Crypta? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Može se razbiti bez nekih problema. Meni je trebalo prije mjesec/dva šifra za jednu xlsx datoteku, kako bi vidio provjere na skrivenom listu i formule. Skinio program sa interneta, jest da sam se pomučio sat/dva dok nisam našao, učitao datoteku i program mi izbacio lozinku. Bila je neka zeznuta tipa slova i brojevi bez značenja preko 10 znakova i svejedno ju je riješio unutar nekoliko minuta. Po meni, to ti može koristiti da zaštitiš datoteku od uređivanja, možda onemogućiš pristup nekome kome neće pasti na pamet pretraživati internet za riješenjem, ali ako je imalo uporan, za nekoliko sati će bez puno pameti riješiti to. EDIT: Možda je druga razina zaštite kada se zaključava cijela datoteka, da se ne može niti otvoriti bez lozinke. Kao da se sjećam da program nije mogao razbiti lozinku u tom slučaju, ali nisam siguran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Postoje 2 zakljucavanja. 1. Onemogucavanja otvaranja datoteke (to ja hocu) 2. Datoteka se moze otvoriti, ali se vidi parcijalno/ne moze se editirati. Po ovome sto sam citao po netu, drugi slucaj se jako lako rijesava. Prvi slucaj vec teze, ali posto bih htio staviti neke osjetljivije podatke u taj excel, zanima me koliko je siguran i taj prvi nacin? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2005
|
Zaštita Workbook i Worksheet u Excelu
Pogledaj slijedeće linkove, možda ti daju ideju ili pomognu 1. LockXLS 2. Zaštita i zaključavanje radne knjige i listova 3. Kako ograničiti pristup i upotrebu Excel datoteke |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2008
|
malo čitam o sigurnosti Excela,pa mi je ovo zanimljivo (od Ivana) "Ograničenje broja otvaranja Workbook Ovaj Macro code postaviti u ThisWorkbook dotične Workbook U određenu ćeliju određenog Sheeta (NamedRange ili imenovanu ćeliju) upišite broj 0 ili 1 Sub AutoOpen() Range("br").Value = Range("br").Value + 1 If Range("br").Value > 30 Then Application.DisplayAlerts = False Application.Quit End If End Sub ili Private Sub WorkbookOpen() Sheet11.Range("A1") = Sheet11.Range("A1") + 1 If Range("br").Value > 5 Then Application.DisplayAlerts = False Application.Quit End If End Sub ------------------------------------- 1.ovo sam probao ,ali mi baš neide,........da li još treba nešto osim ovoga... 2.ako se ovo može napraviti,tj.da se recimo Excel nemože više otvoriti nakon 5 puta,....da li se može lozinkom predviđnom za to.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Registered User
|
Zaštita ograničenog otvaranja radne knjige u Excelu
Citiraj:
Probaj se voditi logikom i pronaći VBa procedure koje će to odraditi. 1. Otvaraš Workbook, Excel treba automatski prilikom otvaranja učitati VBa macro koji će u nekoj ćeliji povećati neki broj za +1. Tako je u ovim gornjim slučajevima u ćeliji "br" (A1) potrebno svaki puta uvećati. 2. Moraš dodati VBa macro koji će automatski snimiti dotičnu Workbook prije zatvaranja Excel file tako da snimi i onaj uvećani broj. 3. Prilikom slijedećeg otvaranja workbook Excel opet uvećava broj u A1 (br) i snima prilikom zatvaranja knjige a da to korisnik ni nezna. 4. prisiliti tj. primorati korisnika da aktivira VBA macro u Excelu (ako nije aktivan da mu se Workbook uopće ne otvori) to trebaš istražiti i naći način. 5. Kada u ćeliji A1 bude broj koji je veći od 5 neće dozvoliti otvaranje knjige a ako dodaš još jednu oproceduru možeš da tada tražit lozinku za pristup i otvaranje. 6. također trebaš zaštititi ulaz u VBE da ti netko ne obriše macro itd itd. Naravno da bi ovo znao odraditi kako treba trebaš poznavati VBA programiranje. Dakle trebaš nekoliko povezanih VBA procedura ako želiš kvalitetno zaštititi knjigu od određenog broja otvaranja. [edit] Dodao sam primjer za Excel 2007 na dotičnom linku. Također pogledaj obrađeni primjer iz tutorijala Kako sa VBA ograničiti korištenje Sheet ili Workbook u Excelu do specifičnog datuma Također pogledaj tutorijal WorkBook open counter u Excelu Zadnje izmijenjeno od: IvanVk. 30.12.2013. u 14:52. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
baš počeo kombinirati s workbook open counter,...srećom pogledao ponovo ovdje,pa vidim ti riješio........ iz tvog primjera za download sam primjetio sljedeće. -excel se nakon petog puta umjesto neotvaranja,otvori na 1 sek (gdje se sadržaj vidi)i odmah zatvori........to mora biti tako ili ?.....u svakom slučaju nije loše ni tako s obzirom da se netraži lozinka,dali se ovaj tvoj primjer može na neki način ponovo otvoriti nakon pet puta ili je ovo samo dovoljna zaštita za prosječne korisnike... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Da ne bi ja puno razbijao glavu s obzirom da sam je dosta opteretio dok sam ti napravio ovaj novi tutorijal. Pogledaj ali vodi računa o eventualnim problemima. Mislim da će ti sada nakon njega biti puno jasnije koliko tu ipak ima rada i planiranja. Ovo je tek jednostavan primjer a što misliš o nekim kompliciranijima. To rade iskusni VBA programeri ili si stvarno moraš dobro dati truda. ![]() evo linka na tutor Kako ograničiti broj otvaranja neke WorkBook pozz |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Ivane ne moraš se više mučiti,meni je dovoljan i onaj prvi primjer šta si napravio.... kad si se već potrudio i napravio ovaj drugi Excel i tutorial,samo da napomenem da sam ga skinuo i primjetio sam da su svi listovi i nakon pet puta otvaranja vidljivi...iz nekog razloga nefunkcionira zabrana otvaranja nakon određenog broja otvaranja (5) p.s.hvala ti na pomoći i sve najbolje za novu godinu,što želim i ostalim članovima foruma... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |