Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mobilno > Smartphone uređaji i mobiteli
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.01.2013., 09:18   #1
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Tutuntu na mobitelu?

http://www.ubuntu.com/devices/phone

Cemu to, kraj Androida?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2013., 09:25   #2
Mad_Duke
Guest

Pa ako uspiju bit će to lijepo. Ali kao što sam napisao u temi "budućnost smartphone blah", brijem da kako ide GUI development u zadnjih nekoliko godina na ubuntu. Skeptičan sam
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.01.2013., 09:31   #3
rodriguez
....
Moj komp

rodriguez's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
E sad još nisam upratio, hoće Ubuntu izbacit svoje mobitelče ili će se moći flashat na svaki android?
Staro 08.01.2013., 15:59   #4
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Valda ide na svaki koji moze pogonit Android. Ali i ja se pitam cemu?

Optimizacija ce bit losa, a ove cross platform aplikacije spore...
tutix je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2013., 16:03   #5
Mad_Duke
Guest

Zašto bi bile spore? Neke će biti standarne u html5, a ostale će biti u nativne i full brze. Također nema razloga da bude neoptimizirano. Dapače, imaju cijelo iskustvo od androida, a i odrješene ruke.
  Reply With Quote
Staro 08.01.2013., 16:27   #6
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
U prvi tren mi izgledao kao super stvar - s obzirom na 'native' izvodjenje aplikacija, ali popisani requirementi... malo promjenili moj dojam toga.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2013., 16:51   #7
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor rodriguez Pregled postova
E sad još nisam upratio, hoće Ubuntu izbacit svoje mobitelče ili će se moći flashat na svaki android?
Žele isto kao i ubuntu za tv da proizvođači odnosno davatelji usluga stavljaju ubuntu na svoje mobitele. Ništa više od toga. Stvar je čiste zarade.
Mihael je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2013., 19:03   #8
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Zašto bi bile spore? Neke će biti standarne u html5, a ostale će biti u nativne i full brze. Također nema razloga da bude neoptimizirano. Dapače, imaju cijelo iskustvo od androida, a i odrješene ruke.
Imaju iskustvo sa Androida da, koje bi ih trebalo poučit telefon mada ima sve što i računalo, ipak na kraju nije računalo. Određene stvari moraju biti redefinirane.

Druga stvar, kad se radi OS koji bi trebao radit na 20-25 različitih mobitela, mene zanima kako oni to misle ostvarit. Pa Cyanogenmod za svaki uređaj ima po jednog developera, koji se bakće sa određenim hardverom, određenim limitacijama, radi točno određene optimizacije, a oni misle jednim OS-om udarit i pokrit sve muhe. Nije mi jasno na koji način bi to moglo i trebalo radit dobro i stabilno ako već neće biti užasno sporo. Developeri na xda uvedu par sitnica u kernel, pa ti instaliraš kernel pa vidiš da stvari ne rade baš najbrže samo zbog tih nekoliko gluposti... Zašto iOS tako prokleto dobro i fluidno radi na iPhoneima? Pokrivaju maksimalno tri uređaja odjednom, i nemaju pola featurea koje nudi Android. Recimo 3GS podržava zadnju inačicu i ima samo 256 MB RAM-a, dok GSS3 nije dosta ni 1.5 GB za JB.

E da, i sučelje je trenutno (bar po onom videu) glupo i neintuitivno. A kako si i sam rekao, možemo sa svakom novom inačicom očekivati drugačiji GUI.
Staro 08.01.2013., 19:36   #9
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Pogledajte demo Ubuntu Phone OS-a na CES-u [VIDEO]
http://www.zimo.co/2013/01/08/pogled...u-video/467957
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2013., 19:55   #10
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor tutix Pregled postova
Druga stvar, kad se radi OS koji bi trebao radit na 20-25 različitih mobitela, mene zanima kako oni to misle ostvarit. Pa Cyanogenmod za svaki uređaj ima po jednog developera, koji se bakće sa određenim hardverom, određenim limitacijama, radi točno određene optimizacije, a oni misle jednim OS-om udarit i pokrit sve muhe.
Mislim da je Ubuntu kao firma dovoljno jak igrač da dobije potreban source za hardver, a čiji nedostatak developerima CM-a predstavlja probleme. I meni je utopijski razmišljati kako će postojati jedna instalacija za 25 uređaja, ali onda se sjetim aroma installera i pitam se zašto ne Što ako netko napravi takav installer koji bi hendlao više platformi, od OMAP-a do Exynosa. Ah, divnosti.
Oglas

Oglas
Staro 08.01.2013., 20:33   #11
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Valjda niste vidjeli moj post. Radit će za modele za koje će im se platiti. Ne mislite valjda da ćete doći na ubuntu.com skinuti rom i flešati na svoje samsung/htc/iphone itd uređaje. Prije će biti T-Mobile Ž sa Ubuntu os, Vip Rejser sa Ubuntu. Tele2 žmrlj sa Ubuntu OS. I naravno HTC One Ubuntu, Samsung Galaxy Ubuntu itd.
Bit će zastupljen jednako kao i Bada
Staro 08.01.2013., 20:34   #12
rodriguez
....
Moj komp

rodriguez's Avatar

Pa pozivaju se puno na community, ja sam shvatio upravo tako da će se moći flashati na SVE Androide,tj. 2 vrste kako su naveli jedan "normalni" sa 2 jezgre, giga rama, i drugi puno jači quad core i 2 gb rama u tom stilu......
Staro 08.01.2013., 20:37   #13
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Ni blizu. Tab pod kojim se nalaze specifikacije mobitela se zove
Operators and OEMs

http://www.ubuntu.com/devices/phone/operators-and-oems
Staro 08.01.2013., 21:22   #14
trouble
našikan pravim haos
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Sam znam da prvi izlazi sljedeći mj za Galaxy Nexus
trouble je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2013., 21:28   #15
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Citiraj:
Autor trouble Pregled postova
Sam znam da prvi izlazi sljedeći mj za Galaxy Nexus
Nadam se da ćeš javiti dojmove
Staro 08.01.2013., 22:13   #16
trouble
našikan pravim haos
Moj komp

Datum registracije: Jun 2008
Po ovome kaj vidim nebum tak skoro

No dobro,nije josh to tolko polished...
trouble je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2013., 22:45   #17
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Ma baš. Silom hoće biti cool i inovativni, ali jednostavno bezveze, bar meni. Od unity-a pa na dalje. Najdraži mi je ubuntu server
Staro 08.01.2013., 22:54   #18
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Mislim da je Ubuntu kao firma dovoljno jak igrač da dobije potreban source za hardver, a čiji nedostatak developerima CM-a predstavlja probleme. I meni je utopijski razmišljati kako će postojati jedna instalacija za 25 uređaja, ali onda se sjetim aroma installera i pitam se zašto ne Što ako netko napravi takav installer koji bi hendlao više platformi, od OMAP-a do Exynosa. Ah, divnosti.
Ma sve bi to bilo lijepo, al kažem, bit će lagga, i to gadnog. Pa u ovom gore videu od Hamma se vidi kako UI šteka na momente, u ovom od troublea je baš gadno. I sad to spoji na dock, monitor kojem treba zeru veća reza - jako sam skeptičan. Ili oni misle da će razvoj smartphonea ići u nebesa pa da ćemo stvarno imat čipove koji će bit jednako jaki kao i recimo u prijenosnim računalima. Telefon sa njihovim entry level specifikacijama ovo neće moći žvakat u startu.
Staro 09.01.2013., 07:36   #19
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Citiraj:
Autor Mihael Pregled postova
Valjda niste vidjeli moj post. Radit će za modele za koje će im se platiti. Ne mislite valjda da ćete doći na ubuntu.com skinuti rom i flešati na svoje samsung/htc/iphone itd uređaje. Prije će biti T-Mobile Ž sa Ubuntu os, Vip Rejser sa Ubuntu. Tele2 žmrlj sa Ubuntu OS. I naravno HTC One Ubuntu, Samsung Galaxy Ubuntu itd.
Bit će zastupljen jednako kao i Bada
Krivo. Ubuntu neće raditi closed source zato što NE MOŽE. Da hoće, morali bi forkati puno toga, a pitanje je kako će community na to reagirati pa će izgubiti svoju glavnu snagu. Da ne pričam o tome kako bi tim potezom direktno bili bačeni u istu kašu sa Androidom i iOS-om (za početak), a oni nisu ni apple ni google.

I da, moći će se skinuti ROM i flešnuti. Najvj primarno za početak za neki nexus device. iPhone zaboravi i nitko ga ne spominje te je irelevantan za bilo kakvu diskusiju. Ovdje se spominje android samo zato jer je koliko god imao closed dijelove, svejedno baza na linuxu sa svojim specifičnim licencama.

@XLR

Oni hoće da nađu proizvođača sa Ubuntu phone. Time bi dobili ono ključno. Jedan proizvod (fizički) mobitela za koji bi razvijali sve. A na communityu i na njima je koliko će to dobro raditi na third party mobovima. Ali velim. Da bi ovo uspjeli (pogotovo desktop dio) moraju raditi to u open sourceu što znači da će biti otvoreno sve. Čak i više nego kod android developmenta.

Da bi bilo drugačije morali bi napraviti cijelo OS from scratch. Pod tim mislim na desktop dio kao i phone dio što je suludo raditi jer ovim će pristupom uspjeh biti ohoho teško za postići, a da idu drugim pravcem to bi bilo maltene samoubojstvo.

@Tutix

Mislim da si u krivu kaj se tiče ovoga. Složio bi se sa tobom da se radi o jučer, prije godinu, dvije, nekoliko. Ali danas je hardware dovoljno jak i biti će jači te trošiti još manje nego do sada. Ergo, samo optimizacija neće biti takav problem kakva je do sada bila. Pogledaj Jelly Bean (AOSP). Stvar leti na dual coreovima, ma čak se pokazao odličnim na single core mobovima. (više je problema sa nekim funkcijama nego sa UI optimizacijom). Vrijeme neke loše optimizacije je i kod androida stvar prošlosti. Ne pričam ovdje o HTC Senseu, Touchwizu, T-mobile bloatwareima i sličnim pošto su za ovo kompletno irelevantni. Zašto? Zato jer ako naprave svoj telefon, biti će Ubuntu phone i raditi će optimizirano. A community je taj koji će se dodatno pobrinuti za ostale telefone ako neće sam Canonical, a to se zna da će biti ispeglano i sa više opcija.

