|
![]() |
#1 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Tutuntu na mobitelu?
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
|
Pa ako uspiju bit će to lijepo. Ali kao što sam napisao u temi "budućnost smartphone blah", brijem da kako ide GUI development u zadnjih nekoliko godina na ubuntu. Skeptičan sam ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#5 |
Guest
|
Zašto bi bile spore? Neke će biti standarne u html5, a ostale će biti u nativne i full brze. Također nema razloga da bude neoptimizirano. Dapače, imaju cijelo iskustvo od androida, a i odrješene ruke. |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Druga stvar, kad se radi OS koji bi trebao radit na 20-25 različitih mobitela, mene zanima kako oni to misle ostvarit. Pa Cyanogenmod za svaki uređaj ima po jednog developera, koji se bakće sa određenim hardverom, određenim limitacijama, radi točno određene optimizacije, a oni misle jednim OS-om udarit i pokrit sve muhe. Nije mi jasno na koji način bi to moglo i trebalo radit dobro i stabilno ako već neće biti užasno sporo. Developeri na xda uvedu par sitnica u kernel, pa ti instaliraš kernel pa vidiš da stvari ne rade baš najbrže samo zbog tih nekoliko gluposti... Zašto iOS tako prokleto dobro i fluidno radi na iPhoneima? Pokrivaju maksimalno tri uređaja odjednom, i nemaju pola featurea koje nudi Android. Recimo 3GS podržava zadnju inačicu i ima samo 256 MB RAM-a, dok GSS3 nije dosta ni 1.5 GB za JB. E da, i sučelje je trenutno (bar po onom videu) glupo i neintuitivno. A kako si i sam rekao, možemo sa svakom novom inačicom očekivati drugačiji GUI. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Valjda niste vidjeli moj post. Radit će za modele za koje će im se platiti. Ne mislite valjda da ćete doći na ubuntu.com skinuti rom i flešati na svoje samsung/htc/iphone itd uređaje. Prije će biti T-Mobile Ž sa Ubuntu os, Vip Rejser sa Ubuntu. Tele2 žmrlj sa Ubuntu OS. I naravno HTC One Ubuntu, Samsung Galaxy Ubuntu itd. Bit će zastupljen jednako kao i Bada |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
....
Datum registracije: Nov 2009
|
Pa pozivaju se puno na community, ja sam shvatio upravo tako da će se moći flashati na SVE Androide,tj. 2 vrste kako su naveli jedan "normalni" sa 2 jezgre, giga rama, i drugi puno jači quad core i 2 gb rama u tom stilu......
![]() |
#13 |
Premium
|
Ni blizu. Tab pod kojim se nalaze specifikacije mobitela se zove Operators and OEMs ![]() http://www.ubuntu.com/devices/phone/operators-and-oems |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Guest
|
Citiraj:
Citiraj:
I da, moći će se skinuti ROM i flešnuti. Najvj primarno za početak za neki nexus device. iPhone zaboravi i nitko ga ne spominje te je irelevantan za bilo kakvu diskusiju. Ovdje se spominje android samo zato jer je koliko god imao closed dijelove, svejedno baza na linuxu sa svojim specifičnim licencama. @XLR Oni hoće da nađu proizvođača sa Ubuntu phone. Time bi dobili ono ključno. Jedan proizvod (fizički) mobitela za koji bi razvijali sve. A na communityu i na njima je koliko će to dobro raditi na third party mobovima. Ali velim. Da bi ovo uspjeli (pogotovo desktop dio) moraju raditi to u open sourceu što znači da će biti otvoreno sve. Čak i više nego kod android developmenta. Da bi bilo drugačije morali bi napraviti cijelo OS from scratch. Pod tim mislim na desktop dio kao i phone dio što je suludo raditi jer ovim će pristupom uspjeh biti ohoho teško za postići, a da idu drugim pravcem to bi bilo maltene samoubojstvo. @Tutix Mislim da si u krivu kaj se tiče ovoga. Složio bi se sa tobom da se radi o jučer, prije godinu, dvije, nekoliko. Ali danas je hardware dovoljno jak i biti će jači te trošiti još manje nego do sada. Ergo, samo optimizacija neće biti takav problem kakva je do sada bila. Pogledaj Jelly Bean (AOSP). Stvar leti na dual coreovima, ma čak se pokazao odličnim na single core mobovima. (više je problema sa nekim funkcijama nego sa UI optimizacijom). Vrijeme neke loše optimizacije je i kod androida stvar prošlosti. Ne pričam ovdje o HTC Senseu, Touchwizu, T-mobile bloatwareima i sličnim pošto su za ovo kompletno irelevantni. Zašto? Zato jer ako naprave svoj telefon, biti će Ubuntu phone i raditi će optimizirano. A community je taj koji će se dodatno pobrinuti za ostale telefone ako neće sam Canonical, a to se zna da će biti ispeglano i sa više opcija. -- Za kraj. Ovo nisu ni bete po videima. To je nešto što je ljudima kao sa ovog foruma zanimljivo. Ali govoriti o nekoj fluidnosti i optimizaciji prije 2014. je oke, sa neke tehničke strane, ali nije oke gledati kao da predstavlja ikakav faktor tome kako će to izgledati na finalnom proizvodu. I kao što sam rekao. Google Galaxy Nexus je već sada godinu i nekoliko mjeseci star mob sa dual core procom. Ovo će sigurno primarno raditi na quad core, biti optimizirano za dual-core također a za single ćemo vidjeti. Iako nije toliko relevantno pričati o single core CPU ARM još procovima u mobovima u 2014. godini. Android je pokazao da se može uskočiti na tržište ne do kraja sređen i optimiziran i što se događa iz godine u godinu? Dolazi jači hardware, a sam android postaje još optimiziraniji za slabiji. Time se dobije best of both worlds. Sve brži mobovi i sve bolje optimizirani OS. Što je kaj se tiče inovacija puno bolji pristup dugoročno (čak i relativno kratkoročno). |
||
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Alaj si se raspisao. Gdje sam ja napisao da će biti closed source? Nigdje. Ali da će biti za svaki mobitel ili većinu, zaboravi. Jednostavno nema teorije. Bit će bildanje iz source-a i portova kao i što sad imamo CM i njegove portove, a ubuntu će kao takav izaći na vrlo malo i isključivo ubuntu based i branded mobitelima. Zadnje izmijenjeno od: Mihael. 09.01.2013. u 10:35. Razlog: krivo sam se izrazio i tipfeleri na mobu |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
tutuntu? lol ![]()
![]() |
#22 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]() Sad mi je sve to malo jasnije i bolje drži vodu, ali opet sam indiferentan. Neka krene makar alfa pa ćemo vidjeti. Da je drugi autor u pitanju već bi netko intervenirao na jučerašnji report ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
#26 |
Guest
|
|
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Guest
|
Ubuntu već ide ![]() Kao i Android, Windows 7.8, Meego ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
....
Datum registracije: Nov 2009
|
![]() |
#30 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
ispravno bi bilo da nisam nikad čuo za veliko slovo u rečenici ako ćemo sad cjepidlačiti ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|