Citiraj:
Autor xlr
(Post 2311410)
Mislim da je Ubuntu kao firma dovoljno jak igrač da dobije potreban source za hardver, a čiji nedostatak developerima CM-a predstavlja probleme. I meni je utopijski razmišljati kako će postojati jedna instalacija za 25 uređaja, ali onda se sjetim aroma installera i pitam se zašto ne :D Što ako netko napravi takav installer koji bi hendlao više platformi, od OMAP-a do Exynosa. Ah, divnosti.
|
Citiraj:
Autor Mihael
(Post 2311461)
Valjda niste vidjeli moj post. Radit će za modele za koje će im se platiti. Ne mislite valjda da ćete doći na ubuntu.com skinuti rom i flešati na svoje samsung/htc/iphone itd uređaje. Prije će biti T-Mobile Ž sa Ubuntu os, Vip Rejser sa Ubuntu. Tele2 žmrlj sa Ubuntu OS. I naravno HTC One Ubuntu, Samsung Galaxy Ubuntu itd.
Bit će zastupljen jednako kao i Bada
|
Krivo. Ubuntu neće raditi closed source zato što NE MOŽE. Da hoće, morali bi forkati puno toga, a pitanje je kako će community na to reagirati pa će izgubiti svoju glavnu snagu. Da ne pričam o tome kako bi tim potezom direktno bili bačeni u istu kašu sa Androidom i iOS-om (za početak), a oni nisu ni apple ni google.
I da, moći će se skinuti ROM i flešnuti. Najvj primarno za početak za neki nexus device. iPhone zaboravi i nitko ga ne spominje te je irelevantan za bilo kakvu diskusiju. Ovdje se spominje android samo zato jer je koliko god imao closed dijelove, svejedno baza na linuxu sa svojim specifičnim licencama.
@XLR
Oni hoće da nađu proizvođača sa Ubuntu phone. Time bi dobili ono ključno. Jedan proizvod (fizički) mobitela za koji bi razvijali sve. A na communityu i na njima je koliko će to dobro raditi na third party mobovima. Ali velim. Da bi ovo uspjeli (pogotovo desktop dio) moraju raditi to u open sourceu što znači da će biti otvoreno sve. Čak i više nego kod android developmenta.
Da bi bilo drugačije morali bi napraviti cijelo OS from scratch. Pod tim mislim na desktop dio kao i phone dio što je suludo raditi jer ovim će pristupom uspjeh biti ohoho teško za postići, a da idu drugim pravcem to bi bilo maltene samoubojstvo.
@Tutix
Mislim da si u krivu kaj se tiče ovoga. Složio bi se sa tobom da se radi o jučer, prije godinu, dvije, nekoliko. Ali danas je hardware dovoljno jak i biti će jači te trošiti još manje nego do sada. Ergo, samo optimizacija neće biti takav problem kakva je do sada bila. Pogledaj Jelly Bean (AOSP). Stvar leti na dual coreovima, ma čak se pokazao odličnim na single core mobovima. (više je problema sa nekim funkcijama nego sa UI optimizacijom). Vrijeme neke loše optimizacije je i kod androida stvar prošlosti. Ne pričam ovdje o HTC Senseu, Touchwizu, T-mobile bloatwareima i sličnim pošto su za ovo kompletno irelevantni. Zašto? Zato jer ako naprave svoj telefon, biti će Ubuntu phone i raditi će optimizirano. A community je taj koji će se dodatno pobrinuti za ostale telefone ako neće sam Canonical, a to se zna da će biti ispeglano i sa više opcija.
--
Za kraj. Ovo nisu ni bete po videima. To je nešto što je ljudima kao sa ovog foruma zanimljivo. Ali govoriti o nekoj fluidnosti i optimizaciji prije 2014. je oke, sa neke tehničke strane, ali nije oke gledati kao da predstavlja ikakav faktor tome kako će to izgledati na finalnom proizvodu. I kao što sam rekao. Google Galaxy Nexus je već sada godinu i nekoliko mjeseci star mob sa dual core procom. Ovo će sigurno primarno raditi na quad core, biti optimizirano za dual-core također a za single ćemo vidjeti. Iako nije toliko relevantno pričati o single core CPU ARM još procovima u mobovima u 2014. godini.
Android je pokazao da se može uskočiti na tržište ne do kraja sređen i optimiziran i što se događa iz godine u godinu? Dolazi jači hardware, a sam android postaje još optimiziraniji za slabiji. Time se dobije best of both worlds. Sve brži mobovi i sve bolje optimizirani OS. Što je kaj se tiče inovacija puno bolji pristup dugoročno (čak i relativno kratkoročno).