--

Za kraj. Ovo nisu ni bete po videima. To je nešto što je ljudima kao sa ovog foruma zanimljivo. Ali govoriti o nekoj fluidnosti i optimizaciji prije 2014. je oke, sa neke tehničke strane, ali nije oke gledati kao da predstavlja ikakav faktor tome kako će to izgledati na finalnom proizvodu. I kao što sam rekao. Google Galaxy Nexus je već sada godinu i nekoliko mjeseci star mob sa dual core procom. Ovo će sigurno primarno raditi na quad core, biti optimizirano za dual-core također a za single ćemo vidjeti. Iako nije toliko relevantno pričati o single core CPU ARM još procovima u mobovima u 2014. godini.

Android je pokazao da se može uskočiti na tržište ne do kraja sređen i optimiziran i što se događa iz godine u godinu? Dolazi jači hardware, a sam android postaje još optimiziraniji za slabiji. Time se dobije best of both worlds. Sve brži mobovi i sve bolje optimizirani OS. Što je kaj se tiče inovacija puno bolji pristup dugoročno (čak i relativno kratkoročno).
  Reply With Quote
Staro 09.01.2013., 09:19   #20
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Alaj si se raspisao.

Gdje sam ja napisao da će biti closed source? Nigdje. Ali da će biti za svaki mobitel ili većinu, zaboravi. Jednostavno nema teorije. Bit će bildanje iz source-a i portova kao i što sad imamo CM i njegove portove, a ubuntu će kao takav izaći na vrlo malo i isključivo ubuntu based i branded mobitelima.

Zadnje izmijenjeno od: Mihael. 09.01.2013. u 10:35. Razlog: krivo sam se izrazio i tipfeleri na mobu
Staro 09.01.2013., 10:29   #21
daxxx88
Premium

daxxx88's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
tutuntu? lol

What man is a man that doesn't make the world better
daxxx88 je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2013., 12:07   #22
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
@XLR

Oni hoće da nađu proizvođača sa Ubuntu phone. Time bi dobili ono ključno. Jedan proizvod (fizički) mobitela za koji bi razvijali sve. A na communityu i na njima je koliko će to dobro raditi na third party mobovima. Ali velim. Da bi ovo uspjeli (pogotovo desktop dio) moraju raditi to u open sourceu što znači da će biti otvoreno sve. Čak i više nego kod android developmenta.
Znači neće raditi sa Samsungom
Sad mi je sve to malo jasnije i bolje drži vodu, ali opet sam indiferentan. Neka krene makar alfa pa ćemo vidjeti.

Citiraj:
Autor daxxx88 Pregled postova
tutuntu? lol
Da je drugi autor u pitanju već bi netko intervenirao na jučerašnji report
Staro 09.01.2013., 12:14   #23
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
naravno da ne bi... pogledaj malo na šta liče naslovi threadova, opća nepismenost je popularnija od fejsbuka i kenji vesta zajedno.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2013., 12:20   #24
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Znači neće raditi sa Samsungom
Sad mi je sve to malo jasnije i bolje drži vodu, ali opet sam indiferentan. Neka krene makar alfa pa ćemo vidjeti.
Nema razloga da ne radi sa Samsungom. Ali će sigurno prije raditi sa Nexus uređajima hehe
  Reply With Quote
Staro 09.01.2013., 13:46   #25
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Radi i windows phone na htc, samsung i nokia telefonima
Staro 09.01.2013., 14:12   #26
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor Mihael Pregled postova
Radi i windows phone na htc, samsung i nokia telefonima
Pa na HTC HD2 recimo se sve vrti hehe
Koja to zvijer od mobitela kad se zapravo pogleda (s obzirom koliko je star).
  Reply With Quote
Staro 09.01.2013., 14:21   #27
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Citiraj:
Pa na HTC HD2 recimo se sve vrti hehe
Koja to zvijer od mobitela kad se zapravo pogleda (s obzirom koliko je star).
Definitivno. Zvjerčina. Ne sumnjam da će biti i ubuntu za njega
Staro 09.01.2013., 14:41   #28
Mad_Duke
Guest

Ubuntu već ide
Kao i Android, Windows 7.8, Meego
  Reply With Quote
Staro 09.01.2013., 21:44   #29
rodriguez
....
Moj komp

rodriguez's Avatar

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
naravno da ne bi... pogledaj malo na šta liče naslovi threadova, opća nepismenost je popularnija od fejsbuka i kenji vesta zajedno.
Kaže onaj koji nikad nije čuo za malo-veliko slovo u rečenici.
Staro 09.01.2013., 21:50   #30
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ispravno bi bilo da nisam nikad čuo za veliko slovo u rečenici ako ćemo sad cjepidlačiti
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno