Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.02.2012., 15:14   #1
tech_soul7
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
VLAN-ovi i rutanje izmedju istih!?

Ovako trebao bih malu pomoc! Koristim Thompson 780WL adsl modem i posto bih trebao napraviti jedan rad, a zelim iskoristiti mogucnost vlan-ova prije nego sto se bacim na rad, zelio bih isprobati dali ce to sve skupa funkcionirati.

Po defaultu 780wl ima 2 vlana. Default i IPTV! Ja imam dva racunala i zelio bih jedan spojit na port 1, a drugi na port 2 i ta dva porta stavit u razlicite vlan-ove, dodjelit im razlicite subnete i omogucit komunikaciju medju istima. S oprostenjem j....se vec 2,3 dana i nikako da dodjem do rjesenja.

Evo sto sam ja napravio:

1. Preko telneta se logirao na router, izbrisao IPTV vlan (tek toliko da mi ne smeta i da me ne buni).
2. Napravio novi VLAN i nazvao ga Boravak (jer cu u njega smjestit komp koji mi je u boravku)
3. Dodao ethport2 u Boravak vlan i maknuo ethport2 iz defaultnog vlan-a tako da mi port 2 bude samo dio Boravak vlan-a.
4. Dodao OBC interface u Boravak vlan i tagirao ga. OBC interface mi je sada clan defaultnog vlana i boravka.

Znaci ono sto sam napravio do ove tocke je da sada imam komp iz boravka koji mi je spojen na port 2 na routereu (780wl), port 2 mi je clan Boravak vlan-a. Drugo racunalo koje mi se nalazi u sobi je spojeno na port 1 na routeru. Port 1 mi je clan defaultnog vlan-a!.

Sto se tice rutanja ucinio sam sljedece:

1. Napravio novi logicni interface i nazvao ga vlan_boravak, za destinaciju sam odabrao bridge interface, a vlan Boravak.
2. Spojio ga (ifattach)
3. Napravio novi ip interface, nazvao ga vlan_router, za destinaciju odabrao logicki eth interface (vlan_boravak), dodjelio mu odgovarajucu ip adresu i prikljucio ga (ipattach).

E sada ono sto mi se desava je to da kada pingam iz boravka logicki interface koji se nalazi na adresi 192.168.200.46/28 paketi mi prolaze i sve je ok. Ali kada pokusam pingat racunala koja mi se nalaze u sobi i boravku i koji su u razlicitim vlanovima jedan na u default vlanu, drugi u boravak vlanu, ping mi ne prolazi. Sto se tice rutanja, ip adresa i svega ostaloga 99.99 % sve je dobro. Ono na sto ja sumljam je na ovaj tagirani OBC port. Naime kako bi mi se frameovi mogli prenositi izmedju 2 razlicita vlana, trebam imati trunk port konfiguriran (tagged port). E sada ono sto ne razumijem dali mi to pravilo vrijedi samo kada mi se vlanovi nalaze na vise uredjaja. Meni je sve ovo na istom uredjaju (780wl) i ne razumijem zasto mi ne radi???!

Nadam se da sam uspio pojasnit o cemu se radi i kako sam sve konfigurirao :P, ako treba detaljno CLI komande koje sam koristio i redosljed slobodno neka netko kaze pa cu i to napisat.
tech_soul7 je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno